Ројтерс открива шта је циљ напада Хамаса на Израел

Када је милитантна група Хамас покренула напад на Израел, између осталог, имала је циљ да наруши нова регионална савезништва која су могла да угрозе палестинске тежње за државношћу и амбиције Ирана, пише данас Ројтерс.

Свијет 08.10.2023 | 10:09
Ројтерс открива шта је циљ напада Хамаса на Израел

Суботњи напад се поклапа се са покушајима САД да Саудијска Арабија нормализује односе са Израелом, у замену са споразум о одбрани између Вашингтона и Ријада.

"Ово је порука Саудијској Арабији и Американцима који подржавају нормализацију односа и Израелу да регион неће бити безбедан све док су Палестинци ван једначине", рекао је неименовани извор британске агенције.

И аналитичарка Лаура Блуменфалд сматра да је Хамас напао Израел због напора ка нормализацији односа Израела и арапских земаља.

"Хамас је гледао како се Израелци и Саудијци приближавају договору, одлучили су: Нема места за столом? Отруј оброк", рекла је Блуменфалд.

Лидер Хамаса у Либану Осама Хамдан поручио је за Ројтерс да би суботњи напад требало да натера арапске државе да схвате да прихватање безбедносних захтева Израела не би довело до мира у региону.

"За оне који желе стабилност и мир у региону, почетна тачка мора да дође до окончања израелске окупације", рекао је он.

Бивши амерички дипломата на Блиском истоку Ричард Либерон каже да су Хамасове акције шаљу јасан сигнал Саудијцима да палестинско питање не треба третирари само као још једну подтему у преговорима о нормализацији.

Са друге стране, високи званичник у администрацији америчког председника Џоа Бајдена наводи да је "заиста преурањено спекулисати" о ефекту који би сукоб Израела и Хамаса могао да има на напоре ка саудијско-израелској нормализацији.

Иран, за то време, не крије да подржава Хамас, финансирањем и наоружавањем те милитантне групе и Исламског џихада.

"Руке Ирана су на свакој ракети која је испаљена на Израел. То не значи да је Иран наредио напад, али није тајна да су, захваљујући њему, Хамас и Исламски џихад успели да унапреде свој арсенал", рекао је неименовани палестински званичник.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП Пхото/Хатем Моусса

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Постен

08.10.2023 10:52

Они нису терористи кад ослобадају оно сто су им узели то би исто било да се прогласе терористима сви они који се боре против окупатора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.10.2023 15:59

Боље да мало прочиташ историју и видиш ко је кога прогонио и ко је чије територије заузимао.

Name

@Ре

09.10.2023 07:56

"Ре" слабо цита... историја коју ти цитас се зове пропаганда.

Name

Мирослав

08.10.2023 11:07

Од кад је света, било је и милитантних будала. Док им дозволимо, будале це се млатити, а обицан свет страдати. Како ствари стоје, ово столеце це бити крвавије од прослог. Никако да нас стигне памет, док цекамо да нас стигне, земљу це мо запалити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.10.2023 12:00

Све си у праву, ал како ми обичан народ коме не смета онај који је друге вјере и нације да спријечимо будале које одлучују о томе а у име народа.

Name

БЛ

08.10.2023 11:53

Један терориста мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циљ западних сотона

08.10.2023 13:32

И јесте дестабилизирање Блиског Истока а вец траје 100 година.... Нико им никада ниста и не знаци ни један народ него користење истих у своју корист....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васингтон и Европа

08.10.2023 13:36

Не само да дјеле одговорност него котисте крв како нас, украјинаца, корејаца, арапског свијета, јевреја, африцког свијета итд. за своје хегемонистицке сотонске циљеве....

ОДГОВОРИТЕ