Zaduženja putem obveznica veća od 3,5 milijardi KM

Posljednje zaduženje Republike Srpske kroz prodaju državnih hartija od vrijednosti obavljeno je krajem septembra ove godine, u ukupnom iznosu od 15 miliona maraka. I ovaj put po enormno visokoj kamatnoj stopi od 6 odsto.

Republika Srpska 07.10.2023 | 19:52
Zaduženja putem obveznica veća od 3,5 milijardi KM

"Kao da pokušavate žeđ ugasiti morskom vodom. Vi popijete tu vodu, kratkoročno ugasite tu žeđ, ali ostaje vam so koja vas nagriza i od koje ste još više žedni.

Tako i sa zaduženjima, ne može vječno da traje gašenje požara novim zaduženjima", objašnjava Jelena Trivić, predsjednik Narodnog fronta.

Kada je ova godina u pitanju, Republika Srpska je na berzi pozajmljivala novac svaki mjesec, a nerijetko i dva puta mjesečno i tako povukla više od 685 miliona maraka.

Od toga, samo u junu ove godine Srpska se zadužila za oko 210 miliona maraka, u avgustu 35 miliona, ali u septembru je Vlada Srpske krenula ofanzivno sa zaduženjem kroz prodaju obveznica od 130 miliona maraka.

U ovom zaduženju zanimljiva je transakcija od 116 miliona maraka, koju, kako tvrdi Branislav Borenović, nijedna domaća banka nije mogla da obavi.

„Skoro 90 odsto kupuje jedan finansijski investitor. Nema šanse da je to iko od ovdašnjih investitora, i desilo se vjerovatno ono što se dešava svaki put kada zagusti, a to je da po ko zna koji put Srbija uspjela da spasi Republiku Srpsku“, tvrdi Branislav Borenović, predsjednik PDP - a. 

„Problem domaćih banaka, odnosno banjalučke berze je što je tu sve ograničeno. Banke imaju limit do koga mogu investirati u obveznice, a s druge strane, fondovi, penzioni ili neki drugi ne mogu da kupe obveznice RS u onoj mjeri koliko je njoj potrebno“, kaže novinar i urednika portala "Capital", Siniša Vukelić.

Tvrdnje vladajuće elite da je Republika Srpska najmanje zadužena u cijelom regionu je, u najmanju ruku, bezobrazna, saglasni su i u opoziciji i ekonomisti.

„Posljednje dvije emisije obveznica su bile na iznos od 145 miliona maraka, po kamati od 6 odsto na pet godina. Za to vrijeme u Federaciji BiH su se zadužili svega 40 miliona na 7 godina, sa kamatom od 3,2 odsto", poručuje Borenović.

„Duplo veće su kamatne stope za dug Republike Srpske, u odnosu na Federaciju, i to pokazuje ekonomski ambijent i stanje rizika u zaduženju i plasmanu, čime se pobija svaka tvrdnja iz Vlade RS da je ona bolji dio Bosne i Herceovine“, kaže ekonomista Milenko Stanić.

Otkad je Republika Srpska počela sa prodajom hartija od vrijednosti, kroz više od 60 emisija, vlast je građane i budžet zadužila za preko 3,5 milijarde maraka, pokazuju zvanični podaci.

Ukupan javni dug Republike Srpske trenutno iznosi 6.16 milijardi maraka i čini 39,9 odsto procijenjenog BDP-a za 2023. godinu.

Prosta računica pokazuje da je prodaja državnih hartija vrlo unosan posao, s obzirom na to da je više od polovine duga RS nastalo zaduživanjem putem trezorskih zapisa i obveznica. A ko će dugove vraćati, pitanje je koje ostaje za budućnost.

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

garant

07.10.2023 20:10

Dodik sigurno neće vraćati... To je isto kao kad bi ja od banke uzeo kredit na 50 godina , sa grace periodom 30 godina. Inače imam 60 godina, koja je vjerovatnoća da ću ja to vraćati?

ODGOVORITE
Name

Bosanac

07.10.2023 20:10

Vazno je da su penzije i plate na vrijeme a nek vracaju unuci.

ODGOVORITE
Name

Tihi hi

07.10.2023 20:19

To je, to, nema dalje neda vise niko nista jer sve sto se dadne mafija vladajuce sekte sve opljacka.

ODGOVORITE
Name

Re

07.10.2023 22:23

Da je neko da prosjecnom politicaru popise imovinu, apa da narod vidi koliko i hdje imaju nekretnina, a da ne pominjemo ove multimilionere iz vrha. Ljudi bi bili sokirani i shvatili sto smo mi sve siromasniji i sve zaduzeniji. Pa oni kupe npr. stan u Bgd kao sto neko kupi sto i stolice za dvoriste ( ko ima dvoriste)

Name

Krkoo

07.10.2023 20:22

Kakva je to drzavica koja od postanka zivi samo na kredit,,to sve treba ukinuti,, to je propast i teret citavog svijeta,,zivot i vladavina na silu.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

08.10.2023 08:02

Koliko su dužne "velike sile"?

Name

Snežana

07.10.2023 20:44

Pa mora da se zadužuje, kako da finansira sve u vladi. Logično. Ali nije logično da mi svo vrijeme blejimo kao ovce.

ODGOVORITE
Name

Re

07.10.2023 22:26

Mi koji smo ostali u ovom vilajetu jednog covjeka i partije jesmo ovce.

Name

+

07.10.2023 20:45

Daj. Da li ćemo bar znati, kome ćemo pripasti.

ODGOVORITE
Name

udri

07.10.2023 21:33

Ma nema veze, Srbija je u jos gorem duznickom ropstvu a Dodik u svemu prati kriminalca i veleizdajnika Zvalavog pa mora i u zaduzivanju, mada tesko da ce u tom smislu dostici Zvalavog. A sta je uradio Borenovic za sve ove godine? Od cega on zivi i kako zive njegovi bliznji?

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

08.10.2023 07:21

REPUBLIKA SRPSKA MOZE ISPLIVATI IZ SVIH DUGOVANJA,SAMO TREBA SKLONITI NESPOSOBNE RUKOVODIOCE I DIREKRORE,NERADNIKE POSLATI KUCI,MI IMAMO TOLIKO NEPOTREBNO ZAPOSKENIH BUDZETSKIH RADNIKA,KOJI NITI HOCE,NITI ZNAJU DA RADE.KAD SE IZADJE U GRAD U PREPIDNEVNIM SATIMA,NEMOZE SE NACI STOLICA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA,SVI SU IZASLI NA NEKE PAUZE,SJEDE DOK RADNO VRIJEME PROLAZI,TOLIKO IH JE ZAPOSLENO,DA NIJEDAN KOMPJUTER NEMAMO,SVE BI SE MOGLO OLOVKOM URADITI,POD USLOVOM DA ZNAJU.SRA JE SA NESPOSOBNIM DIREKTORIMA I MINISTRIMA KOJI GODINAMA GOMILAJU GUBITKE,I NIKOM NE ODGOVARAJU.SVE POD KONTROLU POSTAVITI I KRENUTI POLAKO NAPRIJED.NE SAMO VIKATI KAKO PROPADAMO I SIROMASIMO.

Name

Rekao bih

07.10.2023 23:13

Djavo donio, djavo dolazi po svoje. Ostaje samo prazna ljuštura.

ODGOVORITE
Name

Re

07.10.2023 23:20

Srpska je stabilna i ekonomski jaka, riječi su često vlasti novostvorene prebogate u RS.

ODGOVORITE
Name

KRIM SNSD a

08.10.2023 12:00

GDJE JE TAJ NOVAC ZAVRŠIO ? NA RAČUNIMA KRIM MAFIJE SNSDaI NJIHOVIH PORODICA HLEDAJ DVOJE KRIMINALACA KOD ERDOANA

ODGOVORITE