"Žrtve nasilja trebaju pomoć odmah i sada"

- Brojke zabrinjavaju, za samo dvije godine u BiH je ubijeno 16 žena a institucije ne rade svoj posao, poruka je iz udruženja žena. 

Republika Srpska 11.10.2023 | 17:36
"Žrtve nasilja trebaju pomoć odmah i sada"

Na Trgu Krajine u Banjaluci održan je mirni protest protiv femicida i nasilja nad ženama.

Brojke zabrinjavaju, za samo dvije godine u BiH je ubijeno 16 žena a institucije ne rade svoj posao, poruka je iz udruženja žena. 

Nasilje je u porastu, sve veći je broj anonimnih poziva, zato počinioci moraju biti sankcionisani, istakli su predstavnici Sigurne kuća Banjaluka. 

"Žrtve nasilja trebaju pomoć odmah i sada", rekla je Amela Bašić Tomić, koordinatorica Sigurne kuće Banjaluka. 

Prema njenim riječima svi kapaciteti u ovoj sigurnoj kući su popunjeni što je alarm. 

Organizatori skupa naglašavaju da se protesti održavaju širom BiH jer 48 posto žena u Bosni i Hercegovini pretrpjelo seksualno i rodno zasnovano nasilje. Podaci pokazuju da oko 70 posto istraga slučajeva prijavljenih nadležnim tužilaštvima bude obustavljeno a da su blage kaznene politike. 

Pročitana su imena žrtava femicida u BIH i još jednom pozvani nadležni da reaguju.

Protest žena održan i u Bijeljini pod sloganm "NITI JEDNA VIŠE" 

U jeku porasta slučajeva femicida u Bosni i Hercegovini, ljuti i zabrinuti građani Bijeljine izašli su na protest zbog femicida pod sloganom NITI JEDNA VIŠE.

Organizatori su na okupljanju poručili, između ostalo, da traže da istrage treba provoditi i optužnice podizati u što kraćem roku od izvršenja odnosno saznanja za postojanje krivičnog djela, posebno u situacijama gdje su žrtve u riziku od ponavljanja nasilja.

„Tražimo da femicid uvrsti u Krivično zakonodavstvo, da se poštuju zakonske odbrene, da se vrše zaštitne mjere i naravno, da cjelokupno društvo reaguje i prijavljuje nasilje jer smo mi svi odgovorn i za ovo što se sad dešava“, rekla je Nataša Kurtuma iz Fondacije „Lara“.

Organizatori su naveli i podatak da je 48% žena u Bosni i Hercegovini pretrpjelo seksualno i rodno zasnovano nasilje, a 84% slučajeva nasilje u porodici i intimnim vezama nikada se ne prijavi.
Između ostalog naveli su i da oko 70% istraga slučajeva prijavljenih nadležnim tužilaštvima bude obustavljeno.

„Ovdje žena i kada prijavi nasilje nije sigurna da će dobiti adekvatnu zaštitu, na tome moramo da radimo“, istakla je psiholog Radmila Tubić iz Udruženja Romkinja.

Protestu su se pridružili i predstavnici Gradske uprave.

„Femicid karakteriše slabost institucija, a kada govorimo o istražnim radnjama moramo tragati i za boljim zakonskim rješenjima i za primjenom tih zakonskih rješenja, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da je na Trg došao da pruži podršku sugrađankama.

„Nasilje nad ženama, majkama, kćerkama ne smijemo da doživljavamo kao društveno prihvatljivo“, naveo je Đurđević.

(BN) Foto: BN

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kolko je muškaraca ubijeno?

11.10.2023 21:12

I muškarci nisu birali svoje ubice, iako su znali da su kriminalci, zbog audija, odmora u Dubaju i sl...

ODGOVORITE
Name

To je strasno

11.10.2023 22:44

Uvesti jos strozije zakone, samo neka kaze da rucak nije dobar odmah ga u pritvor. Zena mora biti slobodna, ne smije robovati muzi, pa sta ako ima emtivnog partnera pored muza, to nije razlog za nasilje. Samo strozi zakoni. Muzevi su zvjeri, cim dodju kuci sa posla napadaju. Nikada nisam imala problem sa svojim ljubavnikom samo sa muzem, zato ostrije kazne za njih. Danijela iz Banja Luke

ODGOVORITE
Name

RE

12.10.2023 00:08

fali /s ja se nadam...

Name

Dane

12.10.2023 06:50

Dok god nebude glava za glavu desavace se svasta, blagi su zakoni

Name

Doboj

12.10.2023 06:56

Nekome je ovo sala, skotovi ako vam kceri nista ne znace?? Imate majke pa ih pitajte cije su ljubavnice, i dali ih treba zastititi ili ih pobijte sami muśkarčine. Pa to su samo zene

ODGOVORITE