Почела геолошка истраживања у Новом Граду

У Новом Граду започела су геолошка и хидролошка истраживања поводом намјере Републике Хрватске да на локацији Черкезовац и Трговска гора складишти радиоактивни отпад. Резултати ових истраживања, како су поручили надлежни, биће кључни у побијању намјере Хрватске.

Република Српска 02.10.2023 | 17:22
Почела геолошка истраживања у Новом Граду

Проблем Трговске горе као локалитета за одлагање нуклеарног отпада траје од 1999. године када је Хрватски Сабор донио Одлуку о доношењу Програма просторног уређења Републике Хрватске, у којем је Трговска гора утврђена као простор за изградњу одлагалишта ниско и средње радиоактивног отпада, који се појављује у индустрији, енергетици, здравству и другим дјелатностима.

Стручни тимови надлежних институција Републике Српске и ФБиХ након 24 године, колико траје прича о Трговској гори, започели су истраживања  у Новом Граду, на локалцији која је најближа Черкезовцу, у насељу Млакве гдје је у марту прошле године постављена гама сонда за мјерење радиоактивности у ваздуху. 

“Оно што је још битно напоменути а то је да смо ми у Министарству као контакт тачка за ЕСПОО конвенцију након нашег захтјева добили позитиван одговор и у новембру ћемо одржати састанак са Секретаријатом ЕСПОО конвенције у Женеви гдје ћемо аргументовано образложити проблематику у којој се налазимо” – изјавио је у Новом Граду Бојан Випотник Министар за посторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Радови су започели из групе два, мониторинг радиоактивности у животној средини са циљем припреме документа Студија утицаја на околину, кажу у Експертском тиму. Резултати анализа биће кључни у побијању намјера Хрватске да складишти радиоактивни отпад с друге стране Уне.

Поводом почетка истраживања, у згради општине Нови Град одржан је и састанак представника надлежних институција и стручних тимова из РС и ФБиХ.

Поручено је да би одлагање радиоактивног отпада у касарни Черкезовац само неколико стотина метара ваздужне линије од Новог Града , директно угрозило животе више од 200.000 људи у сливу ријеке Уне,

“Оно што морам рећи да је Хрватска са истраживањима почела прије двије године, ми наравно каснимо. Оно што је јако важно нико нема никаквих података везаних за ову локацију што говори да је та локација изабрана једном политичком одлуком”, каже Мирослав Дрљача, начелник Новог Града.

Док надлежни стручни тимови Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине тек крећу како и сами кажу, са нулте тачке истраживања, Република Хрватска је одлучна у својој намјери.

Складиштење радиоактивног отпада на локацији Черкезовац и Трговска гора која је постала једна од најтежих тема гдје је голим оком виђен нерад политичких представника из Републике Срспке и Федерације Босне иХеррцеговине, угрожава животе грађана 13 општина у сливу ријеке Уне, како оних који сада живе у сјеверозападном дјелу БиХ, тако и оних који ће тек, бити рођени.

(БН) Фото:БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Краљица са Уне

02.10.2023 17:33

Браво! Подрска за тимове и само напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.10.2023 01:40

Каква фула и губљење времена. Па локалне заједнице РС и ФБиХ и тимови немају медјународни карактер истраживања нити су релевантни у таквим студијама. То це ХР дати јос вецу предност.

Name

Јесте ажурани

02.10.2023 20:04

О томе се прича већ 10г, ал полако, прво кафа да се попије на послу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

02.10.2023 22:17

Чуј Дрљаче, ми каснимо!!??? Па што касните??? Голићка је цијело вријеме говорила како њено министарство није надлежно за то. Стварно овом народу, све ово треба. И треба да нас потрују да нестанемо. Свако даље објашњење је сувишно.

ОДГОВОРИТЕ