СДС очекује да измјене закона о ПДВ-у буду усвојене

Он је изразио наду да делегати у Дому народа неће, само зато што је измјену стопе ПДВ-а са 50 хиљада, на 100 хиљада предложила опозиција, данас одбацити закон на Дому народа БиХ. 

Република Српска 04.10.2023 | 11:35
СДС очекује да измјене закона о ПДВ-у буду усвојене

. Владајуће странке а прије свих СНСД и ХДЗ већ пет мјесеци одбијају СДС-ов приједлог измјене закона о ПДВ-у којим се повећава праг за улазак и ПДВ са 50 хиљада на 100 хиљада КМ и да се рок за плаћање ПДВ-а продужи са 10. у мјесецу на крај мјесеца. Овај закон је од круцијалне важности за нашу привреду и надам се да ће Дом народа на данашњој сједници усвојити иницијативу Српске демократске странке, истакао је Желимир Нешковић, делегат СДС-а у Дому народа БиХ. 

Он је изразио наду да делегати у Дому народа неће, само зато што је измјену стопе ПДВ-а са 50 хиљада, на 100 хиљада предложила опозиција, данас одбацити закон на Дому народа БиХ. 

„Посланици СДС у Представничком дому Парламента БиХ Дарко Бабаљ и Младен Босић су, због константних захтјева Занатско-предузетничке коморе Републике Српксе која запошљава 50 хиљада људи, изашли са овим приједлогом. Занатско-предузетничка комора окупља 25 хиљада пословних субјеката у Републици Српској. С друге стране, од стране Обртничке коморе ФБиХ долазили су константни захтјеви да се подигне праг уласка у ПДВ.

Он је нагласио да је Занатско-предузетничка комора чак тражила да лимит уласка у ПДВ буде 120 хиљада КМ имајући у виду да је тај праг у Србији око 133 хиљада КМ а у Хрватској око 78 хиљада КМ.  

„Ми у Српској демократској странци смо се одличили да предложимо овај лимит као средњу мјеру примјера из нашег региона“, образложио је Нешковић. 

„Иако имамо поруке министара из Републике Српске да је у току тиха блокада власти на државном нивоу, готово сваку сједницу Савјета министара БиХ имамо неколико нових именовања директора у државне институције, махом из реда СНСД-а, ХДЗ-а и СДП-а“, објаснио је Нешковић.  

Он је нагласио да је СДС-ова иницијатива једина реформска иницијатива на данашњој сједници Дома народа БиХ, која има у циљу побољшање животног стандарда грађана, а имајући у виду да од 8 тачака дневног реда једино СДС-ов приједлог има значај за грађане, имамо практично празну сједницу.

„Док у Парламенту БиХ, СНСД већ мјесецима прича о политичкој кризи и блокади због одлука Уставног суда БиХ, свједоци смо да кад треба раздјелити фотеље СНСД-ови министри су спремни зажмирити и на Шмита и на Уставни суд БиХ. Било би добро да зажмире и данас те усвоје СДС-ов закон о ПДВ-у којим се у ово доба инфлације и кризе значајно растререћује наша привреда а самим тим и потрошачка моћ становништва“, поручио је Нешковић. 

„Захваљујући овој иницијативи СДС-а сачуваће се радна мјеста у Републици Српској. Иако Представнички дом Парламента БиХ није усвојио иницијативу СДС да се извјештај о ПДВ-у подноси на крају мјесеца, добро је ако овај закон добије подршку и у овом облику, али би привредним субјектима било много лакше да ПДВ подносе крајем мјесеца јер тај период од 20 дана за подношење извјештаја значајно би растеретио њихово пословање“, закључио је Нешковић. 

(БН) Фото: СДС

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БЛ

04.10.2023 15:12

И градјани много оцекују па се не ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

04.10.2023 15:52

Јаране, ви сте се распали, од вас нема ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.10.2023 17:42

Теби је мозак искљуцен.

Name

Борац

04.10.2023 16:52

Све сто је добро,то це лоповска секта одбити.

ОДГОВОРИТЕ