Нови преокрети у формирању Владе Црне Горе

Два мјесеца од када је лидер ПЕС Милојко Спајић од шефа државе Јакова Милатовића добио мандат за састав нове црногорске владе, дио медија пише да је 44. извршна власт договорена касно синоћ и да ће је чинити Европа сад, Демократе, СНП, албанске партије, уз мањинску подршку коалиције За будућност Црне Горе.

Регион 11.10.2023 | 10:07
Нови преокрети у формирању Владе Црне Горе

Званичних потврда да је договор о формирању 44. Владе Црне Горе коначно постигнут нема.

Према синоћњем договору, преноси подгорички портал Адриа, а наводи Тањуг, у новој Влади неће бити Бошњачке странке, Социјалдемократа, ни Демократске уније Албанаца.

Лидер Демократа Алекса Бечић прихватио је да се због деблокаде процеса одрекне позиције шефа парламента и то мјесто ће припасти коалицји ЗБЦГ, највероватније Андрији Мандићу. Уз то, коалиција ЗБЦГ ће добити и највећи број мјеста по дубини, односно директорска мјеста и мјеста у одборима.

Демократе ће, према писању портала, задржати сектор безбједности, односно министарство одбране, министарство унутрашњих послова, министарство културе и министарство за развој сјевера и екологије.

СНП ће добити додатне ресоре, од понуђеног једног минстарства.

Овакав концепт је прихватљив будућим конституентима власти јер гарантује подршку од 49 посланика, што је неопходно за реформе у правосуђу.

У Влади неће бити дугогодишњих коалиционих партнера ДПС-а, СД-а и Бошњачке странке. Као занимљиво, портал изваја да, иако је најавио разговоре са Уром Дритана Абазовића, мандатар Спајић и даље на њих не рачуна. Са друге стране за већину албанских партија и ХГИ прихватљиво је учешће у оваквој Влади.

Према овом договору будућа Влада Црне Горе имаће 18 министарстава.

До још једног великог преократа у формирању нове владе је дошло касно синоћ када је, како преносе медији, постало извјесно да ЗБЦГ треба да мањински подржи Владу Европе сад и мањина и да Демократе остају у опозицији са ДПС и Уром.

Подгоричком порталу Борба је потврђено да је Бечић схватио да ће отићи у опозицију, захваљујући непромишљеним потезима његовог функционера Бориса Богдановића, па је успоставио поновни контакт са мандатаром Спајићем.         И тада је "пао договор" да Спајић избаци из Владе Бошњачку странку и Хрватску грађанску иницијативу који су посљедњих дана опструисали сваки договор, да би у Владу ушле Демократе.

Бечић је, свјестан да иде у опозицију, ставио на коцку несуђену фотељу предсједника Скупштине, што је био у претходном мандату, али је смјењен након што је пала влада премијера Здравка Кривокапића.

Бечић се, практично, одрекао нечега што му по изборном резултату није ни припадало, пише портал, да би, како наводе, одобровољио Спајића.

Тако је, наводи се, у посљедњем тренутку синоћ мандатар Спајић преломио да БС и ХГИ испадају из Владе, па ће у опозицији бити заједно са ДПС и ГП Ура.

Политички аналитичар Предраг Калезић, међутим, сматра да је нужно да лидер Ура, актуелни премијер Дритан Абазовић буде у новој Влади, јер, како каже, његова способност далеко превазилази способност мандатара Милојка Спајића.

“Абазовић ће да преклопи Спајићеву политичку фигуру ако буде у новој Влади. Зато га Спајић и не жели тамо. А ако Абазовић не буде у Влади, неће бити ваљана борба против криминала”, казао је Калезић у емисији "КлубА" на подгоричкој Телевизији А плус.

Према ријечима Калезића, Абазовић смета портфолиу ДПС-а, услужним медијима ДПС-а и услужном НВО сектору, јер је покренуо бројне процесе у Црној Гори.

"Зато је нужно да буде у новој Влади. Свако ко намеће тезе да Абазовић треба да се елиминише из Владе не жели добро Црној Гори. Абазовић је управо својим поступцима и потезима склонио на страну идентитетска питања и омогућио да имамо ваљан попис становништва", поручио је Калезић.

Напоменуо је и да сви они који на било који начин желе да га одложе попис, бранећи ту тезу да амбијент у држави није повољан, желе дестабилизацију Црне Гори.

За одлагање пописа становништва у Црној Гори залажу се ДПС, Албанци, Бошњаци и дио интелектуалне црногорске елите.

(Тањуг) Фото:РФЕ/РЛ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Драган

11.10.2023 10:29

Ово би могло бити тацно да га Спајић и не жели да га не угрози и преклопи, јер су му само на памети миллионс кредита којима це располагати и узимати дио себи, док млади Албанац сјајно маневрисе посебно према искреном дијелу политицких Срба (искреном јер ко и обицно код нас Срба нема цеге нема) а да не говоримо о борби против корупциије и криминала, браво за Дритана

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

11.10.2023 10:34

"Демократија" У врх главе 6 мјесеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

11.10.2023 12:03

Овде се нико не бори за Народ него само за позиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

11.10.2023 16:18

Треба Кнезевица за преседника владе а Мандиц за замјеника. Онда и цветала Ц.Г.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнезевиц

11.10.2023 19:35

Је еxтра прво као цовјек с моралом....

Name

Мирела

11.10.2023 17:14

Од када је ЦГ у Нату никако формирати владу! Превелика доза демократије и европских вриједности одједном!

ОДГОВОРИТЕ