Макадам, уски путеви и рупе - југ Републике Српске

Рупа на сваком кораку, уски и испресијецани друмови, али и макадам који спаја локалне заједнице слика су и прилика путева у источној Херцеговини, који су без сумње један од највећих проблема становника тог краја Српске.

Република Српска 06.10.2023 | 08:41
Макадам, уски путеви и рупе - југ Републике Српске

Мука су за тамошње становнике, али и многобројне туристе којима је пут преко Фоче и Гацка најближа веза са Црногорским приморјем, али и Дубровником. Мјештани са којим смо разговарали сагласни су у једном, да су путеви најлошија херцеговачка карика. Гачани кажу да гдје год да крену морају се наоружати стрпљењем, јер су путеви катастрофални, а у шали додају да они који имају камен у бубрегу могу ријешити тај проблем ако се отисну на друм.

- Најгори пут је онај из Гацка према Невесињу, а то најбоље знају они који свакодневно њиме иду. Није ништа боље ни према Требињу, а да не причамо ка Фочи. Тај пут мало је олакшао тунел на Чемерну, али све остало је за рубрику вјеровали или не. Ова мјеста важна су нам и због болнице, јер ми имамо само Дом здравља па смо приморани да путујемо често - рекао је Милан К. из Гацка.

И у Народној скупштини Републике Српске пуно је дискутовано о тој теми, али великих помака нема.

Посланик Листе за правду и ред Ђорђе Вучинић у више наврата скретао је пажњу на стање на путевима у Херцеговини. За “Глас Српске” истиче да живимо у тужној реалности, а то су лоши путеви којим се вози све мање Херцеговаца.

- Таоци смо сталних обећања скоро двије деценије да ће стање ити поправљено. Срећан сам што смо успјели да се изборимо за асфалтирање и проширење пута од Љубиња према Стоцу, али сам тужан што није настављена критичнија дионица од Жегуље према Стоцу, око десет километара - рекао је Вучинић. Нагласио је да је на путу Билећа - Требиње нешто и урађено, али и даље постоје критичне дионице.

- Покрпљене су неке рупе, али нажалост, честе су ту несреће. Поготово је опасно у селу Чепелица, гдје се скреће за Мириловиће - рекао је Вучинић.

И сам предсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић у сриједу је посјетио Фочу и у разговору са руководством те општине истакао да приоритет институција мора бити обнова саобраћајне инфраструктуре у том дијелу Српске.

- Рјешавање питања лоших путева створило би услове за останак становништва на овим просторима, али и долазак већег броја туриста и студената - истакао је Стевандић.

Технички директор “Путева РС” Мирослав Јанковић рекао је за “Глас Српске” да су у току радови на магистралном путу М18, Фоча - Шћепан Поље, у дужини од 5,5 километра.

- У току су и преговори са Свјетском банком у вези са финансирањем преостале дионице до Шћепан Поља - казао је Јанковић и додао да због недостатка новца још није у плану рехабилитација пута Требиње - Билећа.

Гацко - Фоча

Ђорђе Вучинић истиче да га највише брине што нема реконструкције пута Гацко - село Врба, према Фочи, на коју се чека годинама, иако је су за то одобрена четири милиона марака.

 - То је веома критична дионица на којој би се могли снимати хорор филмови. Уске улице, пуно кривина, возила се тешко мимоилазе, а када се сретну два камиона, тотално зауставе саобраћај - рекао је Вучинић, истакавши да је о путу од Невесиња према Гацку или од Невесиња до Калиновика сувишно и причати, јер је то макадам.

(Глас Српске) Фото: Илустрација/цитywоркс

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Пен

06.10.2023 09:08

Зато народ не треба да гласа за ове који их лажу више од деценије. Упамет се херцеговци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

06.10.2023 09:33

За кога год да гласаш они опет побједе таква политика

Name

Борац

06.10.2023 09:42

Ово је образ балвана висковица. Њему добро иду послови на Јахорини.

Name

Савоо

06.10.2023 10:53

Милане магаре,сто сада не лајес?

Name

БЛ

06.10.2023 11:22

Као да би неко из опозиције несто другације урадио.

Name

Коњоглав

06.10.2023 09:18

И треба им тако. Бајазит и Гвидо ће им пред изборе обећати боље путеве, покупити гласове, и чекати наредне и нова обећања…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

06.10.2023 09:24

Додјите на Соколац па да видите како то нас просвецени Мирко Пандуревиц крпи и поравља

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЦ

06.10.2023 10:00

Путујте Авионом до Аеродрома Требиње, сто сте сиротиња па идете аутобусом или аутом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

06.10.2023 10:35

Зато је код Луке Петровића све асфалтирано

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деко

06.10.2023 10:37

Ја сам доживео са заглављеном ногом у дубокој рупи на цести са падом и ударом у раме и главу од рупе на цести куда аута пролазе, у насељу недалеко од БЛ плаже на Врбасу гдје мајстори раде стазу поред Врбаса, па су ми на моју причу одмах довезли бетона да загрнемо ту рупу, да неби још неко посрнуо као ја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово овамо

06.10.2023 10:48

И нису путеви, пре би се могло рећи да су козје стазе и то је тако читавог мог живота а не од јуче. Само да знате ја сам у дубокој 7-ој деценији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцегоцвци,

06.10.2023 10:51

тако вам и треба кад сте гласали за жељку,диде пеја унуку,а нисте за?свог доброг и честитог Вукоту.То вам не казна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не треба

06.10.2023 11:45

Тамо пут летјети ће са требињског аеродрома Бајиног🤬

Name

+

06.10.2023 11:19

"ТО ЈЕ НАМА НАША БОРБА ДАЛА. ДА ИМАМО Д О Д У, ЗА МАРШАЛА". ДА. ДА. Довољно је да СЕ ДОДО Буса у прса. Посебно пред Пензионерима то пали. Глупи Народе, опаметите се. На изборе Сви. Сељак од БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

06.10.2023 12:41

У Гацку нису у стању да саставе асвалтни пут дужине 200метара са главном саобраћајницом 2км удаљено од центра а асвалтирају села и засеоке у којима нико не живи. А сваке године узимају паре за то. Па кажу гласај за њих. Срамота!

ОДГОВОРИТЕ