"Жртве насиља требају помоћ одмах и сада"

- Бројке забрињавају, за само двије године у БиХ је убијено 16 жена а институције не раде свој посао, порука је из удружења жена. 

Република Српска 11.10.2023 | 17:36
"Жртве насиља требају помоћ одмах и сада"

На Тргу Крајине у Бањалуци одржан је мирни протест против фемицида и насиља над женама.

Бројке забрињавају, за само двије године у БиХ је убијено 16 жена а институције не раде свој посао, порука је из удружења жена. 

Насиље је у порасту, све већи је број анонимних позива, зато починиоци морају бити санкционисани, истакли су представници Сигурне кућа Бањалука. 

"Жртве насиља требају помоћ одмах и сада", рекла је Амела Башић Томић, координаторица Сигурне куће Бањалука. 

Према њеним ријечима сви капацитети у овој сигурној кући су попуњени што је аларм. 

Организатори скупа наглашавају да се протести одржавају широм БиХ јер 48 посто з̌ена у Босни и Херцеговини претрпјело сексуално и родно засновано насиље. Подаци показују да око 70 посто истрага слуц̌ајева пријављених надлез̌ним туз̌илас̌твима буде обустављено а да су благе казнене политике. 

Прочитана су имена жртава фемицида у БИХ и још једном позвани надлежни да реагују.

Протест жена одржан и у Бијељини под слоганм "НИТИ ЈЕДНА ВИШЕ" 

У јеку пораста случајева фемицида у Босни и Херцеговини, љути и забринути грађани Бијељине изашли су на протест због фемицида под слоганом НИТИ ЈЕДНА ВИШЕ.

Организатори су на окупљању поручили, између остало, да траже да истраге треба проводити и оптужнице подизати у што краћем року од извршења односно сазнања за постојање кривичног дјела, посебно у ситуацијама гдје су жртве у ризику од понављања насиља.

„Тражимо да фемицид уврсти у Кривично законодавство, да се поштују законске одбрене, да се врше заштитне мјере и наравно, да цјелокупно друштво реагује и пријављује насиље јер смо ми сви одговорн и за ово што се сад дешава“, рекла је Наташа Куртума из Фондације „Лара“.

Организатори су навели и податак да је 48% жена у Босни и Херцеговини претрпјело сексуално и родно засновано насиље, а 84% случајева насиље у породици и интимним везама никада се не пријави.
Између осталог навели су и да око 70% истрага случајева пријављених надлежним тужилаштвима буде обустављено.

„Овдје жена и када пријави насиље није сигурна да ће добити адекватну заштиту, на томе морамо да радимо“, истакла је психолог Радмила Тубић из Удружења Ромкиња.

Протесту су се придружили и представници Градске управе.

„Фемицид карактерише слабост институција, а када говоримо о истражним радњама морамо трагати и за бољим законским рјешењима и за примјеном тих законских рјешења, рекао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић рекао је да је на Трг дошао да пружи подршку суграђанкама.

„Насиље над женама, мајкама, кћеркама не смијемо да доживљавамо као друштвено прихватљиво“, навео је Ђурђевић.

(БН) Фото: БН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Колко је мушкараца убијено?

11.10.2023 21:12

И мушкарци нису бирали своје убице, иако су знали да су криминалци, због аудија, одмора у Дубају и сл...

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је страсно

11.10.2023 22:44

Увести јос строзије законе, само нека казе да руцак није добар одмах га у притвор. Зена мора бити слободна, не смије робовати музи, па ста ако има емтивног партнера поред муза, то није разлог за насиље. Само стрози закони. Музеви су звјери, цим додју куци са посла нападају. Никада нисам имала проблем са својим љубавником само са музем, зато острије казне за њих. Данијела из Бања Луке

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

12.10.2023 00:08

фали /с ја се надам...

Name

Дане

12.10.2023 06:50

Док год небуде глава за главу десаваце се сваста, благи су закони

Name

Добој

12.10.2023 06:56

Некоме је ово сала, скотови ако вам кцери ниста не знаце?? Имате мајке па их питајте ције су љубавнице, и дали их треба заститити или их побијте сами муśкарчине. Па то су само зене

ОДГОВОРИТЕ