У Бразилу ухапшен син "српског краља кокаина"

Осумјичен да је један од највец́их европских трговаца дрогом, у међународној полицијској акцији у Бразилу је ухапшен Александар Нешић, син осуђиваног нарко дилера Горана Нешића Циге, јављају бразилски медији.

Свијет 07.10.2023 | 13:30
У Бразилу ухапшен син "српског краља кокаина"

Александар Нешић је означен као вођа балканског нарко картела. 

Полиција га је због сумње да је руководио шверцом 7,5 тона кокаина из Јужне Америке у Европу и Србију ухапсила у четвртак, рано ујутру, у његовој кући у Гуаруји на обали Сао Паула гдје је, према подацима из истраге, преговарао о извозу кокаина преко луке Сантос.

Према писању бразилских медија, српски држављанин и дилер дроге Александар заузео је мјесто свог оца Горана Нешиц́а који је због шверца кокаина у Бразилу ухапшен 2011. године.

Ко је Горан Нешић

Београђанин Горан Нешић (47) познат је као "српски краљ кокаина". Био један од најмоћнијих мафијаша Јужне Америке. 

У Бразилу је држао два фудбалска клуба, од којих је један био прволигаш. 

У криминалној хијерархији био је изнад Дарка Шарића и Дејана Стојановића Кеке, вође Кекиног клана. 

"Кокаински дон" ухапшен је 2011. године у акцији бразилске полиције.

Када је ухапшен бразилски медији су писали да је он био један од најмоћнијих мафијаша у Латинској Америци. У тадашњој акцији "Нива" приведена је 31 особа, пронађено 620 килограма кокаина и 846.000 евра.

Нешић старији је, тако се писало, у послове са дрогом увео Дејана Стојановића Кеку и Дарка Шарића. Писало се и да је уточиште у нарко пословима у Јужној Америци пружио готово свим криминалцима који су успјели да побјегну из Србије.

Горан Нешић је почетком 2018. године изручен из Бразила и упућен у Забелу на издржавање осмогодишње затворске казне због шверца 24,5 килограма хероина, због чега је, док је био у бјекству од 2001. године, био осуђен у Србији. Од прије неколико година налази се на слободи и живи у Београду.

Пут дроге

Осим Александра Нешића, ове седмице ухапшено је још петнаест чланова нарко групе. Дио њих повезан је са озлоглашеном бразилском криминалном организацијом "Примеиро Цомандо да Цапитал“ (ПЦЦ).

Према полицијским извештајим, банда ПЦЦ шаље кокаин у Европу, који примају групе повезане са италијанском мафијом у региону Калабрије Ндрангета, која је одговорна за логистику да дрога стигне у земље источне Европе. Тек онда се дијели Србима.

Истрага је почела, прије годину и по када је на бразилском рибарском броду на обали Африке заплењено 5,5 тона кокаина. Услиједила је још једна запљена 2 тоне дроге такође на једном риболовном мјесту у међународним водама. У та два наврата ухапшено је укупно 12 осумњичених – 10 држављана Бразила и 2 држављана Црне Горе.

Кокаин који су слали Срби узимали су рибари ангажовани у Гуаруји, те нарко товар чамцима превозили отвореним морем. Према подацима бразилске полиције, Александар Нешиц́ је био тај који је преговарао са бандом ПЦЦ и координирао логистику, те је он био и главна мета ове међународне акције.

Међународна полицијска акција

Упркос томе што га сматрају једним од највец́их преговарача о дрогама на свијету, Нешић млађи до сада је у Бразилу осуђиван само због пијанства, саобраћајних незгода и непоштовања ауторитета.

Истрага је спроведена у оквиру Еурополове Оперативне радне групе "Балкански картел". Како наводе у Еурополу циљана криминална група, позната по својој разрађеној мрежи која се протеже на обе стране Атлантика, била је умешана у широку трговину кокаином из Јужне Америке на разним европским дестинацијма.

У акцији су поред Еуропола и бразилске полиције учествовали и  Управа криминалистичке полиције МУП-а Србије и америчка ДЕА.

(Независне) Фото: еуропол.еуропа.еу/Принтсцреен/ТВ Банд

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Средњошколац

07.10.2023 13:38

Има ли Нешића да нису у бизнису са дрогом, чисто да знам?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2023 13:58

Много фини људи...

Name

Ре

07.10.2023 14:47

Нема,,, сви Несици су мафијаси и банда.

Name

Ре Средњосколац

07.10.2023 23:00

Браво за питање?👍🏻

Name

Јаааа

07.10.2023 15:52

Задржите га у Брасилу и нек труне у затвору...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе

07.10.2023 16:22

А јесу ли дудук и устељица због овог хапсења отисли код пријатеља им Ердогана?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нкеша

07.10.2023 17:49

Пошаљите га Милораду , њему такви требају у странци. На мјесту савјетника

ОДГОВОРИТЕ