ЕУ тражи прецизне податке од тужилаштва у вези Скy и Аном

До сада је на основу Скy и Аном апликације потврђено неколико оптужница, а изречена је и једна пресуда.

Босна и Херцеговина 01.10.2023 | 15:22
ЕУ тражи прецизне податке од тужилаштва у вези Скy и Аном

Како се и раније писало, Европска унија, односно надлежне европске безбједносне агенције неће дозволити да се заташкају случајеви базирани на дешифрованој комуникацији путем Скy, Аном и других апликација. Потврда ове тврдње стигла је недавно на руке предсједнику ВСТВ-а Халилу Лагумџији.

Како открива портал етто, у допису, који је упутио Одјел за владавину права Уреда специјалног представника ЕУ у БиХ, од ВСТВ-а је затражено да од свих тужилаштава у БиХ, која раде на предметима у вези са овим апликацијама, прикупи и прослиједи прецизне статистичке податке о досадашњим активнотима.

Конкретно, од ВСТВ-а се тражи да прикупи и достави податке о: броју истрага у наведеним предметима, броју подигнутих оптужница, броју потврђених оптужница, броју носилаца функција у законодавној и извршној власти који су ухапшени по овом основу, броју носилаца правосудних функција који су ухапшени по овом основу, те броју припадника полицијских агенција који су ухапшени по овом основу.

Рок за доставу ових података истиче у понедјељак, 2. октобра.

Пред Лагумџијом, односно ВСТВ-ом није био нимало једноставан постао, с обзиром да у БиХ постоји укупно 19 тужилаштава и то Тужилаштво БиХ, Федерално тужилаштво, Републичко јавно тужилаштво Републике Српске, 10 кантоналних тужилаштава у ФБиХ, пет регионалних тужилаштава у Републици Српској и Тужилаштво Брчко дистрикта.

Подсјећамо, до сада је у БиХ потврђено неколико оптужница у случајевима гдје су као докази кориштене дешифроване поруке послане путем Скy или Аном апликација. Прва потврђена оптужница била је против Далибора Раилића и осталих, који су оптужени за убиство полицијског инспектора Раденка Башића у Приједору.

Осим тога, изречена је и једна пресуда, у вези са акцијом Диабло 2. Алем Зукић, који је био један од оптужених у овом случају, склопио је споразум о признању кривице са Тужилаштвом БиХ. На основу тог споразума осуђен је на годину дана затвора, уз новчану казну од 4.000 КМ и одузимање нелегално стечене имовине у износу од 2.000 евра.

Такође, Врховни суд ФБиХ, у случају против бившег начелника општине Стари Град Ибрахима Хаџибајрића одбио жалбу његове одбране на доказе, те донио одлуку да пресретнута комуникација путем Скy или аном апликација може бити кориштена као валидан доказ у поступку.

(БН/Етто) Фото: Илустрација

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Милко

01.10.2023 15:34

Јадни Кајганић. Са једне стране господар Додик а са друге међународна заједница. Он човјек између чекића и наковња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Милко

01.10.2023 17:49

Што је јадан што се прихватио дужности ако неће да ради професионално.Па није случајно од тужиоца Кајганића претучен брат у бруталној полицијској акцији прошле године коју је водио Младен Марић начелник управе за организовани криминал.

Name

Ре ре Милко

01.10.2023 18:34

Лакташки месар је покорио универзитетске професоре, докторе, тужиоце... Сваки од њих за ситниш и лажни статус служи породици из Бакинаца. И на томе му треба скинути капу.

Name

Душан

01.10.2023 15:39

Ево зашто требају страни тужиоци и судијеКод нас јесве корумпираноОд паркирања возила до крађе и убистава нико не одговара ко је на власти.Гледам неко дан неко поаркиро на тротоар огромног Ђипа СУв шта ли веч Полицаајац моторолом провјерава са дежурним ко је власник .........и кад му је овај одговорио само прође даљеДа је био Голф 2 каква стра шкода Лада слијеила би казна.....И овдје свијет видио хиљаде их користило СКY апликацију за лоповкук нико не одговараИмена се крију ко змија ноге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.10.2023 17:51

Ма фуј!!! Полицајац провјерава ко је власник. Е зато смо примитивни и корумпирани. Фуј, фуј, фуј! Закон и правила морају бити исти за све, а неко ко је на функцији или је богат, ( код нас је велико питање како су досли до пара и ко су и какви ти људи) , тај треба својим примјером да показе да је одговоран и да демонстрира скромност. Ова бахатост код нас је карактеристика сиротињских и примитивних друстава, просто рецено нецивилизовани људи.

Name

Проклетници

01.10.2023 15:49

Ста казу из Бајине хорде ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ехеее

01.10.2023 16:07

Сад тек??? 0обогу лоповска приватизација на ициглед медјународне заједницеееетј висок8х представникааа који су тороводјеее помагалиии а народ одиромасили растјерали опљацкалииии пљацкааа стољецаааа и сад тек?? Или је и то обицна преваеа народа као да се зсмазу оци ?? Као несто раде и за народ!! Политицке партије тј групе лопова са покраденим изборимааа од рата трају и немају везе са народом са обе стране Дрине лоповлук за гиниса! Урусили систем домаци хостаплери са бјелосвјетским од лобирања амбасадораа до свих институцијазаробљених од корумпиран8х партијаса на власти позиције и опозиције коалиције у све 3 тора са торовидјамаа сад милионери милијардери Соко Мистар опљацкали до коске и тако редим све гиганте фабрике јавна предузеца ресурсеее мафијаа груписана у прависудје институц8је здравство фармацеутска мафија тендер мафија грунтивницее мафија градјевинско земљусна мафија политицкотајкунска кумовско родбинска подобно погкована мафија! Итд итд умрезении урусли систем и сад тек ??!! Дно дна! За историју неродјеним а задузеним!!!! Како се опљацкала дрзаве и народ у рату и постратно!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од кога???

01.10.2023 16:09

Од лоповаа да сами дају и тако да се предају??? И врате прљави капитал а они да се затворе у затвореее?? Какоо?? Ма дајјј! Пуне институције мафијеее мјесто у затворе они у фотеље гуљацинаааа будзета за гиниса! Платамааа и привилегијамааа! Цуркус невидјени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козара

01.10.2023 16:10

Ко у Козарској Дубици од крим. инспектора дилује хероин и кокаин? Довољно је погледати профиле полицајаца из Дубице на друштвеним мрежама да све буде јасно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

01.10.2023 16:23

Тражите и од ФБИ податке о убиству Давида Драгичевића! Хоћемо правну државу и да се ријеши то убиство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.10.2023 17:53

Правда за Давида!Убице су у полицији, то сви знају. Ко их стити и засто????

Name

ре

01.10.2023 22:10

Кад си вец споменуо то убиство тог младица дали ико зна гдје је Лукац . О њему нико нити слова да написе а некад је био сваки дан тема свих портала

Name

Логика

01.10.2023 16:24

Наравно да ће и овог пута настрадати боранија, платит ће тричаву казну, добиће условно годину дана и одузеће му Голфа двојку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам

01.10.2023 16:26

Без дилеме и у септембру сте најгледанија тв без конкуренцију. Е ја, да нам је бар опозиција успјешна ко ви можда би имали некакве шансе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

01.10.2023 16:36

Да,ткзв муп пц и драган лукач су добили све податке,на тацни..ко је од политичара и главоња истраживан и ухапшен?нико.можда јер се сам лукач налази у томе?додик?сто ненад нешић није прошао проверу за вд "министра безбједности"?јер ко што рече Хелез,воли да шмрче бело?па се зато клебери ко блесав читаво време..само да еу и сад хоће..пола ткзв"пц"би давно завтшило иза решетака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само да странци истрају

01.10.2023 18:00

око скy апликација, ми знамо да мафија на власти, у правосудју и полицијскиим отганизацијама не би сама себе хапсила. Засто свим који се помињу на тим апликацијама док се не заврсе истраге не забране улазак у било коју земљу ЕУ и САД? Свим који се помињу увести санкције на кретање док се не заврси истрага. А судије, тузиоце и полицијске функционере такодје ставити на црне листе и санкционисати због нерада. Ону Кајмаковицку избацити из правосудја и пресудити, одузети јој сву имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

02.10.2023 07:36

А ста је са великим рибама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

02.10.2023 09:04

Ако су искрени у тој намјери онда це похапсити сву врхуску власти БиХ и РС или це опет бити уцјена, издаја, потписи издају и нецес бити процесуиран.... Јбг. Тиха окупација....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

02.10.2023 09:27

У БиХ влада потпуна анархија, народ је потпуно унистен, обесправљен, без слободе, без икакве застите! Ста це нам институције кад нико не ради по закону, довољно је да неко из власти назове тузиоца, судију (кога је власт и поставила да стити њих а не уставни поредак и слободе градјана) и да се "застицени " ослободи сваке одговорности! Цему онда слузе институције које запосљавају армију људи који примају плате а ниста не раде, треба све распустити па нека један цовјек ради све и за све одговара, растеретити будзет.... јер је ово све бесмислено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зденко Бајо

02.10.2023 15:50

Не вјерујем да је Кајганић досао у Тузиластво својом вољом. Сад је ваљда вецини јасно да је комплетна полиција мафијаски картел а онда врх те хоботнице, (мозете га звати УДБА) поставља своје искусне људе свуда. У тузиластва, судове, политицке странке итд да би прикривали њихове злоцине...

ОДГОВОРИТЕ