Srpska troši milione dolara za lobiranje u Americi

Republika Srpska potpisala je ugovor sa novim američkim lobistima, i to je ukupno treća lobistička kuća s kojom u Americi potpisuju ugovor. Ovaj put žele lobiranja u oblasti investicija i saradnje sa američkim biznisima. Dok se milioni dolara godinama troše za lobiranje u svijetu, postavlja se pitanje ima li vidljivih efekata!?

Republika Srpska 08.10.2023 | 19:42
Srpska troši milione dolara za lobiranje u Americi

Iako je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na crnoj listi SAD-a još od 2017. godine, to nije spriječilo vlast da potpišu još jedan ugovor s američkom lobističkom kućom Schifanelli Law- LLP, koji je stupio na snagu 19. septembra ove godine.

I ništa to ne bi bio problem da nedavno nije usvojen zakon o stranim agentima gdje se svako ko sarađuje sa bilo kojom stranom državom smatra stranim agentom, dok u ovom slučaju očigledno nije tako. Tako tvrdi i Nenad Stevandić.

„Nemoguće je porediti kada Republika Srpska se trudi da istina o njoj prodre u Ameriku i da je visoki predstavnik nelegalan kakve to veze ima sa stranim agentima koji će ukoliko se finansiraju iz inostranstava prijaviti to“, smatra Nenad Stevandić, predsjednik NSRS (Ujedinjena Srpska).

Da Srpska izdvaja novac za lobiranja u svijetu uopšte nije tajna, niti to ikoga iznenađuje, ali ono što je ostalo nepoznato svih ovih godina jesu efekti tog lobiranja, zbog čega je vlast proteklih godina često bila na udaru opozicije i stručne javnosti.

„Ovo ulaganje budžetskih sredstva u lobiranje traje godinama što ilustruje da je rukovodstvu Republike Srpske izuzetno stalo do stava Amerike i da nastoje putem lobiranja obezbijediti podršku za neke svoje politike“, kaže Tanja Topić, politički analitičar.

U ugovoru koji je objavljen u zvaničnom registru, američka kompanija će Republiku Srpsku zastupati po pitanju promocije investicija, ekonomske saradnje i “sličnih mogućnosti za Amerikance i američke biznise u RS”.

Međutim, dodatni detalji i uslovi nisu objavljeni jer Vlada Srpske očigledno ne smatra da treba građanima  da objasni zašto daje milione iz budžeta i koju će korist građani imati od toga.

„Klasično pitanje koje možemo postaviti kad je u pitanju promocija investicionog materijala šta su lobističke kuće uradile da se u Republici Srpskoj otvori 20 radnih mjesta, dakle nema. Svima je jasno da nema nikakvu korist od svega toga možda imaju pojedinci ali Republika Srpska nema jer te lobističke kuće nisu ništa konkretno uradile“, kaže Vukota Govedarica, šef poslaničkog kluba SDS u NS RS.

Za bivšeg ministra inostranih poslova BiH Igora Crnadka (PDP) to je licemjernost i neprincipijelnost na djelu kad je SNSD u pitanju.

"Nažalost od lobiranja u Americi Srpska nije ništa imala do sada. Desetine miliona dolara su otišle jasno je i vidi se sa marsa da je narodski rečeno ugrađivanje pojedinih ljudi iz vlasti u ove poslove. Ja  vas uvjeravam da neće biti efekata jer sve ovo što rade oni u smislu lobiranja je povezano sa ličnim interesima pojedinaca iz vlasti“, ističe Igor Crnadak, bivši ministar spoljnjih poslova.

Vlast Republike Srpske je od 2006. godine potrošila čak 40 miliona dolara na lobiranje u SAD-u.

Za te namjene u ovoj godini, iz budžeta Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju, koje je nadležno za predstavništva Republika Srpska u inostranstvu, biće izdvojeno 5,3 miliona KM.

Iako je to novac građana Srpske, do sad nije objavljen nijedan izvještaj o njihovom radu niti efektima.

(BN) 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Dragan

08.10.2023 20:44

Ima efekta čim su 20 godina na vlasti i rade šta hoće. Stlm parama kupuju vreme za još 4 godine vladanja.

ODGOVORITE
Name

Jole

09.10.2023 09:19

Logično razmišljanje: Samo naivni misle da nema efekta lobiranje s tim što Republika Srpsak nema ništa od toga već samo vladajuća partija!

Name

Kris

09.10.2023 09:38

Jel moguce da je narod u RS toliko glup i kukavica da nesmiju ni reagpovati na postupke ovog kriminalca i njegove svite. Nece bosnjaci unistit RS kao sto on prepada narod, vec ce ih on i njegova sponzorusa ukinut a sve to da bi na ime laznog lobiranja se svi milioni slivali u njihove kucne budzete.

Name

Lobiranje znači..

09.10.2023 09:49

..prodajem ti maglu za par miliončica. Tipično za lika koji danas kaže jedno a sutra savim obratno. Nije mu dobra ni turska ni amerika a stalno se mota oko njh

Name

Ne Kontam

08.10.2023 20:47

Zar ovi "strani agenti nisu sa zapada" a naše vlasti se dodvoravaju vladama koje ovde imaju "svoje agente" ! Pardon, lobiraju ! Ko nas je kleo, nije dangubio !

ODGOVORITE
Name

DrMr

08.10.2023 21:08

Rezultati su fantastični 😂😂

ODGOVORITE
Name

Ehe

08.10.2023 21:34

To je usisavanje budzetskog novca po svijim zakonima pokriveniii partijom na vlasti ! Entitet po svijem zakinu milioneee i milioneeee usisao za nauk nerodjenoj djeci a zaduzenoj bahacenjeeee za ginusa pljacka za ginusa! Prljavih korumpiranih partijasaaa nivopecenuh milioneraaa milijarderaaaaa predratnih golacaa podstanara i pionire ptoizveli bez zanja sa jupovnim diplomama bez morala piharali drzavu umrezeni rodbinakumovi podobni papci preletaci bagra 21 vijeka prljavaaa!! Dno da!

ODGOVORITE
Name

Posten

08.10.2023 22:35

Pa zar nisu u rusiji kako agresorskoj zemlji da se lobira

ODGOVORITE
Name

Re Posten

09.10.2023 09:03

Vidjeli od vas kako treba.

Name

Patriota

09.10.2023 07:11

Ovo je dzaba bacanje novca godinama. Ameri priznaju samo cjelovitost BiH i Drzavne organe.

ODGOVORITE
Name

Istina

09.10.2023 07:30

Rezultate vidimo svaki dan,sve duži redovi ispred narodnih kuhinja! Samo oni na vrhu pune svoje džep!

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

09.10.2023 07:53

Troši al'ne za Republiku Srpsku nego da ne diraju Milorada Dodika

ODGOVORITE
Name

+

09.10.2023 08:59

Ima koristi. Isti su na Vlasti i rade šta hoće. To i jeste cilj. Nije da Narodu bude bolje.

ODGOVORITE
Name

Lobira SNSD kriminal

09.10.2023 09:02

Haha lobiraju oni novacizvlače iz budžeta i međusobno dijele . Kakvo lobitanje svi pod sankcijama fašisti čkog SADea tako mafija puni svoje račune 20 godina njihovog lopovluka sipaju naivnom narodu prašinu u oči

ODGOVORITE
Name

Joja

09.10.2023 09:06

Pukli ste i srljate u Nagorno Karabah scenario.

ODGOVORITE
Name

za burle

09.10.2023 09:44

On daje milione iz budzeta sto gradjani pune,a lobira samo zato nebili ga amerika skinula sa crne liste kakva republika srpska ko u to vjerujeje lud je.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

09.10.2023 16:04

Kod amera se sve radi preko lobista, to je ustaljeno i normalno. Ekonomija vanjska i unutrašnja, politika vanjska i unutrašnja, je stvar lobista. Kongresmeni su osobe koje se navikle na lobiste i sa njima surađuju. A pošto je kod amera dolar Bog, sve se plaća, pa takoge i lobiranje. Mnogo države koriste mogućnost lobiranja u Americi, upravo zbog politike i ekonomije. Amerika je za sada najveća sila sveta, lobiranje kod njih je poželjno, jer može biti korisno. Lobisti deluju iza kulisa, registrovani su kao zanimanje, i o svom uspehu uglavnom ćute.

ODGOVORITE