Počela geološka istraživanja u Novom Gradu

U Novom Gradu započela su geološka i hidrološka istraživanja povodom namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac i Trgovska gora skladišti radioaktivni otpad. Rezultati ovih istraživanja, kako su poručili nadležni, biće ključni u pobijanju namjere Hrvatske.

Republika Srpska 02.10.2023 | 17:22
Počela geološka istraživanja u Novom Gradu

Problem Trgovske gore kao lokaliteta za odlaganje nuklearnog otpada traje od 1999. godine kada je Hrvatski Sabor donio Odluku o donošenju Programa prostornog uređenja Republike Hrvatske, u kojem je Trgovska gora utvrđena kao prostor za izgradnju odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada, koji se pojavljuje u industriji, energetici, zdravstvu i drugim djelatnostima.

Stručni timovi nadležnih institucija Republike Srpske i FBiH nakon 24 godine, koliko traje priča o Trgovskoj gori, započeli su istraživanja  u Novom Gradu, na lokalciji koja je najbliža Čerkezovcu, u naselju Mlakve gdje je u martu prošle godine postavljena gama sonda za mjerenje radioaktivnosti u vazduhu. 

“Ono što je još bitno napomenuti a to je da smo mi u Ministarstvu kao kontakt tačka za ESPOO konvenciju nakon našeg zahtjeva dobili pozitivan odgovor i u novembru ćemo održati sastanak sa Sekretarijatom ESPOO konvencije u Ženevi gdje ćemo argumentovano obrazložiti problematiku u kojoj se nalazimo” – izjavio je u Novom Gradu Bojan Vipotnik Ministar za postorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Radovi su započeli iz grupe dva, monitoring radioaktivnosti u životnoj sredini sa ciljem pripreme dokumenta Studija uticaja na okolinu, kažu u Ekspertskom timu. Rezultati analiza biće ključni u pobijanju namjera Hrvatske da skladišti radioaktivni otpad s druge strane Une.

Povodom početka istraživanja, u zgradi opštine Novi Grad održan je i sastanak predstavnika nadležnih institucija i stručnih timova iz RS i FBiH.

Poručeno je da bi odlaganje radioaktivnog otpada u kasarni Čerkezovac samo nekoliko stotina metara vazdužne linije od Novog Grada , direktno ugrozilo živote više od 200.000 ljudi u slivu rijeke Une,

“Ono što moram reći da je Hrvatska sa istraživanjima počela prije dvije godine, mi naravno kasnimo. Ono što je jako važno niko nema nikakvih podataka vezanih za ovu lokaciju što govori da je ta lokacija izabrana jednom političkom odlukom”, kaže Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada.

Dok nadležni stručni timovi Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine tek kreću kako i sami kažu, sa nulte tačke istraživanja, Republika Hrvatska je odlučna u svojoj namjeri.

Skladištenje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac i Trgovska gora koja je postala jedna od najtežih tema gdje je golim okom viđen nerad političkih predstavnika iz Republike Srspke i Federacije Bosne iHerrcegovine, ugrožava živote građana 13 opština u slivu rijeke Une, kako onih koji sada žive u sjeverozapadnom djelu BiH, tako i onih koji će tek, biti rođeni.

(BN) Foto:BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kraljica sa Une

02.10.2023 17:33

Bravo! Podrska za timove i samo naprijed.

ODGOVORITE
Name

Re

03.10.2023 01:40

Kakva fula i gubljenje vremena. Pa lokalne zajednice RS i FBiH i timovi nemaju medjunarodni karakter istraživanja niti su relevantni u takvim studijama. To ce HR dati jos vecu prednost.

Name

Jeste ažurani

02.10.2023 20:04

O tome se priča već 10g, al polako, prvo kafa da se popije na poslu

ODGOVORITE
Name

Iskreno

02.10.2023 22:17

Čuj Drljače, mi kasnimo!!??? Pa što kasnite??? Golićka je cijelo vrijeme govorila kako njeno ministarstvo nije nadležno za to. Stvarno ovom narodu, sve ovo treba. I treba da nas potruju da nestanemo. Svako dalje objašnjenje je suvišno.

ODGOVORITE