Cvijanovićeva da se ogradi od kafanskih dogovora

"Pozivamo srpskog člana Predsjedništva BiH da se javno distancira od prakse da se lideri stranaka na vlasti dogovaraju mimo institucija, a naš stav u Narodnoj skupštini Republike Srpske u tom slučaju biće podrška vetu srpskog člana Predsjedništva BiH", saopštio potpredsjednik PDP-a.

Republika Srpska 12.10.2023 | 16:42
Cvijanovićeva da se ogradi od kafanskih dogovora

Svako preglasavanje u Predsjedništvu BiH oko ozbiljnih političkih pitanja u potpunosti je kontraproduktivno i njegov jedini rezultat može biti snaženje političkih i institucionalnih tenzija, jačanje pozicije političkih ekstremista i erozija zajedničkih institucija u koje se lažno kunu sarajevski unitaristi. 

Ovo je rekao potpredsjednik PDP Milko Grmuša. 

- Neustavne, primitivne i političke neodgovorne egzibicije gospode Bećirovića i Кomšića svakim danom pričinjavaju sve veću štetu, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu. Predmet njihovih ataka više nije samo ustavna pozicija Republike Srpske, već su to i diplomatski predstavnici najvažnijih svjetskih država i njihovi politički sponzori će imati sve ozbiljnije probleme ukoliko ih ne budu čvrsto držali na lancu – rekao je Grmuša. 

Кaže da PDP zastupa stav da predstavnici vlasti na nivou zajedničkih institucija BiH pod hitno proces odlučivanja trebaju da vrate u institucije umjesto neformalnih sijela rukovodstava SDP, HDZ BiH i SNSD-a. 

- Sa tih sijela, na kojima je i bilo dogovoreno formiranje vlasti ove tri stranke, i to uz svesrdnu nelegalnu podršku Кristijana Šmita kojem su svi politički faktori u FBiH servilno dali mandat da im izmasakrira ustavni poredak, javnosti su od strane SNSD-a kontinuirano slate poruke da neće biti donošene odluke oko kojih ne postoji konsenzus, odnosno da je SDP daleko kontruktivniji partner od SDA kad su u pitanju interesi Republike Srpske.

Sad se ispostavlja da je takva konstatacija bila ili pogrešna, ili je pak sad u Predsjedništvu BiH na djelu dogovoreni sukob čiji jedini cilj može biti snaženje političkih rejtinga njihovih protagonista koji nemaju bilo kakvih drugih aktivnosti usmjerenih snaženju institucija, afirmisanju političke nezavisnosti, snaženju vladavine prava i poboljšanju životnog standarda stanovništva na kojima bi mogli graditi svoj politički kapacitet – ističe Grmuša. 

Navodi da PDP insistira na političkom procesu koji se odvija na transparentan način u za to predviđenim institucijama. 

- U tom smislu, pozivamo srpskog člana Predsjedništva BiH da se javno distancira od prakse da se lideri stranaka na vlasti dogovaraju mimo institucija, a naš stav u Narodnoj skupštini Republike Srpske u tom slučaju biće podrška vetu srpskog člana Predsjedništva BiH. Ako to srpski član Predsjedništva BiH ne učini, onda je mjesto na kojem treba da traži podršku ona ista kafana u kojoj se dogovaraju rukovodstva stranaka na vlasti, a ne Narodna skupština Republike Srpske – poručio je potpredsjednik PDP. 

(BN) Foto: Arhiva

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

+

12.10.2023 17:14

Bravo Dečko. Godinama oni ponižavaju i Narod i njegove predstavnike u SKUPŠTINI RS. TAKO TREBA REĆI JASNO. I DOBRO KONTROLISATI. MISLE ONI, DA SU BOGOM DATI. SVE TO POD HITNO TREBA MIJENJATI SA PAMETNIM, NEISKVAREN IM LJUDIMA. Seljak.

ODGOVORITE
Name

Za +

12.10.2023 17:44

Gdje ćeš ih naći?

Name

Znaju li crveni..

12.10.2023 19:14

išta drugo, do tražiti zaštitu nacionalnog, pardon, vlastitog interesa

Name

BOY

12.10.2023 22:18

Ona to voli naročito uz prigušena svetla u ružičastim bojama.

Name

Boj, druže

13.10.2023 18:53

Mene bi jeza uhvatila u tom ambijentu sa nekom sličnom..

Name

Еј ти

12.10.2023 17:19

Жељка је члан предсједништва у БиХ испред српског народа из Р Српске и она има право на вето уколико у предсједништву дође до прегласавања. Наравно у НСРС потребно је да је подрже 2/3 посланика, а твоје и твоје странке је право да гласате како хоћете и како мислите да треба да гласате. Ту демагогију и лицемерје просипај и ти тамо у својој крчми

ODGOVORITE
Name

Major04

12.10.2023 19:46

Ma Bisanija nezna jeli posla ili je dosla ona samo zna da je inflacija 113%.njena politicka tezina je nula..

Name

BOY

12.10.2023 22:21

Pametnjakoviću kakav je vitalni nacionalni interes Pelješki most, pa ti ga je Mile,, potegao"

Name

Ipe

12.10.2023 17:51

Kad Dodik "uvede" Bosnu i Hercegovinu u NATO,tek onda možda vi budete u prilici da dođete na VLAST.

ODGOVORITE
Name

Pacov iz rova

12.10.2023 18:01

Pa pejina unuka i sanja vulic i jesu bivse konobarice i sve su dogovarale u kafani.cak i aktivnost kad zavrse drugu smjenu tj...djiha djiha cetri noge sveee ceetiiiriii kruuutee.ceeeereeeceeenjeeee...

ODGOVORITE
Name

????

12.10.2023 18:38

Ko je ovaj sada grmalj??

ODGOVORITE
Name

Re

12.10.2023 18:43

A koji si ti pa botina sendvičaru nekulturni.

Name

To

12.10.2023 20:37

je budak odnosno budačiste

Name

Ništa ni s čim

12.10.2023 21:57

I ovoga puta će vas dodikmorade upregnuti u svoje štrange.

ODGOVORITE
Name

Ti

12.10.2023 22:19

si primitivac kao i Cvijanovicka. Blokirate svaki napredak BiH u svim segmentima jer radite na razbijanju drzave. Necete uspijeti dok je nas Bosnjaka

ODGOVORITE