Познато куда су осумњичени отишли из Подгорице

Неколико сати након изношења пиштоља и пушака из депоа Вишег суда у Подгорици Дејан Јовановић (31) домогао се Бијелог Поља, одакле је истог дана, 11. септембра, таксијем прешао границу са Србијом, на прелазу Добраково.

Босна и Херцеговина 03.10.2023 | 19:24
Познато куда су осумњичени отишли из Подгорице

То су у истрази “Тунел” утврдили полицајци и тужиоци, који су дошли до доказа да су Вељко Марковић (32) и његов стриц Милан Марковић (53) истог дана ушли у аутобус који саобраћа до Сарајева, али су карте купили до Фоче, што им је била крајња одредница.

Њих двојицу су на Аутобуској станици у Подгорици снимиле надзорне камере, а излазак из државе евидентирали су гранични полицајци на Шћепан Пољу. Њихове колеге на Добракову евидентирале су када је из државе изашао Ерић, а тај држављанин Србије снимљен је и на наплатним пунктовима на ауто–путу.

- У односу на окривљеног Владимира Ерића (32) постоји податак да је ушао у Црну Гору, при чему у Црној Гори нема пријављено боравиште, а досадашња расписана потрага за њим није дала резултате, па је јасно да се крије и да је недоступан државним органима - казао је “Вијестима” незванично извор из истраге.

Та четворка из Лознице осумњичена је да је по налогу организатора криминалне групе, који још није идентификован, са још неколико НН лица, обила судски депо и из њега украла више пиштоља и пушкака одузетих током истраге више кривичних дјела.

Подгоричанина Предрага Миротића (31), јединог до сада ухапшеног, сумњиче да им је помагао да крију алат и возило које су користили, али и да их је возио својим аутомобилом.

Његову суграђанку Катарину Баћовић траже због сумње да им је изнајмила пословни простор из ког су прокопали тунел до судског депоа.

За том Подгоричанком полиција је и јуче трагала.

Према информацијама “Вијести” утврдили су с ким је контактирала и куда се кретала до дана када је откривен њен идентитет, али не и гдје јој се изгубио траг.

Улога Баћовићеве била је да изнајми пословни простор у подгоричкој Његошевој улици, за шта је приложила лажну личну карту на име Андријана Марић.

Из подрумских просторија које је изнајмила осумњичени српски држављани од 14. јула до 8. септембра копали су подземни пролаз до судског депоа, а онда су до 11. септембра из те просторије крали оружје.

Према сумњама тужилаштва и полиције Баћовићева је спона између запосленог у Вишем суду и рудара, али и веза између извршилаца посла и њихових помагача из Црне Горе.

У истрази обијања депоа саслушана је њена мајка М. Б. која је и управитељица судске писарнице.

Полиција и тужилаштво утврђују да ли је Баћовић злоупотријебила и мајку за рачун мафије.

У међувремену, истражитељи су дошли до податка да је та Подгоричанка повезана и са припадницима криминалног клана из Тузи.

Провала у судски депо примијећена је 11. септембра, када су надлежни најприје утврдили да је неко “само” испретурао доказе. Међутим, док је још трајао увиђај у обијеном депоу и летимични попис доказа у најважнијим предметима, откривено је да су лопови у депо ушли подземним пролазом из Његошеве улице.

Први крупни траг у том случају, комби који су користили осумњичени, полицајци су пронашли 13. септембра.

Дан касније пронашли су и стан у подгоричком насељу Забјело, гдје им је наводно била база.

У досадашњој истрази, којом руководи подгоричко Основно државно тужилаштво, изузето је на стотине сати снимака с надзорних камера, пронађен је алат који су копачи користили, ухапшен је и спроведен у притвор Подгоричанин који им је помагао у том незаконитом послу.

Утврђено је и ко су извођачи радова на копању 30 метара дугог тунела до судског депоа, а надлежни тврде да су корак ближе мотиву и налогодавцима тог незаконитог посла.

Оперативни подаци полиције говоре да су вође кавачког криминалног клана организовале копање подземног тунела, а инспектори и даље утврђују шта им је био главни циљ.

- Постоји одређена повезаност ове криминалне организације са једном особом из Вишег суда и припадницима једне криминалне организације, који бораве у Управи за извршење кривичних санкција, а повезана су с једном од најорганизованијих и вјероватно платежно најмоћнијих криминалних организација у нашој држави... Имамо и траг који нас води према налогодавцима - рекао је прије два дана министар унутрашњих послова Филип Аџић.

На истој конференцији за медије руководилац ОДТ-а Подгорица, тужилац Душко Милановић, казао је, међутим, да тужилаштво још нема довољно увјерења или доказа да су криминалне групе копале тунел.

“То су, колико сам ја разумио, оперативни подаци полиције који тек треба да се истраже.”

(Вијести.ме)    Фото:РТЦГ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

У

03.10.2023 20:22

Србију,куда це друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

03.10.2023 20:35

ИМА И БАЛКАН СВОЈУ СИЦИЈАЛИНСКУ МАФИЈУ.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

04.10.2023 09:16

Јахорина! Рај на земљи! Прекопана поткопана сва елита криминалацаааа ту омарааа узива у благодетима криминалаааа рај оа ето ти! Ту су сви омарали писле напорног нерадааа и бахацења криминални дјела

Name

Т

03.10.2023 21:26

Како нису досли у БЛ???БЛ сваког прима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

03.10.2023 23:34

Такорећи одшетали се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема наде

04.10.2023 09:08

Били би они похватани само да им у ЦГ бацише нешто соли на репове. Али, не сјети се нико.

ОДГОВОРИТЕ