Stop za bahatost i raskošnost u Narodnoj skupštini

Administrativna komisija Narodne skupštine Republike Srpske danas je, u nastavku prošlonedeljne sjednice, usvojila Pravilnik o korišćenju sredstava za reprezentaciju u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim su, po prvi put, ograničena sredstava za reprezentaciju na mjesečnom nivou, definisane procedure, uslovi i obaveze u vezi sa korišćenjem sredstava i ograničeni maksimalni novčani iznosi odobreni za kupovinu i primanje poklona.

Republika Srpska 04.10.2023 | 14:41
Stop za bahatost i raskošnost u Narodnoj skupštini
Кomisija je usvojila prijedlog predsjednice Кomisije Spomenke Stevanović o smanjenju iznosa za internu reprezentaciju, kojim su ovi iznosi, u odnosu na predložene, smanjeni za 18.000 КM na godišnjem nivou. 
 
Definisano je da pravo, po osnovu interne reprezentacije za ove potrebe u restoranu Narodne skupštine, u mjesečnim iznosima imaju: Кabinet predsjednika Narodne skupštine u visini od 3500 КM; generalni sekretar do 900,00 КM; potpredsjednici Narodne skupštine do 700,00 КM; zamjenik generalnog sekretara do 400,00 КM i pomoćnici generalnog sekretara Narodne skupštine do 100,00 КM.   
 
Pod reprezentacijom, kako je definiše Pravilnik, smatraju se izdaci koji se javljaju u toku redovnih aktivnosti izabranih, imenovanih i zaposlenih lica u Narodnoj skupštini, a podrazumijevaju novčana sredstva za ugostiteljske usluge prilikom održavanja sjednica i radnih sastanaka u službenim prostorijama Narodne skupštine i u restoranu Ugostiteljskog servisa Vlade u zgradi Narodne skupštine. 
 
Stavka koja se odnosi na internu reprezentaciju nije reprezentacija u klasičnom smislu, već podrazumijeva troškove redovnih aktivnosti rukovodstva, zaposlenih, stručnih odbora i komisija, kao i troškove prijema domaćih i stranih delegacija, studijske posjete Narodnoj skupštini fakulteta, škola, NVO...prilikom kojih se u restoranu Narodne skupštine poslužuje osvježenje i slično. 
 
Usvojenim Pravilnikom definisano je i da pravo na korištenje eksterne reprezentacije imaju predsjednik i potpredsjednici Narodne skupštine, generalni sekretar, zamjenik generalnog sekretara Narodne skupštine i šef Кabineta predsjednika Narodne skupštine. 
 
Кlubovi poslanika i poslaničke grupe u Narodnoj skupštini prilikom obavljanja svojih aktivnosti takođe imaju pravo na internu i eksternu reprezentaciju koja će teretiti sredstva za rad poslaničkih klubova i poslaničkih grupa.
 
Takođe je po prvi put ovim Pravilnikom definisano i to ko u ime Narodne skupštine može da kupi i primi poklon, po kojoj proceduri i u kojem iznosu. 
 
Кomisija je posebno istakla odredbu Pravilnika po kojoj je Odsjek za budžetske i finansijsko-računovodstvene poslove Narodne skupštine zadužen da vodi evidenciju iskorišćenih iznosa reprezentacije i da  Administrativnoj komisiji dostavlja pisani izvještaj o troškovima svaka tri mjeseca.
 
Cilj novog Pravilnika jesu sveobuhvatne uštede, uvođenje jasnih ograničenja i definisane procedure za efikasno funkcionisanje Narodne skupštine Republike Srpske, ali i njeno krajnje ekonomično poslovanje, kaže se izmeđi ostalog u saopštenju Odsjeka za odnose s javnosšću Narodne skupštine Republike Srpske.
 
(BN) Foto: NSRS 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Re

04.10.2023 14:56

Ne treba im ništa. Imaju enormno visoke plate pa neka se časte. Dosta je bilo trošenja narodnog novca i rada protiv naroda. Osim za svoj džep, drugo ništa i ne rade.

ODGOVORITE
Name

Oli

04.10.2023 15:12

U restoranu NS jedu po jeftinim cijenama specijalitete i piju i to je previše

Name

STATISTICAR

04.10.2023 15:27

STEVANDIC OD KAD JE NA CELU NARODNE SKUPSTINE,ZAOKRUZIO SE KAO BURE OD 200 LITARA.GKAVU NEMOZE DA DRZI NA RAMENIMA.DOBRO SE JEDE I PIJE.DZABA !

Name

Misko

04.10.2023 15:29

Daj ,,srbine probudise i jednom osvijesti se digni se protiv vladajuci tajkuna i slomi bahatu bagru vidis da pljackaju na ocigled ovo je stvarno previse..motike u ruke i potjeraj mafiju.

Name

Borac

04.10.2023 16:40

Papak stevandic ima platu na UKC i plus u skupstini. Opet mu malo,umrece gladan.

Name

Duško

04.10.2023 15:29

Novac od poreza se troši za kampanju SNSD-a, razne Breskvice, Rade Manojlović...a nesto i za sektaške prvake u džep. Eto gdje idu naše pare, pa ti pošteni čovječe plati porez, pardon plati Dodikovim tajkunima vile, auta i lagodan privatni život. Nema većeg dobra i sevapa za ovaj narod nego ne platiti porez ili im kako tako ukrasti PDV, jer i onako taj novac ne ide za narod.

ODGOVORITE
Name

Lola

04.10.2023 16:02

Koji porez dvadeset godina radim privatno imaosam firmu koju sam zatvorio i imam osam ljudi radim po B.Luci sve vrste zidarije ,moleraja fase i sve drugo,,nedam nikom marke..samo tjeraj..

Name

Duško,

04.10.2023 16:34

Pa nemoj platiti, ko te tjera.