Поскупљење нафте диже и цијену гаса у Републици Српској

Компанија “Гаспром” из Русије доставила је “Гас Ресу” цјеновник за четврти квартал ове године на основу којег гас поскупљује за за пет одсто у односу на треће тромјесечје, али домаће предузеће ка крајњим купцима ићи ће са нижим цијенама тог енергента.

Република Српска 11.10.2023 | 14:05
Поскупљење нафте диже и цијену гаса у Републици Српској

Наиме цијена гаса у прва три квартала ове године у Српској је падала због појефтињења нафте на свјетској берзи, али је у четвртом кварталу тај тренд прекинут због другачијих дешавања, односно раста цијене нафте.

Вршилац дужности директора “Гас Реса” Момчило Антонић навео је да су улазни параметри од “Гаспрома” нешто већи, али и да је ојачао и курс долара према домаћој валути – КМ, што се на крају прелило и на благо поскупљење енергента у Српској.

– Цијена гаса одређује се према нафтној формули. Дакле, ако расте цијена нафте на свјетској берзи поскупљује и гас. У претходном периоду имали смо поскупљење нафте, што се на крају одразило и на повећање цијене гаса код нас – казао је Антонић за Глас Српске.

Цијена гаса од руске компаније према домаћем енергетском предузећу је већа за око пет одсто, али ће “Гас Рес” крајњим купцима испоставити нижи цјеновник.

– Донијели смо одлуку да се одрекнемо дијела зараде па ће наша цијена ка крајњим купцима ићи највише до три одсто за четврти квартал ове године – казао је Антонић и подсјетио да су највећи потрошачи гаса у Српској предузећа “Алумина” и “Зворник-стан” из Зворника.

Нагласио је да преговори са руском компанијом у вези са склапањем уговора за наредну годину нису још почели те да ће прије него што разговори по том питању почну од домаћих потрошача прво прибавити податке које су им количине гаса неопходне за 2024. годину.

– Вјерујем да ћемо обновити уговор, са истим или чак бољим условима. И тренутни услови које имамо и који су договорени са “Гаспромом” су добри у односу на све остале у региону. Очекујемо да наставимо досадашњу успјешну сарадњу – поручио је Антонић.

Према најавама Русију би у новембру требало да посјети и предсједник Републике Српске Милорад Додик, а један од његових неизбјежних састанака у тој земљи требало би да буде и са представницима компаније “Гаспром”. Српска има дугорочни уговор са том руском компанијом, који је потписан још 2015. године, а у том уговору назначено је да се цијена гаса усклађује квартално са кретањем цијена нафтних деривата на берзи.

Република Српска се гасом снабдијева преко “Балканског тока”, који иде директно преко Црног мора, Турске, Бугарске, те преко Зајечара улази у Србију, одакле један крак иде ка БиХ.

(Глас Српске)  Фото:ЕПА

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Србо

11.10.2023 14:18

Зар није била најава о појефтињењу нафте у сљедећој седмици па онда и плин треба бити јефтинији по тој формули.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.10.2023 15:54

Појефтинило у федерацији 20 фенинга, код нас 5. Ми смо боља половица БиХ, хахахахаха... Јебо нас ко нас састави!

Name

Билy тхе Питон

11.10.2023 16:39

Кад поскупи нафта, написаште то јуче али не објавиште да је на затварању берзе била јефтинија него ујутро.Оил Прице ливе апк и нећете ми лагати колико је нафта, имам очи, уши, знам читати

Name

Милан

11.10.2023 16:44

Цуј антониц директор ахахахаха

Name

Ре Милан

11.10.2023 17:29

Чуј ово, магарац се гласа са ахахахахахаха... Е, то нисам знао, нису нас тако учили у школи. Модерни неки магарци.

Name

Ре

11.10.2023 23:15

Па треба "браци" русима јос дзабице преко насих ледја. Ето им они сељаци са дудуком на целу, нека их носе у сибир и не морају их врацати, никад!

Name

Ниста

11.10.2023 15:58

Цекај Мало,па Зар није додицк Био у русији код браце да то среди??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха ха

11.10.2023 20:03

Није. Висковиц се зезао са народом. Ко га сваца озбиљно веци је лазов од њега. Ста би даље са Кином и новим пројектива/задузењима.Трцало је за кинезима у Кину.

Name

Банкар

11.10.2023 16:12

Код нас кад нафта и појефтињује све цијене расту. Свјетски феномен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

11.10.2023 17:23

И са оволиком цијеном нафте бензин неби требао прелазити преко 2.5км по литру . Нпр ја ако гласам за оног који обећа да ће снизит цијену горива и ако тај побиједи а то не испуни тај више не може од мене добит глас него сам глас који му поручује ,,хуљо лажовска".За мене је хуља такав док год је у политици. Мене двапут преварит не може

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објективно гледано

11.10.2023 19:58

У лази ду кратко Ноге! Гдје је то сто реце Висковиц да се даје јевтинији гас из Русије за БиХ и ентитет РС сто је средијо са Русијом. Захваљујуци РСу односно Додику и Њему. Ста је истина??? Колико безвезе потросисе за путовање лутајуци по свијету и тразеци помоц неце ни Орбан дуго обецавати великим дузницима. Без обзира на пријатељдтво са Додиком. Правило је у народу : ако смо ми браца нису нам новцаници! Свак себи Прво граби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

11.10.2023 22:34

А циме су то Алумина и Зворник стан заслузили да им се испоруцује јефтинији гас, а народ дерете, гдје год стигнете, бандо лоповска...

ОДГОВОРИТЕ