Стоп за бахатост и раскошност у Народној скупштини

Административна комисија Народне скупштине Републике Српске данас је, у наставку прошлонедељне сједнице, усвојила Правилник о коришћењу средстава за репрезентацију у Народној скупштини Републике Српске којим су, по први пут, ограничена средстава за репрезентацију на мјесечном нивоу, дефинисане процедуре, услови и обавезе у вези са коришћењем средстава и ограничени максимални новчани износи одобрени за куповину и примање поклона.

Република Српска 04.10.2023 | 14:41
Стоп за бахатост и раскошност у Народној скупштини
Комисија је усвојила приједлог предсједнице Комисије Споменке Стевановић о смањењу износа за интерну репрезентацију, којим су ови износи, у односу на предложене, смањени за 18.000 КМ на годишњем нивоу. 
 
Дефинисано је да право, по основу интерне репрезентације за ове потребе у ресторану Народне скупштине, у мјесечним износима имају: Кабинет предсједника Народне скупштине у висини од 3500 КМ; генерални секретар до 900,00 КМ; потпредсједници Народне скупштине до 700,00 КМ; замјеник генералног секретара до 400,00 КМ и помоћници генералног секретара Народне скупштине до 100,00 КМ.   
 
Под репрезентацијом, како је дефинише Правилник, сматрају се издаци који се јављају у току редовних активности изабраних, именованих и запослених лица у Народној скупштини, а подразумијевају новчана средства за угоститељске услуге приликом одржавања сједница и радних састанака у службеним просторијама Народне скупштине и у ресторану Угоститељског сервиса Владе у згради Народне скупштине. 
 
Ставка која се односи на интерну репрезентацију није репрезентација у класичном смислу, већ подразумијева трошкове редовних активности руководства, запослених, стручних одбора и комисија, као и трошкове пријема домаћих и страних делегација, студијске посјете Народној скупштини факултета, школа, НВО...приликом којих се у ресторану Народне скупштине послужује освјежење и слично. 
 
Усвојеним Правилником дефинисано је и да право на кориштење екстерне репрезентације имају предсједник и потпредсједници Народне скупштине, генерални секретар, замјеник генералног секретара Народне скупштине и шеф Кабинета предсједника Народне скупштине. 
 
Клубови посланика и посланичке групе у Народној скупштини приликом обављања својих активности такође имају право на интерну и екстерну репрезентацију која ће теретити средства за рад посланичких клубова и посланичких група.
 
Такође је по први пут овим Правилником дефинисано и то ко у име Народне скупштине може да купи и прими поклон, по којој процедури и у којем износу. 
 
Комисија је посебно истакла одредбу Правилника по којој је Одсјек за буџетске и финансијско-рачуноводствене послове Народне скупштине задужен да води евиденцију искоришћених износа репрезентације и да  Административној комисији доставља писани извјештај о трошковима свака три мјесеца.
 
Циљ новог Правилника јесу свеобухватне уштеде, увођење јасних ограничења и дефинисане процедуре за ефикасно функционисање Народне скупштине Републике Српске, али и њено крајње економично пословање, каже се измеђи осталог у саопштењу Одсјека за односе с јавносшћу Народне скупштине Републике Српске.
 
(БН) Фото: НСРС 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ре

04.10.2023 14:56

Не треба им ништа. Имају енормно високе плате па нека се часте. Доста је било трошења народног новца и рада против народа. Осим за свој џеп, друго ништа и не раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

04.10.2023 15:12

У ресторану НС једу по јефтиним цијенама специјалитете и пију и то је превише

Name

СТАТИСТИЦАР

04.10.2023 15:27

СТЕВАНДИЦ ОД КАД ЈЕ НА ЦЕЛУ НАРОДНЕ СКУПСТИНЕ,ЗАОКРУЗИО СЕ КАО БУРЕ ОД 200 ЛИТАРА.ГКАВУ НЕМОЗЕ ДА ДРЗИ НА РАМЕНИМА.ДОБРО СЕ ЈЕДЕ И ПИЈЕ.ДЗАБА !

Name

Миско

04.10.2023 15:29

Дај ,,србине пробудисе и једном освијести се дигни се против владајуци тајкуна и сломи бахату багру видис да пљацкају на оциглед ово је стварно превисе..мотике у руке и потјерај мафију.

Name

Борац

04.10.2023 16:40

Папак стевандиц има плату на УКЦ и плус у скупстини. Опет му мало,умреце гладан.

Name

Душко

04.10.2023 15:29

Новац од пореза се троши за кампању СНСД-а, разне Бресквице, Раде Манојловић...а несто и за секташке прваке у џеп. Ето гдје иду наше паре, па ти поштени човјече плати порез, пардон плати Додиковим тајкунима виле, аута и лагодан приватни живот. Нема већег добра и севапа за овај народ него не платити порез или им како тако украсти ПДВ, јер и онако тај новац не иде за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

04.10.2023 16:02

Који порез двадесет година радим приватно имаосам фирму коју сам затворио и имам осам људи радим по Б.Луци све врсте зидарије ,молераја фасе и све друго,,недам ником марке..само тјерај..

Name

Душко,

04.10.2023 16:34

Па немој платити, ко те тјера.