Српска троши милионе долара за лобирање у Америци

Република Српска потписала је уговор са новим америчким лобистима, и то је укупно трећа лобистичка кућа с којом у Америци потписују уговор. Овај пут желе лобирања у области инвестиција и сарадње са америчким бизнисима. Док се милиони долара годинама троше за лобирање у свијету, поставља се питање има ли видљивих ефеката!?

Република Српска 08.10.2023 | 19:42
Српска троши милионе долара за лобирање у Америци

Иако је предсједник Републике Српске Милорад Додик на црној листи САД-а још од 2017. године, то није спријечило власт да потпишу још један уговор с америчком лобистичком кућом Сцхифанелли Лаw- ЛЛП, који је ступио на снагу 19. септембра ове године.

И ништа то не би био проблем да недавно није усвојен закон о страним агентима гдје се свако ко сарађује са било којом страном државом сматра страним агентом, док у овом случају очигледно није тако. Тако тврди и Ненад Стевандић.

„Немогуће је поредити када Република Српска се труди да истина о њој продре у Америку и да је високи представник нелегалан какве то везе има са страним агентима који ће уколико се финансирају из иностранстава пријавити то“, сматра Ненад Стевандић, предсједник НСРС (Уједињена Српска).

Да Српска издваја новац за лобирања у свијету уопште није тајна, нити то икога изненађује, али оно што је остало непознато свих ових година јесу ефекти тог лобирања, због чега је власт протеклих година често била на удару опозиције и стручне јавности.

„Ово улагање буџетских средства у лобирање траје годинама што илуструје да је руководству Републике Српске изузетно стало до става Америке и да настоје путем лобирања обезбиједити подршку за неке своје политике“, каже Тања Топић, политички аналитичар.

У уговору који је објављен у званичном регистру, америчка компанија ће Републику Српску заступати по питању промоције инвестиција, економске сарадње и “сличних могућности за Американце и америчке бизнисе у РС”.

Међутим, додатни детаљи и услови нису објављени јер Влада Српске очигледно не сматра да треба грађанима  да објасни зашто даје милионе из буџета и коју ће корист грађани имати од тога.

„Класично питање које можемо поставити кад је у питању промоција инвестиционог материјала шта су лобистичке куће урадиле да се у Републици Српској отвори 20 радних мјеста, дакле нема. Свима је јасно да нема никакву корист од свега тога можда имају појединци али Република Српска нема јер те лобистичке куће нису ништа конкретно урадиле“, каже Вукота Говедарица, шеф посланичког клуба СДС у НС РС.

За бившег министра иностраних послова БиХ Игора Црнадка (ПДП) то је лицемјерност и непринципијелност на дјелу кад је СНСД у питању.

"Нажалост од лобирања у Америци Српска није ништа имала до сада. Десетине милиона долара су отишле јасно је и види се са марса да је народски речено уграђивање појединих људи из власти у ове послове. Ја  вас увјеравам да неће бити ефеката јер све ово што раде они у смислу лобирања је повезано са личним интересима појединаца из власти“, истиче Игор Црнадак, бивши министар спољњих послова.

Власт Републике Српске је од 2006. године потрошила чак 40 милиона долара на лобирање у САД-у.

За те намјене у овој години, из буџета Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу, које је надлежно за представништва Република Српска у иностранству, биће издвојено 5,3 милиона КМ.

Иако је то новац грађана Српске, до сад није објављен ниједан извјештај о њиховом раду нити ефектима.

(БН) 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Драган

08.10.2023 20:44

Има ефекта чим су 20 година на власти и раде шта хоће. Стлм парама купују време за још 4 године владања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

09.10.2023 09:19

Логично размишљање: Само наивни мисле да нема ефекта лобирање с тим што Република Српсак нема ништа од тога већ само владајућа партија!

Name

Крис

09.10.2023 09:38

Јел могуце да је народ у РС толико глуп и кукавица да несмију ни реагповати на поступке овог криминалца и његове свите. Неце босњаци унистит РС као сто он препада народ, вец це их он и његова спонзоруса укинут а све то да би на име лазног лобирања се сви милиони сливали у њихове куцне будзете.

Name

Лобирање значи..

09.10.2023 09:49

..продајем ти маглу за пар милиончица. Типично за лика који данас каже једно а сутра савим обратно. Није му добра ни турска ни америка а стално се мота око њх

Name

Не Контам

08.10.2023 20:47

Зар ови "страни агенти нису са запада" а наше власти се додворавају владама које овде имају "своје агенте" ! Пардон, лобирају ! Ко нас је клео, није дангубио !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрМр

08.10.2023 21:08

Резултати су фантастични 😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ехе

08.10.2023 21:34

То је усисавање будзетског новца по свијим законима покривениии партијом на власти ! Ентитет по свијем закину милионеее и милионееее усисао за наук неродјеној дјеци а задузеној бахацењееее за гинуса пљацка за гинуса! Прљавих корумпираних партијасааа нивопеценух милионерааа милијардерааааа предратних голацаа подстанара и пионире птоизвели без зања са јуповним дипломама без морала пихарали дрзаву умрезени родбинакумови подобни папци прелетаци багра 21 вијека прљавааа!! Дно да!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

08.10.2023 22:35

Па зар нису у русији како агресорској земљи да се лобира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Постен

09.10.2023 09:03

Видјели од вас како треба.

Name

Патриота

09.10.2023 07:11

Ово је дзаба бацање новца годинама. Амери признају само цјеловитост БиХ и Дрзавне органе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.10.2023 07:30

Резултате видимо сваки дан,све дужи редови испред народних кухиња! Само они на врху пуне своје џеп!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

09.10.2023 07:53

Троши ал'не за Републику Српску него да не дирају Милорада Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

09.10.2023 08:59

Има користи. Исти су на Власти и раде шта хоће. То и јесте циљ. Није да Народу буде боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лобира СНСД криминал

09.10.2023 09:02

Хаха лобирају они новацизвлаче из буџета и међусобно дијеле . Какво лобитање сви под санкцијама фашисти чког САДеа тако мафија пуни своје рачуне 20 година њиховог лоповлука сипају наивном народу прашину у очи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

09.10.2023 09:06

Пукли сте и срљате у Нагорно Карабах сценарио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за бурле

09.10.2023 09:44

Он даје милионе из будзета сто градјани пуне,а лобира само зато небили га америка скинула са црне листе каква република српска ко у то вјерујеје луд је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

09.10.2023 16:04

Код амера се све ради преко лобиста, то је устаљено и нормално. Економија вањска и унутрашња, политика вањска и унутрашња, је ствар лобиста. Конгресмени су особе које се навикле на лобисте и са њима сурађују. А пошто је код амера долар Бог, све се плаћа, па такоге и лобирање. Много државе користе могућност лобирања у Америци, управо због политике и економије. Америка је за сада највећа сила света, лобирање код њих је пожељно, јер може бити корисно. Лобисти делују иза кулиса, регистровани су као занимање, и о свом успеху углавном ћуте.

ОДГОВОРИТЕ