Тешка година за пољопривреднике у Републици Српској

Многи узгајивачи свиња још увијек чекају на накнаду за штету начињену афричком свињском кугом, због чега им је велики број свиња еутаназиран. Осим њих одштету чекају и они чији су усјеви и воће уништени због невремена, које је погодило неколико општина и градова у Српској. Из Министарства најављују наставак исплате одштете узгајивачима свиња од краја седмице. 

Република Српска 12.10.2023 | 17:02
Тешка година за пољопривреднике у Републици Српској

За пољопривредне произвођаче ова година била је најтежа у посљедњих неколико деценија, а посљедице ће се збрајати наредних неколико година. Афричка свињска куга угасила је многе фарме свиња и зауставила производњу, суперћелијске олује уништиле су усјеве и оштетиле објекте, а воћњаци су, поред кишног прољећа, дотучени градом и олујним невременом. Исплате одштета још су на чекању.

„Ја узгајам негдје око хектар покривеног простора, све је уништено, ни један пластеник није остао и наравно да је штета пријављена, али нигдје никаквог одговора немамо, као што немам ја, тако нема ни пољопривредни произвођач. Потребно је да се у што ранијем року направи један концепт подршке свим повртарима широм Семберије“, каже предсједник Пољопривредне задруге Велика Обарска Горан Симић.

Након низа састанака из Министарства је предложено да се штета воћарима и повртарима исплати по хектару, међутим ови пољопривредници нису пистали на то, јер би, како кажу,  на тај начин највећи дио срдестава отишао онима који посједују земљиште, али се не баве производњом, а произвођачима би остале само мрвице.

„Ми смо имали процјене на нивоу локалних заједница, значи 13 општина у Републици Српској је имало штету од те суперћелијске олује, комисија је одрадила свој посао на нивоу локалних заједница, упућено је у Министарство, Министарство упутило на Парламентарну скупштину и тај је захтјев прошао, али до дан данас то све ћути и сада ништа не знамо. Ево сад у петак имамо састанак у Министарству па ћемо видјети да ли има икакве шансе да се та средства добију или нема. Морамо наше произвођаче, они сваки дан зову и питају има ли икакве помоћи и што су те комисије радиле“, истиче предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде казали су да крајем седмице настављају са исплатом одштете узгајивачима свиња. Када су у питању исплате воћарима и повртларима, договор још није постигнут. Министар наде полаже у осигуравајуће куће.

„Конкретно код воћара смо имали два или три приједлога, који су они повукли, чекамо да добијемо званичан приједлог. Ја не могу да функционишем по систему да сам сјео са десет људи и с њима нешто договорио. Морам од овлаштених представника воћара Републике Српске добити допис и тако ћемо поступити. Ни једна влада, ни једна држава не може чекати кад ће бити невријеме и ићи са накнадом штете, нити је икада икоме из буџета и владе исплаћена сва штета. Та штета може бити једним дијелом ублажена или санирана, али мислимо да је једини лијек и једина права ствар у осигурању“,казао је  министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Саво Минић.

Поред ових проблема, поједини пољопривредници имају проблема и са константним нападима дивљих животиња, које им убијају стоку. Један од њих је и Драган Ђукић, коме је медвјед убио четири овце. Штету је пријавио и добио рјешење о исплати, али не саму исплату. Из Министарства пољопривреде пребацују одговорност на Министарство финансија.

„Био сам прије два дана, био сам и прољетос, рекли су ми да су платили штету од медвједа што ми је причинио2021. године једну штету, другу су ми штету направили 2022. године у деветом мјесецу. Рекли су ми да су ми то уплатили. Ја имам рјешење од прве године да су обећали да ће платити, а платили ми нису ништа никако. Рекли су ми и у уторак да су ми платили, ја сам ишао у банку да дигнем листуи да им донесем да виде да није уплаћено. Нису ме ни хтјели пустити горе на осми спрат у Министарство“, каже овај пољопривредник. 

Тешка и изазовна година чека пољопривреднике којима су фарме угашене или засад уништен. Многи од њих се не усуђују обнављати фарме и набављати свиње. Када је у питању воће, стручњаци истичу да стабло штету памти годинама па и род буде знатно мањи и када све прође. 

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

борац

12.10.2023 17:14

За пољопривреднике је свака теска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

12.10.2023 18:44

Прошла је била лака за оне који со о'шли воз'т' шлепер у Словенију.

Name

БЛ

12.10.2023 17:28

Ја не знам кад су пољопривредници задњи пут изасли и рекли били смо задовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самац

12.10.2023 17:43

Треба сјести са Министром и видјети колико је његов дио колача од исплате. Да то сакупимо и да нам плати штету. Тако функционише овај Министар. Знамо га ми из Шамца најбоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

12.10.2023 19:47

ЗА СВИЊЕ СТО СУ АУТИНИЗИРАНЕ ПО ЗАКОНУ СЕ МОРА ИЗМИРИТИ НАКНАДА,ТАКО ЈЕ У СВИМ ЕВРОПСКИМ ЗЕМЉАМА,А ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ СЕ МОРАЈУ НАВИКНУТИ НА ПРОЦЕС ОСИГУРАЊА ИМОВИНЕ.МАЛИМ ПРОИЗВОДЈАЦИМА НИКАД СЕ НЕ НАМИРУЈЕ СТЕТА КОЈУ НАОРАВИ НЕВРИЈЕМЕ,САМИ СНОСЕ СВОЈУ СТЕТУ,А ВЕЛИКИ ПРОИЗВОДЈАЦИ И ВЛАСНИЦИ ПО НЕКОЛИКО ОЛАСТЕНИКА,ДОБИЈУ ОД ДРЗАВЕ ПОДСТИЦАЈ,ТО ИМ ЈЕ ДОБРА ПОМОЦ,А ОД НЕВРЕМЕНА НЕКА СЕ ИСИГУРАЈУ КОД ОСИГУРАВАЈУЦИХ ДРУСТАВА.ТАКО ЈЕ У ЦИЈЕЛОЈ ЕВРОПИ.НЕМОЗЕ ДРЗАВА НАМИРИТИ СТЕТУ И КАД УДАРИ ОЛУЈА,ЛЕД,ПОПЛАВА,НИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ КОЈИ СИЈУ ПО НЕКОЛИКО ХЕКТАРА,ИМАЈУ ХЕКТАРЕ ВИЦЊАКА,ДЕСЕТИНЕ ПЛАСТЕНИКА,ПА СТА СУ ОНИ ДАЛИ ДРЗАВИ КАД ЈЕ ДОБРО РАДЈАЛО.ЈЕЛ НЕКО МИСЛИ ДА ОВО РАДНИКА СТО РАДИ У РЕАЛНОМ СЕКТИРУ МОЗЕ НА СВОЈИМ ПЛЕЦИМА НОСИТИ,ЦИТАВУ ДРЗАВНУ УПРАВУ,ПРОСВЈЕТУ,ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ,ПОЛИЦИЈУ,СОЦИЈАЛНЕ СЛУЦАЈЕВЕ,САМО НОВА ВРИЈЕДНОСТ СТИЗЕ ИЗ РЕАЛНОГ СЕКТОРА.ЈОС ИМ ТРЕБА И НАКНАДА ЗА МЕДВЈЕДЕ.ОА ЗАТВОРИ СТОКУ ЦОВЈЕЦЕ.ЗИЦА,ОГРАДА ОДАБЕРИ.