Rojters otkriva šta je cilj napada Hamasa na Izrael

Kada je militantna grupa Hamas pokrenula napad na Izrael, između ostalog, imala je cilj da naruši nova regionalna savezništva koja su mogla da ugroze palestinske težnje za državnošću i ambicije Irana, piše danas Rojters.

Svijet 08.10.2023 | 10:09
Rojters otkriva šta je cilj napada Hamasa na Izrael

Subotnji napad se poklapa se sa pokušajima SAD da Saudijska Arabija normalizuje odnose sa Izraelom, u zamenu sa sporazum o odbrani između Vašingtona i Rijada.

"Ovo je poruka Saudijskoj Arabiji i Amerikancima koji podržavaju normalizaciju odnosa i Izraelu da region neće biti bezbedan sve dok su Palestinci van jednačine", rekao je neimenovani izvor britanske agencije.

I analitičarka Laura Blumenfald smatra da je Hamas napao Izrael zbog napora ka normalizaciji odnosa Izraela i arapskih zemalja.

"Hamas je gledao kako se Izraelci i Saudijci približavaju dogovoru, odlučili su: Nema mesta za stolom? Otruj obrok", rekla je Blumenfald.

Lider Hamasa u Libanu Osama Hamdan poručio je za Rojters da bi subotnji napad trebalo da natera arapske države da shvate da prihvatanje bezbednosnih zahteva Izraela ne bi dovelo do mira u regionu.

"Za one koji žele stabilnost i mir u regionu, početna tačka mora da dođe do okončanja izraelske okupacije", rekao je on.

Bivši američki diplomata na Bliskom istoku Ričard Liberon kaže da su Hamasove akcije šalju jasan signal Saudijcima da palestinsko pitanje ne treba tretirari samo kao još jednu podtemu u pregovorima o normalizaciji.

Sa druge strane, visoki zvaničnik u administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena navodi da je "zaista preuranjeno spekulisati" o efektu koji bi sukob Izraela i Hamasa mogao da ima na napore ka saudijsko-izraelskoj normalizaciji.

Iran, za to vreme, ne krije da podržava Hamas, finansiranjem i naoružavanjem te militantne grupe i Islamskog džihada.

"Ruke Irana su na svakoj raketi koja je ispaljena na Izrael. To ne znači da je Iran naredio napad, ali nije tajna da su, zahvaljujući njemu, Hamas i Islamski džihad uspeli da unaprede svoj arsenal", rekao je neimenovani palestinski zvaničnik.

(Tanjug) Foto: Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Posten

08.10.2023 10:52

Oni nisu teroristi kad oslobadaju ono sto su im uzeli to bi isto bilo da se proglase teroristima svi oni koji se bore protiv okupatora

ODGOVORITE
Name

Re

08.10.2023 15:59

Bolje da malo pročitaš istoriju i vidiš ko je koga progonio i ko je čije teritorije zauzimao.

Name

@Re

09.10.2023 07:56

"Re" slabo cita... istorija koju ti citas se zove propaganda.

Name

Miroslav

08.10.2023 11:07

Od kad je sveta, bilo je i militantnih budala. Dok im dozvolimo, budale ce se mlatiti, a obican svet stradati. Kako stvari stoje, ovo stolece ce biti krvavije od proslog. Nikako da nas stigne pamet, dok cekamo da nas stigne, zemlju ce mo zapaliti.

ODGOVORITE
Name

re

08.10.2023 12:00

Sve si u pravu, al kako mi običan narod kome ne smeta onaj koji je druge vjere i nacije da spriječimo budale koje odlučuju o tome a u ime naroda.

Name

BL

08.10.2023 11:53

Jedan terorista manje.

ODGOVORITE
Name

Cilj zapadnih sotona

08.10.2023 13:32

I jeste destabiliziranje Bliskog Istoka a vec traje 100 godina.... Niko im nikada nista i ne znaci ni jedan narod nego koristenje istih u svoju korist....

ODGOVORITE
Name

Vasington i Evropa

08.10.2023 13:36

Ne samo da djele odgovornost nego kotiste krv kako nas, ukrajinaca, korejaca, arapskog svijeta, jevreja, africkog svijeta itd. za svoje hegemonisticke sotonske ciljeve....

ODGOVORITE