Teška godina za poljoprivrednike u Republici Srpskoj

Mnogi uzgajivači svinja još uvijek čekaju na naknadu za štetu načinjenu afričkom svinjskom kugom, zbog čega im je veliki broj svinja eutanaziran. Osim njih odštetu čekaju i oni čiji su usjevi i voće uništeni zbog nevremena, koje je pogodilo nekoliko opština i gradova u Srpskoj. Iz Ministarstva najavljuju nastavak isplate odštete uzgajivačima svinja od kraja sedmice. 

Republika Srpska 12.10.2023 | 17:02
Teška godina za poljoprivrednike u Republici Srpskoj

Za poljoprivredne proizvođače ova godina bila je najteža u posljednjih nekoliko decenija, a posljedice će se zbrajati narednih nekoliko godina. Afrička svinjska kuga ugasila je mnoge farme svinja i zaustavila proizvodnju, superćelijske oluje uništile su usjeve i oštetile objekte, a voćnjaci su, pored kišnog proljeća, dotučeni gradom i olujnim nevremenom. Isplate odšteta još su na čekanju.

„Ja uzgajam negdje oko hektar pokrivenog prostora, sve je uništeno, ni jedan plastenik nije ostao i naravno da je šteta prijavljena, ali nigdje nikakvog odgovora nemamo, kao što nemam ja, tako nema ni poljoprivredni proizvođač. Potrebno je da se u što ranijem roku napravi jedan koncept podrške svim povrtarima širom Semberije“, kaže predsjednik Poljoprivredne zadruge Velika Obarska Goran Simić.

Nakon niza sastanaka iz Ministarstva je predloženo da se šteta voćarima i povrtarima isplati po hektaru, međutim ovi poljoprivrednici nisu pistali na to, jer bi, kako kažu,  na taj način najveći dio srdestava otišao onima koji posjeduju zemljište, ali se ne bave proizvodnjom, a proizvođačima bi ostale samo mrvice.

„Mi smo imali procjene na nivou lokalnih zajednica, znači 13 opština u Republici Srpskoj je imalo štetu od te superćelijske oluje, komisija je odradila svoj posao na nivou lokalnih zajednica, upućeno je u Ministarstvo, Ministarstvo uputilo na Parlamentarnu skupštinu i taj je zahtjev prošao, ali do dan danas to sve ćuti i sada ništa ne znamo. Evo sad u petak imamo sastanak u Ministarstvu pa ćemo vidjeti da li ima ikakve šanse da se ta sredstva dobiju ili nema. Moramo naše proizvođače, oni svaki dan zovu i pitaju ima li ikakve pomoći i što su te komisije radile“, ističe predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kazali su da krajem sedmice nastavljaju sa isplatom odštete uzgajivačima svinja. Kada su u pitanju isplate voćarima i povrtlarima, dogovor još nije postignut. Ministar nade polaže u osiguravajuće kuće.

„Konkretno kod voćara smo imali dva ili tri prijedloga, koji su oni povukli, čekamo da dobijemo zvaničan prijedlog. Ja ne mogu da funkcionišem po sistemu da sam sjeo sa deset ljudi i s njima nešto dogovorio. Moram od ovlaštenih predstavnika voćara Republike Srpske dobiti dopis i tako ćemo postupiti. Ni jedna vlada, ni jedna država ne može čekati kad će biti nevrijeme i ići sa naknadom štete, niti je ikada ikome iz budžeta i vlade isplaćena sva šteta. Ta šteta može biti jednim dijelom ublažena ili sanirana, ali mislimo da je jedini lijek i jedina prava stvar u osiguranju“,kazao je  ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Savo Minić.

Pored ovih problema, pojedini poljoprivrednici imaju problema i sa konstantnim napadima divljih životinja, koje im ubijaju stoku. Jedan od njih je i Dragan Đukić, kome je medvjed ubio četiri ovce. Štetu je prijavio i dobio rješenje o isplati, ali ne samu isplatu. Iz Ministarstva poljoprivrede prebacuju odgovornost na Ministarstvo finansija.

„Bio sam prije dva dana, bio sam i proljetos, rekli su mi da su platili štetu od medvjeda što mi je pričinio2021. godine jednu štetu, drugu su mi štetu napravili 2022. godine u devetom mjesecu. Rekli su mi da su mi to uplatili. Ja imam rješenje od prve godine da su obećali da će platiti, a platili mi nisu ništa nikako. Rekli su mi i u utorak da su mi platili, ja sam išao u banku da dignem listui da im donesem da vide da nije uplaćeno. Nisu me ni htjeli pustiti gore na osmi sprat u Ministarstvo“, kaže ovaj poljoprivrednik. 

Teška i izazovna godina čeka poljoprivrednike kojima su farme ugašene ili zasad uništen. Mnogi od njih se ne usuđuju obnavljati farme i nabavljati svinje. Kada je u pitanju voće, stručnjaci ističu da stablo štetu pamti godinama pa i rod bude znatno manji i kada sve prođe. 

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

borac

12.10.2023 17:14

Za poljoprivrednike je svaka teska.

ODGOVORITE
Name

Zoran

12.10.2023 18:44

Prošla je bila laka za one koji so o'šli voz't' šleper u Sloveniju.

Name

BL

12.10.2023 17:28

Ja ne znam kad su poljoprivrednici zadnji put izasli i rekli bili smo zadovoljni.

ODGOVORITE
Name

Samac

12.10.2023 17:43

Treba sjesti sa Ministrom i vidjeti koliko je njegov dio kolača od isplate. Da to sakupimo i da nam plati štetu. Tako funkcioniše ovaj Ministar. Znamo ga mi iz Šamca najbolje.

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

12.10.2023 19:47

ZA SVINJE STO SU AUTINIZIRANE PO ZAKONU SE MORA IZMIRITI NAKNADA,TAKO JE U SVIM EVROPSKIM ZEMLJAMA,A POLJOPRIVREDNICI SE MORAJU NAVIKNUTI NA PROCES OSIGURANJA IMOVINE.MALIM PROIZVODJACIMA NIKAD SE NE NAMIRUJE STETA KOJU NAORAVI NEVRIJEME,SAMI SNOSE SVOJU STETU,A VELIKI PROIZVODJACI I VLASNICI PO NEKOLIKO OLASTENIKA,DOBIJU OD DRZAVE PODSTICAJ,TO IM JE DOBRA POMOC,A OD NEVREMENA NEKA SE ISIGURAJU KOD OSIGURAVAJUCIH DRUSTAVA.TAKO JE U CIJELOJ EVROPI.NEMOZE DRZAVA NAMIRITI STETU I KAD UDARI OLUJA,LED,POPLAVA,NI POLJOPRIVREDNICI KOJI SIJU PO NEKOLIKO HEKTARA,IMAJU HEKTARE VICNJAKA,DESETINE PLASTENIKA,PA STA SU ONI DALI DRZAVI KAD JE DOBRO RADJALO.JEL NEKO MISLI DA OVO RADNIKA STO RADI U REALNOM SEKTIRU MOZE NA SVOJIM PLECIMA NOSITI,CITAVU DRZAVNU UPRAVU,PROSVJETU,ZDRAVSTVENI SISTEM,POLICIJU,SOCIJALNE SLUCAJEVE,SAMO NOVA VRIJEDNOST STIZE IZ REALNOG SEKTORA.JOS IM TREBA I NAKNADA ZA MEDVJEDE.OA ZATVORI STOKU COVJECE.ZICA,OGRADA ODABERI.