Новац главни камен спотицања за пријем нових земаља у ЕУ

Проширење Европске уније за девет нових држава, укључујући Босну и Херцеговину би било веома издашно за буџет организације, а многи сматрају да је управо то главни камен спотицања за пријем ових земаља.

Свијет 05.10.2023 | 16:21
Новац главни камен спотицања за пријем нових земаља у ЕУ

Ово би значило да се многе земље које тренутно уживају нето финансијске користи ЕУ-а претворе у оне које заправо дају новац.

Огромна цијена проширења откривена је док 51 европских лидера долази у Гранаду у Шпанији на састанак Европске политичке заједнице, гдје ће расправљати о сљедећим корацима за девет земаља који су у реду за придруживање ЕУ-у.

"Све државе чланице мораће плаћати више и примати мање из буџета ЕУ многе државе чланице које су тренутно нето примаоци постаће уплатиоци", стоји се у документу Вијећа ЕУ, преноси Финанциал Тимес .

Украјина, далеко највећа од девет земаља које су прихваћене као потенцијални кандидати, имала би право на 186 милијарди евра током седам година.

Чланство у фазама као рјешење?

Проширење је постало једна од најхитнијих тема ЕУ-а, а лидери се састају у петак како би разговарали о томе како усмјерити расправу о кључним питањима укључујући буџет, број мјеста у Европском парламенту, будућност заједничке пољопривредне политике и хоће ли проширење блок може наставити једногласним гласањем у одређеним подручјима.

Такође се расправља треба ли ЕУ наставити с процесом у "двије брзине", допуштајући државама чланицама улазак у блок у фазама.

Раније ове седмице, главни дипломат ЕУ-а, џуеф Борељ, обрушио се на оне који су за поступни процес чланства, рекавши да би то било немогуће провести.

"Чланство је чланство. Тачка", рекао је на састанку у Украјини.

Високи дипломат рекао је за Тхе Гуардиан да се очекује да ће буџет бити најспорнија тема и да се мора ријешити до 2027., када почиње сљедећи финансијски циклус.

На тај би начин ЕУ могла показати да је спремна, уклањајући сваки изговор за одгађање даљњих расправа о томе могу ли се и колико брзо Украјина, Молдавија и државе Западног Балкана придружити.

Проширење Европске уније за девет нових држава, укључујући Босну и Херцеговину, коштало би постојеће чланице више од 256 милијарди евра, показали су интерни рачуни Уније.

(<стронг>Клиx) Фото: АА/Архива

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Јинг јанг

05.10.2023 16:54

Јадна ЕУ, тачно ће пропасти од своје доброте! Мораће се све од њих куповати, (срећом немамо домаће производње да нам је угасе), мало ће експлоатисати природна богатства.... Ко данас коме помаже без интереса?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитичар

05.10.2023 18:35

Није овде више ријеч о економском интересу, већ само о политичком. Шта мислите зашто су 2003. године примљене државе Источне Европе, иако неке од њих, као Румунија и Бугарска, нису испуњавале услове? Циљ је био стварање европског блока на граници према Русији. Ми им нисмо били толико битни, јер су мислил да је довољно да нас заокруже са свих страна. Сад се показало да та логика није била баш на мјесту, јер Путин налази своје савезнике на Западном Балкану и ствара реалан проблем ЕУ. Тако да ће, хтјели не хтјели, морати економске интерес ставити у други план. То им је казна што се нису бавили Западним Балканом 20 година.

Name

Ре

05.10.2023 18:54

Морам мало проци кроз Мађарску,Словачку,Ческу,Пољску итд да видис колико су напредовали од онакве биједе

Name

+

05.10.2023 17:07

То смо и знали. Да Вас толике причалице и потрошаче Народних пара, треба да и ми прихватимо. Нема више значи давања за Б И Х. Жао ми ових из САРАЈЕВА. ОНИ СУ ВАМ СЕ РАДОВАЛИ, САМО ЗБОГ ДОНАЦИЈА. ЗНАЧИ И ВИ СТЕ СЕ ЗАЈЕЛИ И ПРЕВИШЕ ИСТРОШИЛИ. ЈА ВАС И НЕ ЖЕЛИМ. Из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јинг Јанг

05.10.2023 17:12

100 % тачно. Па нека знају, истину. Они о себи мисле другачије. СЕКТА ПРАВА. Нисмо ни мислили, да ће дуго трајати. Треба толике ГУЗОЊЕ да живе лордовски. Само троше Народне паре. И богате себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мо

05.10.2023 18:12

Засто Свајцарска није цлан ЕУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато

06.10.2023 05:36

Сто је најбогатија и најмилитантнија дрзава на свјету,пребогата и цува лову свих свјетских лопова код себе и не треба им савзес или унија са сиротињом.. то ти је она богата земља сто је куповала злато од нациста које су ови узимали од јадника из логора ако ниси знао…

Name

И сада

06.10.2023 19:46

Ту енглезима претапају заплијењрно руско и стављају нове зигове.....

Name

Бриселску и англосаксонску

05.10.2023 20:32

Похлепу не моземо ми подмирити као сто је Африка и руски свијет када им је и све то мало било па хоце јос и јос и јос.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заморце

05.10.2023 20:45

Е цуј, ми мислили несто друго?! Сада је свакоме све далеко јасније и без мањих неправилности...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

05.10.2023 20:52

Све се то мозе разумети, скупо је. Цему онда цела та гњаваза, оних сто прицају о цланству, и оних сто су кандидати? Било би постено реци колико коста цланство, па онај ко има ако хоце место у ЕУ, нека то место плати. Осим тога могли би дати и снизену цену за цланство, ако би мање милијарди дали Зеленском, а њему никад дост. А ста ако Брегзит, прими све те дрзаве бесплатно? Све сто ваља код нас, сто доноси високу профит, васи људи из ЕУ вец су купили.Тако да свака дрзава "кандидат за ЕУ" теско мозе скупити силне паре да плати место у ЕУ. Тако је кад си опљацка, немас пара, па се гурас где ти није место.

ОДГОВОРИТЕ