Dabrovi se vraćaju u Italiju poslije 500 godina

Dabrovi se vraćaju u Italiju nakon 500 godina, kada su nestali zbog prekomernog lova i uništavanja staništa, navode danas stručnjaci u Firenci i Milanu.

Svijet 11.10.2023 | 18:34
Dabrovi se vraćaju u Italiju poslije 500 godina

Prema studiji Univerziteta u Milanu i Instituta za istraživanje kopnenih ekosistema Nacionalnog istraživačkog saveta u Firenci (CNR), rekolonizacija je počela u Austriji i širi se na severoistočne italijanske regije Trentino-Alto Adiđe i Furlanija Venecija Đulija, prenela je Ansa.

Međutim, istraživači kažu da postoje i nove populacije velikih, poluvodenih glodara koje se razvijaju u južnijim regionima nakon neovlašćenog ponovnog unošenja u centralnu Italiju.

"Veliki delovi Italije pogodni su za stabilizaciju populacije dabrova, a dok se čini da su severne populacije izolovanije, u centralnoj Italiji postoji veći potencijal za ekspanziju", rekao je vodeći istraživač Matija Falaski sa Univerziteta u Milanu.

Navodi se da prisustvo dabrova može smanjiti hidraulički rizik ublažavanjem intenziteta poplava.

Međutim, to takođe može prouzrokovati štetu usevima i infrastrukturi kao što su veštački kanali, putevi i mostovi.

"To predstavlja rizik, posebno u Trentinu, Toskani, Umbriji i Marke", kaže Falaski.

U ovim oblastima biće potrebno posebno praćenje, uz preventivne mere kao što su ograđivanje i isušivanje močvarnih područja, gde bi kolonije dabrova mogle da predstavljaju pretnju infrastrukturi.

(BN) Foto: Profimedia

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

re

12.10.2023 09:59

Karbofuran i sve to pobiti zajedno sa šakalima i drugim štetočinama.

ODGOVORITE
Name

Meša

12.10.2023 12:26

Oni kad neđe odu ne znaju se vratiti 😂

ODGOVORITE
Name

Prolaznik

12.10.2023 16:16

Sta li smo mi sve otjerali zadnji 30 god.Procito sam ne gdje kad je bio rat da su medvjedi pobjegli u Sloveniju.Stvarno ni stoci nismo do koljena, gdje protjerasmo rodjenu djecu iz ovake zemje.SVOIM NE ZNANJEM I MRZNJOM.

ODGOVORITE