Оптужница против Владимира К. детаљна и јасна

- Руководилац Кривичног одељења Вишег јавног тужилаштва у Београду Никола Ускоковић рекао је да је данас да оптужница против Владимира К. оца дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио девет вршњака и чувара, врло детаљна и да је након пет месеци рада на предмету добијена јасна слика о томе шта се догодило на дан трагедије, као и у периоду пре тога.

Србија 10.10.2023 | 22:29
Оптужница против Владимира К. детаљна и јасна

Он је за РТС рекао да је оптужница против Владимира К. свеобухватна и да је написана на 267 страна.

"Сам диспозитив оптужнице има 14 страна. Диспозитив је опис онога што се окривљенима ставља на терет, односно опис дела из којег произлазе законска обележја, конкретно кривичног дела која се окривљенима стављају на терет", објаснио је Ускоковић.

Ускоковић је подсетио и да су мајка дечака Миљана К. радник стрељане, инструктор и одговорно лице непосредно оптужени, што, како је појаснио, значи да подаци и чињенице до којих је Тужилаштво дошло у истрази коју је водило дају довољно основа за непосредно подношење оптужнице.

"Тужилаштво сматра да већ сада постоји оправдана сумња да су они извршили кривична дела која им се стављају на терет и због тога је без спроведене истраге подигнута против њих оптужница", навео је Ускоковић.

Он је рекао и да ће малолетни К.К. и у даљем току поступка имати статус сведока, наводећи да све погађа то што он у поступку не може да има процесну улогу који би требало да има, сходно ономе што је учинио.

"Оно што је добро познато у јавности то је да се ради о кривично неодговорном лицу. Он је у овом поступку имао у току истраге статус сведока, и тај статус ће имати и у даљем току поступка, на главном претресу. Дакле, у оптужници која је поднета, он је предложен за испитивање у својству сведока на главном претресу", појаснио је он.

Када је реч о предлогу Тужилаштва да се искључи јавност током главног претреса, Ускоковић наводи да је јасно о како се осетљивом предмету ради.

"Сама та чињеница да имамо велики број малолетних лица које имају својство оштећеног, да су малолетна лица жртве овог кривичног дела, да се изузетно велики корпус доказа који треба да буду изведени на главном претресу управо односи на та малолетна лица, укључујући и њихово испитивање", навео је он.

 На питање да ли је ово за Тужилаштво био најтежи злочин, Ускоковић поручује да је реч о незапамћеној трагедији и самим тим незапамћеном кривично-правном догађају.

Додао је да породице чувара и наставнице треба да буду свесне да имају хероје у својој породици, а да родитељи деце треба да знају да су они родитељи хероја. 

"С друге стране, ми имамо родитеље убице и њима ће се судити, и мислим да је то јасна порука Тужилаштва", рекао је он.

 (Тањуг) Фото: : Схуттерстоцк.цом/Саливанцхук Семен, илустрација

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Саша

11.10.2023 07:32

Можете правити представу од судског процеса, мртву децу вратити не можете. Држава покушава опрати руке од своје одговорности, за 30 година слављења злочина и ратова, за лоше стање у образовању, за Фарме и Тадруге, за Пинк и Хаппy.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.10.2023 07:32

Бас тако.Како је могуце овог монструма убицу сад третирају као малолетника а ста је урадио неби ни један одрасли цовјек који је пунолетан могао

Name

БОБА

11.10.2023 08:49

Сто висе написаних страница мања казна .Дупло висе је имао Маријановиц па га је дрзава ослободила народ није сигурно.Све је ово једна лудница у којој има поцетак али нема краја.Вријеме је прицања, писања дописивања, препуцавања и тако у не доглед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

11.10.2023 09:44

Дарио Дјапа поруцује судијама да га осуде за убиство и да га посаљу у затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста висе протекције

11.10.2023 15:37

Кажу ради се о угледној породици ,па ста ако је угледна није амнестирана од закона и кривичног гоњења ,људи побијена су деца ста вам.је побогу.

ОДГОВОРИТЕ