У БиХ стигао дим из Осијека, стигло упозорење

Стручњаци сигнализирају да густ, црни дим који се шири након пожара у осијечкој фабрици, није добар знак.

Регион 04.10.2023 | 20:34
У БиХ стигао дим из Осијека, стигло упозорење

Пожар у погону компаније Драва Интернатионал у Осијеку све је вец́и разлог за забринутост стручњака и научника због штетних материја које се ослобађају сагоријевањем пластике. др. Звонимир Катанчиц́ и др Марин Ковачиц́, доценти на Факултету кемијског инжењерства и технологије у Загребу, објаснили су која врста пластике гори.

"Видјели смо вијест о великом пожару у Драви и оно што се види са фотографија није нимало добро. Компанија Драва Интернатионал првенствено се бави рециклажом поли(етилен терефталата) (ПЕТ) полимера.

Колико сазнајемо из посјете фабрици прије шест година, они у мањем обиму рециклирају и полиетилен (ПЕ) и полипропилен (ПП), а да ли су у међувремену почели да рециклирају и друге врсте пластике, не знамо.

На фотографијама се види доста црног, густог дима, који није карактеристичан за ПЕ и ПП, па вјероватно гори само балирани ПЕТ", објаснио је др Звонимир Катанчиц́.

ПЕТ је материјал који се користи за прављење боца за пиц́а као што су вода, сокови, пиво итд.

"Оваквим његовим неконтролисаним сагоријевањем може да се створи разна штетна једињења, с обзиром да је ријеч о ароматичном полимеру, односно полимеру који у свом скелету садржи бензенско језгро.

Густи црни дим који се развија указује прије свега на непотпуно сагоријевање пластике, што може указивати на високу концентрацију непотпуно сагорених сложених угљоводоника у диму, заједно са угљен-диоксидом и угљен-моноксидом.

С обзиром на природу ПЕТ-а, ове супстанце могу бити ароматичне природе, међу којима су многи штетни гасови као што су ацеталдехид, метан, етилен, формалдехид, толуен, бензол, стирен, ксилен, етилбензол, фенол, бифенил итд.

Формалдехид, бензол и стирен су познати карциногени, а сви остали спадају у групу токсичних гасова који могу да изазову иритацију очију и дисајних путева и изазову алергијске реакције.

Такав дим је, по свој прилици, мјешавина бројних, потенцијално опасних материја по здравље људи и животну средину, па се удисање ваздуха загађеног таквим димом уопште не препоручује", рекао је др Марин Ковачиц́.

Савремене спалионице термоелектрана, у којима се нерециклабилни пластични отпад одлаже енергетски, раде на високим температурама, изнад 850 степени Целзијуса, са строго регулисаном количином кисеоника, а притом се наведени производи у потпуности сагоријевају у угљен-диоксид и воду", истакао је др Звонимир Катанчиц́ .

(Мондо) Фото: Пиxселл

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Смецарник

04.10.2023 20:54

Господе бозе ста од мас урадисе идиоти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешо

04.10.2023 21:47

Еуропа је то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биренд

05.10.2023 10:19

У БиХ стигне увјек оно што не треба,а никад оно што треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јддбјд

05.10.2023 12:31

Тужба одма

ОДГОВОРИТЕ