Novac glavni kamen spoticanja za prijem novih zemalja u EU

Proširenje Evropske unije za devet novih država, uključujući Bosnu i Hercegovinu bi bilo veoma izdašno za budžet organizacije, a mnogi smatraju da je upravo to glavni kamen spoticanja za prijem ovih zemalja.

Svijet 05.10.2023 | 16:21
Novac glavni kamen spoticanja za prijem novih zemalja u EU

Ovo bi značilo da se mnoge zemlje koje trenutno uživaju neto finansijske koristi EU-a pretvore u one koje zapravo daju novac.

Ogromna cijena proširenja otkrivena je dok 51 evropskih lidera dolazi u Granadu u Španiji na sastanak Evropske političke zajednice, gdje će raspravljati o sljedećim koracima za devet zemalja koji su u redu za pridruživanje EU-u.

"Sve države članice moraće plaćati više i primati manje iz budžeta EU mnoge države članice koje su trenutno neto primaoci postaće uplatioci", stoji se u dokumentu Vijeća EU, prenosi Financial Times .

Ukrajina, daleko najveća od devet zemalja koje su prihvaćene kao potencijalni kandidati, imala bi pravo na 186 milijardi evra tokom sedam godina.

Članstvo u fazama kao rješenje?

Proširenje je postalo jedna od najhitnijih tema EU-a, a lideri se sastaju u petak kako bi razgovarali o tome kako usmjeriti raspravu o ključnim pitanjima uključujući budžet, broj mjesta u Evropskom parlamentu, budućnost zajedničke poljoprivredne politike i hoće li proširenje blok može nastaviti jednoglasnim glasanjem u određenim područjima.

Takođe se raspravlja treba li EU nastaviti s procesom u "dvije brzine", dopuštajući državama članicama ulazak u blok u fazama.

Ranije ove sedmice, glavni diplomat EU-a, džuef Borelj, obrušio se na one koji su za postupni proces članstva, rekavši da bi to bilo nemoguće provesti.

"Članstvo je članstvo. Tačka", rekao je na sastanku u Ukrajini.

Visoki diplomat rekao je za The Guardian da se očekuje da će budžet biti najspornija tema i da se mora riješiti do 2027., kada počinje sljedeći finansijski ciklus.

Na taj bi način EU mogla pokazati da je spremna, uklanjajući svaki izgovor za odgađanje daljnjih rasprava o tome mogu li se i koliko brzo Ukrajina, Moldavija i države Zapadnog Balkana pridružiti.

Proširenje Evropske unije za devet novih država, uključujući Bosnu i Hercegovinu, koštalo bi postojeće članice više od 256 milijardi evra, pokazali su interni računi Unije.

(Klix) Foto: AA/Arhiva

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Jing jang

05.10.2023 16:54

Jadna EU, tačno će propasti od svoje dobrote! Moraće se sve od njih kupovati, (srećom nemamo domaće proizvodnje da nam je ugase), malo će eksploatisati prirodna bogatstva.... Ko danas kome pomaže bez interesa?!

ODGOVORITE
Name

Analitičar

05.10.2023 18:35

Nije ovde više riječ o ekonomskom interesu, već samo o političkom. Šta mislite zašto su 2003. godine primljene države Istočne Evrope, iako neke od njih, kao Rumunija i Bugarska, nisu ispunjavale uslove? Cilj je bio stvaranje evropskog bloka na granici prema Rusiji. Mi im nismo bili toliko bitni, jer su mislil da je dovoljno da nas zaokruže sa svih strana. Sad se pokazalo da ta logika nije bila baš na mjestu, jer Putin nalazi svoje saveznike na Zapadnom Balkanu i stvara realan problem EU. Tako da će, htjeli ne htjeli, morati ekonomske interes staviti u drugi plan. To im je kazna što se nisu bavili Zapadnim Balkanom 20 godina.

Name

Re

05.10.2023 18:54

Moram malo proci kroz Mađarsku,Slovačku,Česku,Poljsku itd da vidis koliko su napredovali od onakve bijede

Name

+

05.10.2023 17:07

To smo i znali. Da Vas tolike pričalice i potrošače Narodnih para, treba da i mi prihvatimo. Nema više znači davanja za B I H. Žao mi ovih iz SARAJEVA. ONI SU VAM SE RADOVALI, SAMO ZBOG DONACIJA. ZNAČI I VI STE SE ZAJELI I PREVIŠE ISTROŠILI. JA VAS I NE ŽELIM. Iz RS.

ODGOVORITE
Name

Re Jing Jang

05.10.2023 17:12

100 % tačno. Pa neka znaju, istinu. Oni o sebi misle drugačije. SEKTA PRAVA. Nismo ni mislili, da će dugo trajati. Treba tolike GUZONJE da žive lordovski. Samo troše Narodne pare. I bogate sebe.

ODGOVORITE
Name

Mo

05.10.2023 18:12

Zasto Svajcarska nije clan EU?

ODGOVORITE
Name

Zato

06.10.2023 05:36

Sto je najbogatija i najmilitantnija drzava na svjetu,prebogata i cuva lovu svih svjetskih lopova kod sebe i ne treba im savzes ili unija sa sirotinjom.. to ti je ona bogata zemlja sto je kupovala zlato od nacista koje su ovi uzimali od jadnika iz logora ako nisi znao…

Name

I sada

06.10.2023 19:46

Tu englezima pretapaju zaplijenjrno rusko i stavljaju nove zigove.....

Name

Briselsku i anglosaksonsku

05.10.2023 20:32

Pohlepu ne mozemo mi podmiriti kao sto je Afrika i ruski svijet kada im je i sve to malo bilo pa hoce jos i jos i jos.....

ODGOVORITE
Name

Zamorce

05.10.2023 20:45

E cuj, mi mislili nesto drugo?! Sada je svakome sve daleko jasnije i bez manjih nepravilnosti...

ODGOVORITE
Name

Miroslav

05.10.2023 20:52

Sve se to moze razumeti, skupo je. Cemu onda cela ta gnjavaza, onih sto pricaju o clanstvu, i onih sto su kandidati? Bilo bi posteno reci koliko kosta clanstvo, pa onaj ko ima ako hoce mesto u EU, neka to mesto plati. Osim toga mogli bi dati i snizenu cenu za clanstvo, ako bi manje milijardi dali Zelenskom, a njemu nikad dost. A sta ako Bregzit, primi sve te drzave besplatno? Sve sto valja kod nas, sto donosi visoku profit, vasi ljudi iz EU vec su kupili.Tako da svaka drzava "kandidat za EU" tesko moze skupiti silne pare da plati mesto u EU. Tako je kad si opljacka, nemas para, pa se guras gde ti nije mesto.

ODGOVORITE