И ово је прилика да се научи нешто ново у медицини

У организацији доктора породичне медицине Републике Српске у Етно селу Станшићи код Бијељине отворена је 18-та Конференција породичме медицине која за циљ има усвајање нових знања и технологија у лијечењу различитих обољења.

Република Српска 06.10.2023 | 21:27
И ово је прилика да се научи нешто ново у медицини

Један од предавача на овом међународном скупу био је и проф.др Златко Максимовић,директор Болнице “Свети Врачеви”.

Примарна медицина не може бити добра уколико није добра породична медицина, као стуб примарне заштите,рекао је директор бијељинске Болнице "Свети врачеви" професор доктор Златко Максимовић .

”Ја као дугогодишњи директор Дома здравља,учествовао сам у имплементацији породичне медицине и знам колики је значај породичног доктора и породичне медицине,уопште.Не може бити добра примарна медицина уколико није добра породчина медицина,а породична медицина је стуб примарне заштите здравства Републике Српске.”

Породична медицина је наше  стратешко опредјељење још из 1996.године када је НСРС усвојила први програм и акциони план реформе здравстевног система у Српској, гдје је носиоц примарне здравствене заштите породична медицина, рекао је помоћник министра здравља Милан Латиновић.

”Овај модел има изванредне могућности како за здравствене раднике,тако и за кориснике.Његова главна карактеристика јесте да  тимови породичне медицине имају своју популацију која је код њих регистрована и они брину о њиховом здрављу,додао је Латиновић.

“Управљање промјенама-Рад у кризним ситуацијама” професора доктора Златка Максимовића било је уводно предавање којим је отворен овај дводневни начуни скуп.

”Конгреси и конференције су прилике поред тога што се упознају нови људи,поред тога што се подсјети на нека ранија дешавања, прилика је исто тако да  се и нешто ново научи.Моје велико задовољство је што је конференција у нашем граду.Болница Бијељина има одличну сарадњу са примарном здравственом заштитом и вјерујем да ће тако бити и у наредном периоду”,каже Максимовић.

Конференцији се одазвало преко 250 учесника,рекао је предсједник Удружења доктора породичне медицине Српске Драшко Купрешак.

”Ово је међународна манифестација,имамо госте из Холандије,Португала,Кореје,Србије,Хрватске,домаће стручњаке тако да ће то бити врло интересантан стручни скуп.”

Слоган  дводневне конференције је `Буди спреман - одговори на изазове` на симболичан начин указује да се налазимо у специфичној ситуацији, у добу глобализације, дигитализације, вјештачке интелигенције и друштвених мрежа", додао је Купрешак.

(БН) Фото: БН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

маја

07.10.2023 00:17

Нек прво обнове старо градиво па онда ново пошто им дјеца умиру од менингитиса који нису били у стању да дијагностикују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

07.10.2023 07:56

Срам вас било колико сте способни да вам је дјецак умро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХА ХА ХА

07.10.2023 14:38

Па, ви нисте способни рану превити а камо ли несто друго. Пацијенти вам умиру од сепсе у 21 вијеку, не знате разлику измедју прехладе и менингитиса а прдите о вјестацкој интелигенцији. За УКЦ БЛ и баба Ванга је Нобеловац, далеко вам лијепа куца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

07.10.2023 15:47

Цуј Златка јаког му коментара на сипозијуму без јаке породицне нема ни примарне застите и тако то врти у круг а струке нигде у прици

Name

Боже

07.10.2023 18:34

Да,ли ко вјерује овом ,булдогу ,кад нешто прича,сви ови слушаоци вјероватно ,имају добре дневнице.А остала раја по наређењу ,мора. У

Name

Ре

07.10.2023 19:37

Тоалет папира немају.

Name

Д

08.10.2023 07:38

Породична медицина је како их народ зове, скретничари. Много непотребно запослених. Доста нестручних. Част изузецима који су добри доктори и сестре. Али ти вуку за оне друге који никад неће да науче.

ОДГОВОРИТЕ