Из свијета, ЕУ и УН стижу реаговања на Хамасове нападе на Израел

- Светски лидери, Европска унија и Уједињене нације реаговали су данас на нападе палестинске екстремистичке организације Хамас на Израел а у њиховим саопштењима истичу се осуде напада, позиви на уздржаност и избегавање цивилних жртава.

Свијет 07.10.2023 | 14:59
Из свијета, ЕУ и УН стижу реаговања на Хамасове нападе на Израел

Изасланик УН за Блиски исток Тор Венесланд осудио је нападе на Израел и упозорио да је то "опасан амбис" апелујући на све да се "повуку с његове ивице", пренео је Ројтерс.

Он је позвао на максималну уздржаност и апеловао на све стране да заштите цивиле. 

Високи комесар УН за људска права Фокер Тирк позвао је на тренутну обуставу насиља у Гази.

Тирк је рекао да је шокиран извештајима да су стотине ракета испаљене према Израелу и извештајима да су израелски цивили узети за таоце. "Цивили никада не смеју бити мета напада", додао је Тирк. 

 Он је позвао Израел да предузме мере како не би дошло до цивилних жртава када ваздушним ударима буде узвраћао на нападе у правцу Газе.

Шеф спољне политике ЕУ Жозеп Борељ рекао је да ''уз муку прати вести које долазе из Израела''.

''Недвосмислено осуђујемо нападе Хамаса. Ово ужасно насиље мора одмах престати. Тероризам и насиље ништа не решавају'', написао је Борељ на мрежи Икс.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен оценила је да је напад у Израелу ''тероризам у свом најновијем облику''.

''Недвосмислено осуђујем напад терориста Хамаса на Израел. Израел има право да се брани од таквих гнусних напада'', написала је на мрежи X.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган данас је позвао Израелце и Палестинце да покажу уздржаност како не би погоршали ситуацију. 

"Позивамо све стране да се уздрже од агресивних акција", рекао је Ердоган на конгресу своје владајуће партије АК у Анкари, преноси Ројтерс.

Француски председник Емануел Макрон такође је реаговао на најновију кризу и оштро осудио терористичке нападе на Израел.
 "Изражавам пуну солидарност са жртвама и њиховим породицама", навео је он на платформи X (Твитер).

Либанска група Хезболах коју подржава Иран, издала је саопштење у којем се наводи да помно прати ситуацију у Гази и да је у "директном контакту са вођством палестинског отпора".

Након догађаја у којима су учествовали милитанти из Газе који су испалили салву ракета на Израел, у саопштењу се додаје да је то "одлучан одговор на наставак израелске окупације и порука онима који траже нормализацију односа са Израелом", преноси Ројтерс.

Саветник иранског врховног вође Алија Хамнеија, Рахим Сафави, честитао је, међутим, палестинским борцима због тога што су покренули највећи напад на Израел у последњих више година.

"Ми ћемо бити уз палестинске борце све до ослобођења Палестине и Јерусалима", цитирала је Сафавија полузванична иранска агенција ИСНА.

Заменик министра спољних послова Русије Михаил Богданов изјавио је да је Москва у контакту са Израелом, Палестинцима и арапским земљама у вези са ескалацијом израелско-палестинског сукоба, јавља руска агенција Интерфакс.   

''Подразумева се да увек позивамо на уздржаност'', рекао је Богданов, а преноси Ројтерс.

Украјински председник Володимир Зеленски осудио је ''терористички напад на Израел'' и рекао да се ''не може доводити у питање право једне земље да се брани''.

Немачки премијер Олаф Шолц поручио је да Немачка осуђује нападе Хамаса и да стоји уз Израел.

''Данас нам стижу застрашујуће вести из Израела. Дубоко смо шокирани ракетном паљбом из Газе и ескалацијом насиља''', написао је на мрежи Икс.

Министарство спољних послова Саудијске Арабије позвало је на "моментални прекид насиља" између Израела и Палестинаца, јавила је државна новинска агенција.

''Пратимо догађаје без преседана између бројних палестинских фракција и израелских окупационих снага који су довели до високог нивоа насиља на бројним фронтовима'', наводи се у саопштењу Министарства, преноси Ројтерс.

Египатско Министарство спољних послова је упозорило на "тешке последице" ескалације тензија између Израела и Палестинаца, према саопштењу Министарства које је пренео Ројтерс.

У саопштењу обе стране позивају се на ''максималну уздржаност и избегавање излагања цивила даљој опасности''.

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли је рекао да ће та земља увек ''подржавати право Израела да се брани''.

''Велика Британија недвосмислено осуђује ужасне нападе Хамаса на израелске цивиле'', поручио је Клеверли, преноси Ројтерс.

Огласио се и вршилац дужности шпанског министра спољних послова Хосе Мануел Албарес који је такође осудио нападе из Газе уперена против Израела.

"Оштро осуђујемо веома озбиљне терористичке нападе из Газе усмерене на Израел", навео је Албарес на друштвеној мрежи X.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Басел

07.10.2023 15:10

Да коментари кад Хамас нападне Израел а кад Израел напада и отима територије Палестинцима свако сути безобразлук

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

07.10.2023 19:48

Јадан народ, ко код нас... други кроје капу.. комсије или велесиле.

Name

Ђорђе

07.10.2023 15:13

"Хамас на Израел", сви осуђују напад на Израел, па се размишљам лично. Мада поступке, који нису у духу војничког ратовања, осуђујем, ако истих има. До ослобођења од Додика, само да млади наставе, почело је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прле

07.10.2023 15:16

Јесу ли за осуду свакодневна малтретирања и убијања палестинаца,отимања палестинске земље,насељавања окупираних територија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

07.10.2023 15:22

је ли то јеврејска земља?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицемери!

07.10.2023 15:24

Сво зло на Блиском истоку ишло је од измишљене америчке државе зване Израел! Шта су Палестинске дјеце побили, само Господ Бог зна и народ палестински! Да би имао наклон САД мораш да се увлачиш Израелу. Нико нормалан не оправдава рат. Свако нормалан зна шта су Американци све ове години чинили зло Палестинцима! Сав исламски свијет, а и многи други искрени народи подржавају Палестину да заштити своје територије и своју нејач!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

07.10.2023 19:50

Али арапи су се измедју себе издавали и униставали.. неби исраел постојао да много арапа нису били купљени..

Name

Истина

07.10.2023 16:17

Види ста зеленски реце а ста је онда у украјини, фуј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

07.10.2023 16:28

Израел је Окупатор јер је окупирао туђу територију,тако су Албанци урадили у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда за Све

07.10.2023 17:40

Задњих 50 година свакодневни напади убијања отимање земље од палестинаца то није ниста јел ? Сад кад се дигао тај јадни народ напокон да ил сви изгину ил добију своју дрзаву и слободу е сад осуда па напад на јадни израел. Хм поцело је вријеме је да се свјет ослободи јеврејског тлацења све сто није њихово вријеме је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

07.10.2023 21:09

Нисам неки струцњак за тај Блиски исток, нити се ту зна ко пије а ко плаца, али видим да ти јеси... Зато једно питањце... Да ли подрзавас стварање дрзаве Курда, посто њих има по процјени педесетак милиона, а немају дрзаве?

Name

Сваста

07.10.2023 17:49

Палестинци годинама трпе терор Израела

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободна Палестина

07.10.2023 18:26

Лицемјерна Европа, зале за цивилним цифутским зртвама а а не зале за 200 цивила Палестинаца које су цифути данас убили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

07.10.2023 19:36

Код ових несретних Палестинаца, има разних вјерских фракција и праваца, Муслимани Шити, Муслимани Сунити, Копти, Хришћани а сви Палестинци ! Нешто ми то познато, као да сам то негдје видио !

ОДГОВОРИТЕ