Pokrenuta istraga o poštovanju regulativa "Iksa"

- Evropska komisija pokrenula je istragu o tome da li američka kompanija "Iks" poštuje nove regulative o objavi ilegalnog i štetnog sadržaja nakon širenja dezinformacija na ovoj platformi poslije napada militanata iz Hamasa na Izrael.

Republika Srpska 12.10.2023 | 21:04
Pokrenuta istraga o poštovanju regulativa "Iksa"

U saopštenju se navodi da je Evropska komisija zvanično zatražila od "Iksa" da dostavi informacije u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama /DSA/.

"Platforma `Iks` treba da dostavi traženu informaciju Evropskoj komisiji do 18. oktobra zbog pitanja povezanih sa aktivacijom i funkcionisanjem protokola za odgovor u krizama i do 31. oktobra za ostale regulative", ističe se u saopštenju.

Direktor nekadašnjeg "Tvitera" Linda Jakarino izjavila je nešto ranije da je od početka napada militanata Hamasa na Izrael sa društvene platforme "Iks" uklonjeno više stotina profila povezanih sa tom islamističkom organizacijom ili su im objave označene.

Evropska komisija juče je proširila upozorenje da tehnološke kompanije sa svojih platformi moraju da uklone komentare koji favorizuju islamističku organizaciju Hamas ili će se suočiti sa pravnim posljedicama.

U saopštenju se ističe da će Evropska komisija u potpunosti primijeniti DSA i nadziraće implementaciju TCO zbog čega od tehnoloških kompanija traži da u potpunosti poštuju regulative EU.

(Srna) Foto: Anadolija/Arhiva/Ilustracija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Micko

12.10.2023 22:32

Prevedeno,ne smije se znati istina,ili neistina,nebitno,vec samo ono sto Amerika odobri.O majke vam ga...

ODGOVORITE
Name

X

13.10.2023 08:22

Da nije jasno bilo bi smiješno. Zapadne vrijednosti i slobode.