Цвијановићева да се огради од кафанских договора

"Позивамо српског члана Предсједништва БиХ да се јавно дистанцира од праксе да се лидери странака на власти договарају мимо институција, а наш став у Народној скупштини Републике Српске у том случају биће подршка вету српског члана Предсједништва БиХ", саопштио потпредсједник ПДП-а.

Република Српска 12.10.2023 | 16:42
Цвијановићева да се огради од кафанских договора

Свако прегласавање у Предсједништву БиХ око озбиљних политичких питања у потпуности је контрапродуктивно и његов једини резултат може бити снажење политичких и институционалних тензија, јачање позиције политичких екстремиста и ерозија заједничких институција у које се лажно куну сарајевски унитаристи. 

Ово је рекао потпредсједник ПДП Милко Грмуша. 

- Неуставне, примитивне и политичке неодговорне егзибиције господе Бећировића и Комшића сваким даном причињавају све већу штету, како на унутрашњем, тако и на међународном плану. Предмет њихових атака више није само уставна позиција Републике Српске, већ су то и дипломатски представници најважнијих свјетских држава и њихови политички спонзори ће имати све озбиљније проблеме уколико их не буду чврсто држали на ланцу – рекао је Грмуша. 

Каже да ПДП заступа став да представници власти на нивоу заједничких институција БиХ под хитно процес одлучивања требају да врате у институције умјесто неформалних сијела руководстава СДП, ХДЗ БиХ и СНСД-а. 

- Са тих сијела, на којима је и било договорено формирање власти ове три странке, и то уз свесрдну нелегалну подршку Кристијана Шмита којем су сви политички фактори у ФБиХ сервилно дали мандат да им измасакрира уставни поредак, јавности су од стране СНСД-а континуирано слате поруке да неће бити доношене одлуке око којих не постоји консензус, односно да је СДП далеко контруктивнији партнер од СДА кад су у питању интереси Републике Српске.

Сад се испоставља да је таква констатација била или погрешна, или је пак сад у Предсједништву БиХ на дјелу договорени сукоб чији једини циљ може бити снажење политичких рејтинга њихових протагониста који немају било каквих других активности усмјерених снажењу институција, афирмисању политичке независности, снажењу владавине права и побољшању животног стандарда становништва на којима би могли градити свој политички капацитет – истиче Грмуша. 

Наводи да ПДП инсистира на политичком процесу који се одвија на транспарентан начин у за то предвиђеним институцијама. 

- У том смислу, позивамо српског члана Предсједништва БиХ да се јавно дистанцира од праксе да се лидери странака на власти договарају мимо институција, а наш став у Народној скупштини Републике Српске у том случају биће подршка вету српског члана Предсједништва БиХ. Ако то српски члан Предсједништва БиХ не учини, онда је мјесто на којем треба да тражи подршку она иста кафана у којој се договарају руководства странака на власти, а не Народна скупштина Републике Српске – поручио је потпредсједник ПДП. 

(БН) Фото: Архива

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

+

12.10.2023 17:14

Браво Дечко. Годинама они понижавају и Народ и његове представнике у СКУПШТИНИ РС. ТАКО ТРЕБА РЕЋИ ЈАСНО. И ДОБРО КОНТРОЛИСАТИ. МИСЛЕ ОНИ, ДА СУ БОГОМ ДАТИ. СВЕ ТО ПОД ХИТНО ТРЕБА МИЈЕЊАТИ СА ПАМЕТНИМ, НЕИСКВАРЕН ИМ ЉУДИМА. Сељак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За +

12.10.2023 17:44

Гдје ћеш их наћи?

Name

Знају ли црвени..

12.10.2023 19:14

ишта друго, до тражити заштиту националног, пардон, властитог интереса

Name

БОY

12.10.2023 22:18

Она то воли нарочито уз пригушена светла у ружичастим бојама.

Name

Бој, друже

13.10.2023 18:53

Мене би језа ухватила у том амбијенту са неком сличном..

Name

Еј ти

12.10.2023 17:19

Жељка је члан предсједништва у БиХ испред српског народа из Р Српске и она има право на вето уколико у предсједништву дође до прегласавања. Наравно у НСРС потребно је да је подрже 2/3 посланика, а твоје и твоје странке је право да гласате како хоћете и како мислите да треба да гласате. Ту демагогију и лицемерје просипај и ти тамо у својој крчми

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајор04

12.10.2023 19:46

Ма Бисанија незна јели посла или је досла она само зна да је инфлација 113%.њена политицка тезина је нула..

Name

БОY

12.10.2023 22:21

Паметњаковићу какав је витални национални интерес Пељешки мост, па ти га је Миле,, потегао"

Name

Ипе

12.10.2023 17:51

Кад Додик "уведе" Босну и Херцеговину у НАТО,тек онда можда ви будете у прилици да дођете на ВЛАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацов из рова

12.10.2023 18:01

Па пејина унука и сања вулиц и јесу бивсе конобарице и све су договарале у кафани.цак и активност кад заврсе другу смјену тј...дјиха дјиха цетри ноге свеее цеетииириии крууутее.цеееерееецееењееее...

ОДГОВОРИТЕ
Name

????

12.10.2023 18:38

Ко је овај сада грмаљ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.10.2023 18:43

А који си ти па ботина сендвичару некултурни.

Name

То

12.10.2023 20:37

је будак односно будачисте

Name

Ништа ни с чим

12.10.2023 21:57

И овога пута ће вас додикмораде упрегнути у своје штранге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти

12.10.2023 22:19

си примитивац као и Цвијановицка. Блокирате сваки напредак БиХ у свим сегментима јер радите на разбијању дрзаве. Нецете успијети док је нас Босњака

ОДГОВОРИТЕ