Novi preokreti u formiranju Vlade Crne Gore

Dva mjeseca od kada je lider PES Milojko Spajić od šefa države Jakova Milatovića dobio mandat za sastav nove crnogorske vlade, dio medija piše da je 44. izvršna vlast dogovorena kasno sinoć i da će je činiti Evropa sad, Demokrate, SNP, albanske partije, uz manjinsku podršku koalicije Za budućnost Crne Gore.

Region 11.10.2023 | 10:07
Novi preokreti u formiranju Vlade Crne Gore

Zvaničnih potvrda da je dogovor o formiranju 44. Vlade Crne Gore konačno postignut nema.

Prema sinoćnjem dogovoru, prenosi podgorički portal Adria, a navodi Tanjug, u novoj Vladi neće biti Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, ni Demokratske unije Albanaca.

Lider Demokrata Aleksa Bečić prihvatio je da se zbog deblokade procesa odrekne pozicije šefa parlamenta i to mjesto će pripasti koalicji ZBCG, najverovatnije Andriji Mandiću. Uz to, koalicija ZBCG će dobiti i najveći broj mjesta po dubini, odnosno direktorska mjesta i mjesta u odborima.

Demokrate će, prema pisanju portala, zadržati sektor bezbjednosti, odnosno ministarstvo odbrane, ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo kulture i ministarstvo za razvoj sjevera i ekologije.

SNP će dobiti dodatne resore, od ponuđenog jednog minstarstva.

Ovakav koncept je prihvatljiv budućim konstituentima vlasti jer garantuje podršku od 49 poslanika, što je neophodno za reforme u pravosuđu.

U Vladi neće biti dugogodišnjih koalicionih partnera DPS-a, SD-a i Bošnjačke stranke. Kao zanimljivo, portal izvaja da, iako je najavio razgovore sa Urom Dritana Abazovića, mandatar Spajić i dalje na njih ne računa. Sa druge strane za većinu albanskih partija i HGI prihvatljivo je učešće u ovakvoj Vladi.

Prema ovom dogovoru buduća Vlada Crne Gore imaće 18 ministarstava.

Do još jednog velikog preokrata u formiranju nove vlade je došlo kasno sinoć kada je, kako prenose mediji, postalo izvjesno da ZBCG treba da manjinski podrži Vladu Evrope sad i manjina i da Demokrate ostaju u opoziciji sa DPS i Urom.

Podgoričkom portalu Borba je potvrđeno da je Bečić shvatio da će otići u opoziciju, zahvaljujući nepromišljenim potezima njegovog funkcionera Borisa Bogdanovića, pa je uspostavio ponovni kontakt sa mandatarom Spajićem.         I tada je "pao dogovor" da Spajić izbaci iz Vlade Bošnjačku stranku i Hrvatsku građansku inicijativu koji su posljednjih dana opstruisali svaki dogovor, da bi u Vladu ušle Demokrate.

Bečić je, svjestan da ide u opoziciju, stavio na kocku nesuđenu fotelju predsjednika Skupštine, što je bio u prethodnom mandatu, ali je smjenjen nakon što je pala vlada premijera Zdravka Krivokapića.

Bečić se, praktično, odrekao nečega što mu po izbornom rezultatu nije ni pripadalo, piše portal, da bi, kako navode, odobrovoljio Spajića.

Tako je, navodi se, u posljednjem trenutku sinoć mandatar Spajić prelomio da BS i HGI ispadaju iz Vlade, pa će u opoziciji biti zajedno sa DPS i GP Ura.

Politički analitičar Predrag Kalezić, međutim, smatra da je nužno da lider Ura, aktuelni premijer Dritan Abazović bude u novoj Vladi, jer, kako kaže, njegova sposobnost daleko prevazilazi sposobnost mandatara Milojka Spajića.

“Abazović će da preklopi Spajićevu političku figuru ako bude u novoj Vladi. Zato ga Spajić i ne želi tamo. A ako Abazović ne bude u Vladi, neće biti valjana borba protiv kriminala”, kazao je Kalezić u emisiji "KlubA" na podgoričkoj Televiziji A plus.

Prema riječima Kalezića, Abazović smeta portfoliu DPS-a, uslužnim medijima DPS-a i uslužnom NVO sektoru, jer je pokrenuo brojne procese u Crnoj Gori.

"Zato je nužno da bude u novoj Vladi. Svako ko nameće teze da Abazović treba da se eliminiše iz Vlade ne želi dobro Crnoj Gori. Abazović je upravo svojim postupcima i potezima sklonio na stranu identitetska pitanja i omogućio da imamo valjan popis stanovništva", poručio je Kalezić.

Napomenuo je i da svi oni koji na bilo koji način žele da ga odlože popis, braneći tu tezu da ambijent u državi nije povoljan, žele destabilizaciju Crne Gori.

Za odlaganje popisa stanovništva u Crnoj Gori zalažu se DPS, Albanci, Bošnjaci i dio intelektualne crnogorske elite.

(Tanjug) Foto:RFE/RL

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dragan

11.10.2023 10:29

Ovo bi moglo biti tacno da ga Spajić i ne želi da ga ne ugrozi i preklopi, jer su mu samo na pameti millions kredita kojima ce raspolagati i uzimati dio sebi, dok mladi Albanac sjajno manevrise posebno prema iskrenom dijelu politickih Srba (iskrenom jer ko i obicno kod nas Srba nema cege nema) a da ne govorimo o borbi protiv korupciije i kriminala, bravo za Dritana

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

11.10.2023 10:34

"Demokratija" U vrh glave 6 mjeseci

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

11.10.2023 12:03

Ovde se niko ne bori za Narod nego samo za pozicije.

ODGOVORITE
Name

Xxx

11.10.2023 16:18

Treba Knezevica za presednika vlade a Mandic za zamjenika. Onda i cvetala C.G.

ODGOVORITE
Name

Knezevic

11.10.2023 19:35

Je extra prvo kao covjek s moralom....

Name

Mirela

11.10.2023 17:14

Od kada je CG u Natu nikako formirati vladu! Prevelika doza demokratije i evropskih vrijednosti odjednom!

ODGOVORITE