I ovo je prilika da se nauči nešto novo u medicini

U organizaciji doktora porodične medicine Republike Srpske u Etno selu Stanšići kod Bijeljine otvorena je 18-ta Konferencija porodičme medicine koja za cilj ima usvajanje novih znanja i tehnologija u liječenju različitih oboljenja.

Republika Srpska 06.10.2023 | 21:27
I ovo je prilika da se nauči nešto novo u medicini

Jedan od predavača na ovom međunarodnom skupu bio je i prof.dr Zlatko Maksimović,direktor Bolnice “Sveti Vračevi”.

Primarna medicina ne može biti dobra ukoliko nije dobra porodična medicina, kao stub primarne zaštite,rekao je direktor bijeljinske Bolnice "Sveti vračevi" profesor doktor Zlatko Maksimović .

”Ja kao dugogodišnji direktor Doma zdravlja,učestvovao sam u implementaciji porodične medicine i znam koliki je značaj porodičnog doktora i porodične medicine,uopšte.Ne može biti dobra primarna medicina ukoliko nije dobra porodčina medicina,a porodična medicina je stub primarne zaštite zdravstva Republike Srpske.”

Porodična medicina je naše  strateško opredjeljenje još iz 1996.godine kada je NSRS usvojila prvi program i akcioni plan reforme zdravstevnog sistema u Srpskoj, gdje je nosioc primarne zdravstvene zaštite porodična medicina, rekao je pomoćnik ministra zdravlja Milan Latinović.

”Ovaj model ima izvanredne mogućnosti kako za zdravstvene radnike,tako i za korisnike.Njegova glavna karakteristika jeste da  timovi porodične medicine imaju svoju populaciju koja je kod njih registrovana i oni brinu o njihovom zdravlju,dodao je Latinović.

“Upravljanje promjenama-Rad u kriznim situacijama” profesora doktora Zlatka Maksimovića bilo je uvodno predavanje kojim je otvoren ovaj dvodnevni načuni skup.

”Kongresi i konferencije su prilike pored toga što se upoznaju novi ljudi,pored toga što se podsjeti na neka ranija dešavanja, prilika je isto tako da  se i nešto novo nauči.Moje veliko zadovoljstvo je što je konferencija u našem gradu.Bolnica Bijeljina ima odličnu saradnju sa primarnom zdravstvenom zaštitom i vjerujem da će tako biti i u narednom periodu”,kaže Maksimović.

Konferenciji se odazvalo preko 250 učesnika,rekao je predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Srpske Draško Kuprešak.

”Ovo je međunarodna manifestacija,imamo goste iz Holandije,Portugala,Koreje,Srbije,Hrvatske,domaće stručnjake tako da će to biti vrlo interesantan stručni skup.”

Slogan  dvodnevne konferencije je `Budi spreman - odgovori na izazove` na simboličan način ukazuje da se nalazimo u specifičnoj situaciji, u dobu globalizacije, digitalizacije, vještačke inteligencije i društvenih mreža", dodao je Kuprešak.

(BN) Foto: BN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

maja

07.10.2023 00:17

Nek prvo obnove staro gradivo pa onda novo pošto im djeca umiru od meningitisa koji nisu bili u stanju da dijagnostikuju.

ODGOVORITE
Name

Borac

07.10.2023 07:56

Sram vas bilo koliko ste sposobni da vam je djecak umro.

ODGOVORITE
Name

HA HA HA

07.10.2023 14:38

Pa, vi niste sposobni ranu previti a kamo li nesto drugo. Pacijenti vam umiru od sepse u 21 vijeku, ne znate razliku izmedju prehlade i meningitisa a prdite o vjestackoj inteligenciji. Za UKC BL i baba Vanga je Nobelovac, daleko vam lijepa kuca.

ODGOVORITE
Name

X

07.10.2023 15:47

Cuj Zlatka jakog mu komentara na sipozijumu bez jake porodicne nema ni primarne zastite i tako to vrti u krug a struke nigde u prici

Name

Bože

07.10.2023 18:34

Da,li ko vjeruje ovom ,buldogu ,kad nešto priča,svi ovi slušaoci vjerovatno ,imaju dobre dnevnice.A ostala raja po naređenju ,mora. U

Name

Re

07.10.2023 19:37

Toalet papira nemaju.

Name

D

08.10.2023 07:38

Porodična medicina je kako ih narod zove, skretničari. Mnogo nepotrebno zaposlenih. Dosta nestručnih. Čast izuzecima koji su dobri doktori i sestre. Ali ti vuku za one druge koji nikad neće da nauče.

ODGOVORITE