Poskupljenje nafte diže i cijenu gasa u Republici Srpskoj

Kompanija “Gasprom” iz Rusije dostavila je “Gas Resu” cjenovnik za četvrti kvartal ove godine na osnovu kojeg gas poskupljuje za za pet odsto u odnosu na treće tromjesečje, ali domaće preduzeće ka krajnjim kupcima ići će sa nižim cijenama tog energenta.

Republika Srpska 11.10.2023 | 14:05
Poskupljenje nafte diže i cijenu gasa u Republici Srpskoj

Naime cijena gasa u prva tri kvartala ove godine u Srpskoj je padala zbog pojeftinjenja nafte na svjetskoj berzi, ali je u četvrtom kvartalu taj trend prekinut zbog drugačijih dešavanja, odnosno rasta cijene nafte.

Vršilac dužnosti direktora “Gas Resa” Momčilo Antonić naveo je da su ulazni parametri od “Gasproma” nešto veći, ali i da je ojačao i kurs dolara prema domaćoj valuti – KM, što se na kraju prelilo i na blago poskupljenje energenta u Srpskoj.

– Cijena gasa određuje se prema naftnoj formuli. Dakle, ako raste cijena nafte na svjetskoj berzi poskupljuje i gas. U prethodnom periodu imali smo poskupljenje nafte, što se na kraju odrazilo i na povećanje cijene gasa kod nas – kazao je Antonić za Glas Srpske.

Cijena gasa od ruske kompanije prema domaćem energetskom preduzeću je veća za oko pet odsto, ali će “Gas Res” krajnjim kupcima ispostaviti niži cjenovnik.

– Donijeli smo odluku da se odreknemo dijela zarade pa će naša cijena ka krajnjim kupcima ići najviše do tri odsto za četvrti kvartal ove godine – kazao je Antonić i podsjetio da su najveći potrošači gasa u Srpskoj preduzeća “Alumina” i “Zvornik-stan” iz Zvornika.

Naglasio je da pregovori sa ruskom kompanijom u vezi sa sklapanjem ugovora za narednu godinu nisu još počeli te da će prije nego što razgovori po tom pitanju počnu od domaćih potrošača prvo pribaviti podatke koje su im količine gasa neophodne za 2024. godinu.

– Vjerujem da ćemo obnoviti ugovor, sa istim ili čak boljim uslovima. I trenutni uslovi koje imamo i koji su dogovoreni sa “Gaspromom” su dobri u odnosu na sve ostale u regionu. Očekujemo da nastavimo dosadašnju uspješnu saradnju – poručio je Antonić.

Prema najavama Rusiju bi u novembru trebalo da posjeti i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a jedan od njegovih neizbježnih sastanaka u toj zemlji trebalo bi da bude i sa predstavnicima kompanije “Gasprom”. Srpska ima dugoročni ugovor sa tom ruskom kompanijom, koji je potpisan još 2015. godine, a u tom ugovoru naznačeno je da se cijena gasa usklađuje kvartalno sa kretanjem cijena naftnih derivata na berzi.

Republika Srpska se gasom snabdijeva preko “Balkanskog toka”, koji ide direktno preko Crnog mora, Turske, Bugarske, te preko Zaječara ulazi u Srbiju, odakle jedan krak ide ka BiH.

(Glas Srpske)  Foto:EPA

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Србо

11.10.2023 14:18

Зар није била најава о појефтињењу нафте у сљедећој седмици па онда и плин треба бити јефтинији по тој формули.

ODGOVORITE
Name

Re

11.10.2023 15:54

Pojeftinilo u federaciji 20 feninga, kod nas 5. Mi smo bolja polovica BiH, hahahahaha... Jebo nas ko nas sastavi!

Name

Bily the Piton

11.10.2023 16:39

Kad poskupi nafta, napisašte to juče ali ne objavište da je na zatvaranju berze bila jeftinija nego ujutro.Oil Price live apk i nećete mi lagati koliko je nafta, imam oči, uši, znam čitati

Name

Milan

11.10.2023 16:44

Cuj antonic direktor ahahahaha

Name

Re Milan

11.10.2023 17:29

Čuj ovo, magarac se glasa sa ahahahahahaha... E, to nisam znao, nisu nas tako učili u školi. Moderni neki magarci.

Name

Re

11.10.2023 23:15

Pa treba "braci" rusima jos dzabice preko nasih ledja. Eto im oni seljaci sa dudukom na celu, neka ih nose u sibir i ne moraju ih vracati, nikad!

Name

Nista

11.10.2023 15:58

Cekaj Malo,pa Zar nije dodick Bio u rusiji kod brace da to sredi??

ODGOVORITE
Name

Ha ha ha

11.10.2023 20:03

Nije. Viskovic se zezao sa narodom. Ko ga svaca ozbiljno veci je lazov od njega. Sta bi dalje sa Kinom i novim projektiva/zaduzenjima.Trcalo je za kinezima u Kinu.

Name

Bankar

11.10.2023 16:12

Kod nas kad nafta i pojeftinjuje sve cijene rastu. Svjetski fenomen

ODGOVORITE
Name

Olja

11.10.2023 17:23

I sa ovolikom cijenom nafte benzin nebi trebao prelaziti preko 2.5km po litru . Npr ja ako glasam za onog koji obeća da će snizit cijenu goriva i ako taj pobijedi a to ne ispuni taj više ne može od mene dobit glas nego sam glas koji mu poručuje ,,huljo lažovska".Za mene je hulja takav dok god je u politici. Mene dvaput prevarit ne može

ODGOVORITE
Name

Objektivno gledano

11.10.2023 19:58

U lazi du kratko Noge! Gdje je to sto rece Viskovic da se daje jevtiniji gas iz Rusije za BiH i entitet RS sto je sredijo sa Rusijom. Zahvaljujuci RSu odnosno Dodiku i Njemu. Sta je istina??? Koliko bezveze potrosise za putovanje lutajuci po svijetu i trazeci pomoc nece ni Orban dugo obecavati velikim duznicima. Bez obzira na prijateljdtvo sa Dodikom. Pravilo je u narodu : ako smo mi braca nisu nam novcanici! Svak sebi Prvo grabi.

ODGOVORITE
Name

Idealno

11.10.2023 22:34

A cime su to Alumina i Zvornik stan zasluzili da im se isporucuje jeftiniji gas, a narod derete, gdje god stignete, bando lopovska...

ODGOVORITE