Даброви се врац́ају у Италију послије 500 година

Даброви се враћају у Италију након 500 година, када су нестали због прекомерног лова и уништавања станишта, наводе данас стручњаци у Фиренци и Милану.

Свијет 11.10.2023 | 18:34
Даброви се врац́ају у Италију послије 500 година

Према студији Универзитета у Милану и Института за истраживање копнених екосистема Националног истраживачког савета у Фиренци (ЦНР), реколонизација је почела у Аустрији и шири се на североисточне италијанске регије Трентино-Алто Адиђе и Фурланија Венеција Ђулија, пренела је Анса.

Међутим, истраживачи кажу да постоје и нове популације великих, полуводених глодара које се развијају у јужнијим регионима након неовлашц́еног поновног уношења у централну Италију.

"Велики делови Италије погодни су за стабилизацију популације даброва, а док се чини да су северне популације изолованије, у централној Италији постоји вец́и потенцијал за експанзију", рекао је водец́и истраживач Матија Фаласки са Универзитета у Милану.

Наводи се да присуство даброва може смањити хидраулички ризик ублажавањем интензитета поплава.

Међутим, то такође може проузроковати штету усевима и инфраструктури као што су вештачки канали, путеви и мостови.

"То представља ризик, посебно у Трентину, Тоскани, Умбрији и Марке", каже Фаласки.

У овим областима биц́е потребно посебно прац́ење, уз превентивне мере као што су ограђивање и исушивање мочварних подручја, где би колоније даброва могле да представљају претњу инфраструктури.

(БН) Фото: Профимедиа

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ре

12.10.2023 09:59

Карбофуран и све то побити заједно са шакалима и другим штеточинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меша

12.10.2023 12:26

Они кад неђе оду не знају се вратити 😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

12.10.2023 16:16

Ста ли смо ми све отјерали задњи 30 год.Процито сам не гдје кад је био рат да су медвједи побјегли у Словенију.Стварно ни стоци нисмо до кољена, гдје протјерасмо родјену дјецу из оваке земје.СВОИМ НЕ ЗНАЊЕМ И МРЗЊОМ.

ОДГОВОРИТЕ