Задужења путем обвезница већа од 3,5 милијарди КМ

Посљедње задужење Републике Српске кроз продају државних хартија од вриједности обављено је крајем септембра ове године, у укупном износу од 15 милиона марака. И овај пут по енормно високој каматној стопи од 6 одсто.

Република Српска 07.10.2023 | 19:52
Задужења путем обвезница већа од 3,5 милијарди КМ

"Као да покушавате жеђ угасити морском водом. Ви попијете ту воду, краткорочно угасите ту жеђ, али остаје вам со која вас нагриза и од које сте још више жедни.

Тако и са задужењима, не може вјечно да траје гашење пожара новим задужењима", објашњава Јелена Тривић, предсједник Народног фронта.

Када је ова година у питању, Република Српска је на берзи позајмљивала новац сваки мјесец, а неријетко и два пута мјесечно и тако повукла више од 685 милиона марака.

Од тога, само у јуну ове године Српска се задужила за око 210 милиона марака, у августу 35 милиона, али у септембру је Влада Српске кренула офанзивно са задужењем кроз продају обвезница од 130 милиона марака.

У овом задужењу занимљива је трансакција од 116 милиона марака, коју, како тврди Бранислав Бореновић, ниједна домаћа банка није могла да обави.

„Скоро 90 одсто купује један финансијски инвеститор. Нема шансе да је то ико од овдашњих инвеститора, и десило се вјероватно оно што се дешава сваки пут када загусти, а то је да по ко зна који пут Србија успјела да спаси Републику Српску“, тврди Бранислав Бореновић, предсједник ПДП - а. 

„Проблем домаћих банака, односно бањалучке берзе је што је ту све ограничено. Банке имају лимит до кога могу инвестирати у обвезнице, а с друге стране, фондови, пензиони или неки други не могу да купе обвезнице РС у оној мјери колико је њој потребно“, каже новинар и уредника портала "Цапитал", Синиша Вукелић.

Тврдње владајуће елите да је Република Српска најмање задужена у цијелом региону је, у најмању руку, безобразна, сагласни су и у опозицији и економисти.

„Посљедње двије емисије обвезница су биле на износ од 145 милиона марака, по камати од 6 одсто на пет година. За то вријеме у Федерацији БиХ су се задужили свега 40 милиона на 7 година, са каматом од 3,2 одсто", поручује Бореновић.

„Дупло веће су каматне стопе за дуг Републике Српске, у односу на Федерацију, и то показује економски амбијент и стање ризика у задужењу и пласману, чиме се побија свака тврдња из Владе РС да је она бољи дио Босне и Херцеовине“, каже економиста Миленко Станић.

Откад је Република Српска почела са продајом хартија од вриједности, кроз више од 60 емисија, власт је грађане и буџет задужила за преко 3,5 милијарде марака, показују званични подаци.

Укупан јавни дуг Републике Српске тренутно износи 6.16 милијарди марака и чини 39,9 одсто процијењеног БДП-а за 2023. годину.

Проста рачуница показује да је продаја државних хартија врло уносан посао, с обзиром на то да је више од половине дуга РС настало задуживањем путем трезорских записа и обвезница. А ко ће дугове враћати, питање је које остаје за будућност.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

гарант

07.10.2023 20:10

Додик сигурно неће враћати... То је исто као кад би ја од банке узео кредит на 50 година , са граце периодом 30 година. Иначе имам 60 година, која је вјероватноћа да ћу ја то враћати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

07.10.2023 20:10

Вазно је да су пензије и плате на вријеме а нек врацају унуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи хи

07.10.2023 20:19

То је, то, нема даље неда висе нико ниста јер све сто се дадне мафија владајуце секте све опљацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2023 22:23

Да је неко да просјецном политицару пописе имовину, апа да народ види колико и хдје имају некретнина, а да не помињемо ове мултимилионере из врха. Људи би били сокирани и схватили сто смо ми све сиромаснији и све задузенији. Па они купе нпр. стан у Бгд као сто неко купи сто и столице за двористе ( ко има двористе)

Name

Кркоо

07.10.2023 20:22

Каква је то дрзавица која од постанка зиви само на кредит,,то све треба укинути,, то је пропаст и терет цитавог свијета,,зивот и владавина на силу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

08.10.2023 08:02

Колико су дужне "велике силе"?

Name

Снежана

07.10.2023 20:44

Па мора да се задужује, како да финансира све у влади. Логично. Али није логично да ми сво вријеме блејимо као овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2023 22:26

Ми који смо остали у овом вилајету једног цовјека и партије јесмо овце.

Name

+

07.10.2023 20:45

Дај. Да ли ћемо бар знати, коме ћемо припасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

удри

07.10.2023 21:33

Ма нема везе, Србија је у јос горем дузницком ропству а Додик у свему прати криминалца и велеиздајника Звалавог па мора и у задузивању, мада теско да це у том смислу достици Звалавог. А ста је урадио Бореновиц за све ове године? Од цега он зиви и како зиве његови близњи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

08.10.2023 07:21

РЕПУБЛИКА СРПСКА МОЗЕ ИСПЛИВАТИ ИЗ СВИХ ДУГОВАЊА,САМО ТРЕБА СКЛОНИТИ НЕСПОСОБНЕ РУКОВОДИОЦЕ И ДИРЕКРОРЕ,НЕРАДНИКЕ ПОСЛАТИ КУЦИ,МИ ИМАМО ТОЛИКО НЕПОТРЕБНО ЗАПОСКЕНИХ БУДЗЕТСКИХ РАДНИКА,КОЈИ НИТИ ХОЦЕ,НИТИ ЗНАЈУ ДА РАДЕ.КАД СЕ ИЗАДЈЕ У ГРАД У ПРЕПИДНЕВНИМ САТИМА,НЕМОЗЕ СЕ НАЦИ СТОЛИЦА У УГОСТИТЕЉСКИМ ОБЈЕКТИМА,СВИ СУ ИЗАСЛИ НА НЕКЕ ПАУЗЕ,СЈЕДЕ ДОК РАДНО ВРИЈЕМЕ ПРОЛАЗИ,ТОЛИКО ИХ ЈЕ ЗАПОСЛЕНО,ДА НИЈЕДАН КОМПЈУТЕР НЕМАМО,СВЕ БИ СЕ МОГЛО ОЛОВКОМ УРАДИТИ,ПОД УСЛОВОМ ДА ЗНАЈУ.СРА ЈЕ СА НЕСПОСОБНИМ ДИРЕКТОРИМА И МИНИСТРИМА КОЈИ ГОДИНАМА ГОМИЛАЈУ ГУБИТКЕ,И НИКОМ НЕ ОДГОВАРАЈУ.СВЕ ПОД КОНТРОЛУ ПОСТАВИТИ И КРЕНУТИ ПОЛАКО НАПРИЈЕД.НЕ САМО ВИКАТИ КАКО ПРОПАДАМО И СИРОМАСИМО.

Name

Рекао бих

07.10.2023 23:13

Дјаво донио, дјаво долази по своје. Остаје само празна љуштура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2023 23:20

Српска је стабилна и економски јака, ријечи су често власти новостворене пребогате у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРИМ СНСД а

08.10.2023 12:00

ГДЈЕ ЈЕ ТАЈ НОВАЦ ЗАВРШИО ? НА РАЧУНИМА КРИМ МАФИЈЕ СНСДаИ ЊИХОВИХ ПОРОДИЦА ХЛЕДАЈ ДВОЈЕ КРИМИНАЛАЦА КОД ЕРДОАНА

ОДГОВОРИТЕ