Makadam, uski putevi i rupe - jug Republike Srpske

Rupa na svakom koraku, uski i ispresijecani drumovi, ali i makadam koji spaja lokalne zajednice slika su i prilika puteva u istočnoj Hercegovini, koji su bez sumnje jedan od najvećih problema stanovnika tog kraja Srpske.

Republika Srpska 06.10.2023 | 08:41
Makadam, uski putevi i rupe - jug Republike Srpske

Muka su za tamošnje stanovnike, ali i mnogobrojne turiste kojima je put preko Foče i Gacka najbliža veza sa Crnogorskim primorjem, ali i Dubrovnikom. Mještani sa kojim smo razgovarali saglasni su u jednom, da su putevi najlošija hercegovačka karika. Gačani kažu da gdje god da krenu moraju se naoružati strpljenjem, jer su putevi katastrofalni, a u šali dodaju da oni koji imaju kamen u bubregu mogu riješiti taj problem ako se otisnu na drum.

- Najgori put je onaj iz Gacka prema Nevesinju, a to najbolje znaju oni koji svakodnevno njime idu. Nije ništa bolje ni prema Trebinju, a da ne pričamo ka Foči. Taj put malo je olakšao tunel na Čemernu, ali sve ostalo je za rubriku vjerovali ili ne. Ova mjesta važna su nam i zbog bolnice, jer mi imamo samo Dom zdravlja pa smo primorani da putujemo često - rekao je Milan K. iz Gacka.

I u Narodnoj skupštini Republike Srpske puno je diskutovano o toj temi, ali velikih pomaka nema.

Poslanik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić u više navrata skretao je pažnju na stanje na putevima u Hercegovini. Za “Glas Srpske” ističe da živimo u tužnoj realnosti, a to su loši putevi kojim se vozi sve manje Hercegovaca.

- Taoci smo stalnih obećanja skoro dvije decenije da će stanje iti popravljeno. Srećan sam što smo uspjeli da se izborimo za asfaltiranje i proširenje puta od Ljubinja prema Stocu, ali sam tužan što nije nastavljena kritičnija dionica od Žegulje prema Stocu, oko deset kilometara - rekao je Vučinić. Naglasio je da je na putu Bileća - Trebinje nešto i urađeno, ali i dalje postoje kritične dionice.

- Pokrpljene su neke rupe, ali nažalost, česte su tu nesreće. Pogotovo je opasno u selu Čepelica, gdje se skreće za Miriloviće - rekao je Vučinić.

I sam predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić u srijedu je posjetio Foču i u razgovoru sa rukovodstvom te opštine istakao da prioritet institucija mora biti obnova saobraćajne infrastrukture u tom dijelu Srpske.

- Rješavanje pitanja loših puteva stvorilo bi uslove za ostanak stanovništva na ovim prostorima, ali i dolazak većeg broja turista i studenata - istakao je Stevandić.

Tehnički direktor “Puteva RS” Miroslav Janković rekao je za “Glas Srpske” da su u toku radovi na magistralnom putu M18, Foča - Šćepan Polje, u dužini od 5,5 kilometra.

- U toku su i pregovori sa Svjetskom bankom u vezi sa finansiranjem preostale dionice do Šćepan Polja - kazao je Janković i dodao da zbog nedostatka novca još nije u planu rehabilitacija puta Trebinje - Bileća.

Gacko - Foča

Đorđe Vučinić ističe da ga najviše brine što nema rekonstrukcije puta Gacko - selo Vrba, prema Foči, na koju se čeka godinama, iako je su za to odobrena četiri miliona maraka.

 - To je veoma kritična dionica na kojoj bi se mogli snimati horor filmovi. Uske ulice, puno krivina, vozila se teško mimoilaze, a kada se sretnu dva kamiona, totalno zaustave saobraćaj - rekao je Vučinić, istakavši da je o putu od Nevesinja prema Gacku ili od Nevesinja do Kalinovika suvišno i pričati, jer je to makadam.

(Glas Srpske) Foto: Ilustracija/cityworks

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Pen

06.10.2023 09:08

Zato narod ne treba da glasa za ove koji ih lažu više od decenije. Upamet se hercegovci.

ODGOVORITE
Name

Ha ha

06.10.2023 09:33

Za koga god da glasaš oni opet pobjede takva politika

Name

Borac

06.10.2023 09:42

Ovo je obraz balvana viskovica. Njemu dobro idu poslovi na Jahorini.

Name

Savoo

06.10.2023 10:53

Milane magare,sto sada ne lajes?

Name

BL

06.10.2023 11:22

Kao da bi neko iz opozicije nesto drugacije uradio.

Name

Konjoglav

06.10.2023 09:18

I treba im tako. Bajazit i Gvido će im pred izbore obećati bolje puteve, pokupiti glasove, i čekati naredne i nova obećanja…

ODGOVORITE
Name

Nikola

06.10.2023 09:24

Dodjite na Sokolac pa da vidite kako to nas prosveceni Mirko Pandurevic krpi i poravlja

ODGOVORITE
Name

PC

06.10.2023 10:00

Putujte Avionom do Aerodroma Trebinje, sto ste sirotinja pa idete autobusom ili autom

ODGOVORITE
Name

Oli

06.10.2023 10:35

Zato je kod Luke Petrovića sve asfaltirano

ODGOVORITE
Name

Deko

06.10.2023 10:37

Ja sam doživeo sa zaglavljenom nogom u dubokoj rupi na cesti sa padom i udarom u rame i glavu od rupe na cesti kuda auta prolaze, u naselju nedaleko od BL plaže na Vrbasu gdje majstori rade stazu pored Vrbasa, pa su mi na moju priču odmah dovezli betona da zagrnemo tu rupu, da nebi još neko posrnuo kao ja.

ODGOVORITE
Name

Ovo ovamo

06.10.2023 10:48

I nisu putevi, pre bi se moglo reći da su kozje staze i to je tako čitavog mog života a ne od juče. Samo da znate ja sam u dubokoj 7-oj deceniji

ODGOVORITE
Name

Херцегоцвци,

06.10.2023 10:51

тако вам и треба кад сте гласали за жељку,диде пеја унуку,а нисте за?свог доброг и честитог Вукоту.То вам не казна

ODGOVORITE
Name

Ne treba

06.10.2023 11:45

Tamo put letjeti će sa trebinjskog aerodroma Bajinog🤬

Name

+

06.10.2023 11:19

"TO JE NAMA NAŠA BORBA DALA. DA IMAMO D O D U, ZA MARŠALA". DA. DA. Dovoljno je da SE DODO Busa u prsa. Posebno pred Penzionerima to pali. Glupi Narode, opametite se. Na izbore Svi. Seljak od BL.

ODGOVORITE
Name

Vaske

06.10.2023 12:41

U Gacku nisu u stanju da sastave asvaltni put dužine 200metara sa glavnom saobraćajnicom 2km udaljeno od centra a asvaltiraju sela i zaseoke u kojima niko ne živi. A svake godine uzimaju pare za to. Pa kažu glasaj za njih. Sramota!

ODGOVORITE