EU traži precizne podatke od tužilaštva u vezi Sky i Anom

Do sada je na osnovu Sky i Anom aplikacije potvrđeno nekoliko optužnica, a izrečena je i jedna presuda.

Bosna i Hercegovina 01.10.2023 | 15:22
EU traži precizne podatke od tužilaštva u vezi Sky i Anom

Kako se i ranije pisalo, Evropska unija, odnosno nadležne evropske bezbjednosne agencije neće dozvoliti da se zataškaju slučajevi bazirani na dešifrovanoj komunikaciji putem Sky, Anom i drugih aplikacija. Potvrda ove tvrdnje stigla je nedavno na ruke predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji.

Kako otkriva portal etto, u dopisu, koji je uputio Odjel za vladavinu prava Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, od VSTV-a je zatraženo da od svih tužilaštava u BiH, koja rade na predmetima u vezi sa ovim aplikacijama, prikupi i proslijedi precizne statističke podatke o dosadašnjim aktivnotima.

Konkretno, od VSTV-a se traži da prikupi i dostavi podatke o: broju istraga u navedenim predmetima, broju podignutih optužnica, broju potvrđenih optužnica, broju nosilaca funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti koji su uhapšeni po ovom osnovu, broju nosilaca pravosudnih funkcija koji su uhapšeni po ovom osnovu, te broju pripadnika policijskih agencija koji su uhapšeni po ovom osnovu.

Rok za dostavu ovih podataka ističe u ponedjeljak, 2. oktobra.

Pred Lagumdžijom, odnosno VSTV-om nije bio nimalo jednostavan postao, s obzirom da u BiH postoji ukupno 19 tužilaštava i to Tužilaštvo BiH, Federalno tužilaštvo, Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske, 10 kantonalnih tužilaštava u FBiH, pet regionalnih tužilaštava u Republici Srpskoj i Tužilaštvo Brčko distrikta.

Podsjećamo, do sada je u BiH potvrđeno nekoliko optužnica u slučajevima gdje su kao dokazi korištene dešifrovane poruke poslane putem Sky ili Anom aplikacija. Prva potvrđena optužnica bila je protiv Dalibora Railića i ostalih, koji su optuženi za ubistvo policijskog inspektora Radenka Bašića u Prijedoru.

Osim toga, izrečena je i jedna presuda, u vezi sa akcijom Diablo 2. Alem Zukić, koji je bio jedan od optuženih u ovom slučaju, sklopio je sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH. Na osnovu tog sporazuma osuđen je na godinu dana zatvora, uz novčanu kaznu od 4.000 KM i oduzimanje nelegalno stečene imovine u iznosu od 2.000 evra.

Takođe, Vrhovni sud FBiH, u slučaju protiv bivšeg načelnika opštine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića odbio žalbu njegove odbrane na dokaze, te donio odluku da presretnuta komunikacija putem Sky ili anom aplikacija može biti korištena kao validan dokaz u postupku.

(BN/Etto) Foto: Ilustracija

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Milko

01.10.2023 15:34

Jadni Kajganić. Sa jedne strane gospodar Dodik a sa druge međunarodna zajednica. On čovjek između čekića i nakovnja.

ODGOVORITE
Name

re Milko

01.10.2023 17:49

Što je jadan što se prihvatio dužnosti ako neće da radi profesionalno.Pa nije slučajno od tužioca Kajganića pretučen brat u brutalnoj policijskoj akciji prošle godine koju je vodio Mladen Marić načelnik uprave za organizovani kriminal.

Name

Re re Milko

01.10.2023 18:34

Laktaški mesar je pokorio univerzitetske profesore, doktore, tužioce... Svaki od njih za sitniš i lažni status služi porodici iz Bakinaca. I na tome mu treba skinuti kapu.

Name

Dušan

01.10.2023 15:39

Evo zašto trebaju strani tužioci i sudijeKod nas jesve korumpiranoOd parkiranja vozila do krađe i ubistava niko ne odgovara ko je na vlasti.Gledam neko dan neko poarkiro na trotoar ogromnog Đipa SUv šta li več Policaajac motorolom provjerava sa dežurnim ko je vlasnik .........i kad mu je ovaj odgovorio samo prođe daljeDa je bio Golf 2 kakva stra škoda Lada slijeila bi kazna.....I ovdje svijet vidio hiljade ih koristilo SKY aplikaciju za lopovkuk niko ne odgovaraImena se kriju ko zmija noge.

ODGOVORITE
Name

Re

01.10.2023 17:51

Ma fuj!!! Policajac provjerava ko je vlasnik. E zato smo primitivni i korumpirani. Fuj, fuj, fuj! Zakon i pravila moraju biti isti za sve, a neko ko je na funkciji ili je bogat, ( kod nas je veliko pitanje kako su dosli do para i ko su i kakvi ti ljudi) , taj treba svojim primjerom da pokaze da je odgovoran i da demonstrira skromnost. Ova bahatost kod nas je karakteristika sirotinjskih i primitivnih drustava, prosto receno necivilizovani ljudi.

Name

Prokletnici

01.10.2023 15:49

Sta kazu iz Bajine horde ?

ODGOVORITE
Name

Eheee

01.10.2023 16:07

Sad tek??? 0obogu lopovska privatizacija na icigled medjunarodne zajedniceeeetj visok8h predstavnikaaa koji su torovodjeee pomagaliii a narod odiromasili rastjerali opljackaliiii pljackaaa stoljecaaaa i sad tek?? Ili je i to obicna prevaea naroda kao da se zsmazu oci ?? Kao nesto rade i za narod!! Politicke partije tj grupe lopova sa pokradenim izborimaaa od rata traju i nemaju veze sa narodom sa obe strane Drine lopovluk za ginisa! Urusili sistem domaci hostapleri sa bjelosvjetskim od lobiranja ambasadoraa do svih institucijazarobljenih od korumpiran8h partijasa na vlasti pozicije i opozicije koalicije u sve 3 tora sa torovidjamaa sad milioneri milijarderi Soko Mistar opljackali do koske i tako redim sve gigante fabrike javna preduzeca resurseee mafijaa grupisana u pravisudje instituc8je zdravstvo farmaceutska mafija tender mafija gruntivnicee mafija gradjevinsko zemljusna mafija politickotajkunska kumovsko rodbinska podobno pogkovana mafija! Itd itd umrezenii urusli sistem i sad tek ??!! Dno dna! Za istoriju nerodjenim a zaduzenim!!!! Kako se opljackala drzave i narod u ratu i postratno!!

ODGOVORITE
Name

Od koga???

01.10.2023 16:09

Od lopovaa da sami daju i tako da se predaju??? I vrate prljavi kapital a oni da se zatvore u zatvoreee?? Kakoo?? Ma dajjj! Pune institucije mafijeee mjesto u zatvore oni u fotelje guljacinaaaa budzeta za ginisa! Platamaaa i privilegijamaaa! Curkus nevidjeni

ODGOVORITE
Name

Kozara

01.10.2023 16:10

Ko u Kozarskoj Dubici od krim. inspektora diluje heroin i kokain? Dovoljno je pogledati profile policajaca iz Dubice na društvenim mrežama da sve bude jasno...

ODGOVORITE
Name

Veteran

01.10.2023 16:23

Tražite i od FBI podatke o ubistvu Davida Dragičevića! Hoćemo pravnu državu i da se riješi to ubistvo!

ODGOVORITE
Name

Re

01.10.2023 17:53

Pravda za Davida!Ubice su u policiji, to svi znaju. Ko ih stiti i zasto????

Name

re

01.10.2023 22:10

Kad si vec spomenuo to ubistvo tog mladica dali iko zna gdje je Lukac . O njemu niko niti slova da napise a nekad je bio svaki dan tema svih portala

Name

Logika

01.10.2023 16:24

Naravno da će i ovog puta nastradati boranija, platit će tričavu kaznu, dobiće uslovno godinu dana i oduzeće mu Golfa dvojku.

ODGOVORITE
Name

Знам

01.10.2023 16:26

Без дилеме и у септембру сте најгледанија тв без конкуренцију. Е ја, да нам је бар опозиција успјешна ко ви можда би имали некакве шансе.

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

01.10.2023 16:36

Da,tkzv mup pc i dragan lukač su dobili sve podatke,na tacni..ko je od političara i glavonja istraživan i uhapšen?niko.možda jer se sam lukač nalazi u tome?dodik?sto nenad nešić nije prošao proveru za vd "ministra bezbjednosti"?jer ko što reče Helez,voli da šmrče belo?pa se zato kleberi ko blesav čitavo vreme..samo da eu i sad hoće..pola tkzv"pc"bi davno zavtšilo iza rešetaka

ODGOVORITE
Name

Samo da stranci istraju

01.10.2023 18:00

oko sky aplikacija, mi znamo da mafija na vlasti, u pravosudju i policijskiim otganizacijama ne bi sama sebe hapsila. Zasto svim koji se pominju na tim aplikacijama dok se ne zavrse istrage ne zabrane ulazak u bilo koju zemlju EU i SAD? Svim koji se pominju uvesti sankcije na kretanje dok se ne zavrsi istraga. A sudije, tuzioce i policijske funkcionere takodje staviti na crne liste i sankcionisati zbog nerada. Onu Kajmakovicku izbaciti iz pravosudja i presuditi, oduzeti joj svu imovinu.

ODGOVORITE
Name

Pa da

02.10.2023 07:36

A sta je sa velikim ribama

ODGOVORITE
Name

Borac

02.10.2023 09:04

Ako su iskreni u toj namjeri onda ce pohapsiti svu vrhusku vlasti BiH i RS ili ce opet biti ucjena, izdaja, potpisi izdaju i neces biti procesuiran.... Jbg. Tiha okupacija....

ODGOVORITE
Name

Nada

02.10.2023 09:27

U BiH vlada potpuna anarhija, narod je potpuno unisten, obespravljen, bez slobode, bez ikakve zastite! Sta ce nam institucije kad niko ne radi po zakonu, dovoljno je da neko iz vlasti nazove tuzioca, sudiju (koga je vlast i postavila da stiti njih a ne ustavni poredak i slobode gradjana) i da se "zasticeni " oslobodi svake odgovornosti! Cemu onda sluze institucije koje zaposljavaju armiju ljudi koji primaju plate a nista ne rade, treba sve raspustiti pa neka jedan covjek radi sve i za sve odgovara, rasteretiti budzet.... jer je ovo sve besmisleno

ODGOVORITE
Name

Zdenko Bajo

02.10.2023 15:50

Ne vjerujem da je Kajganić dosao u Tuzilastvo svojom voljom. Sad je valjda vecini jasno da je kompletna policija mafijaski kartel a onda vrh te hobotnice, (mozete ga zvati UDBA) postavlja svoje iskusne ljude svuda. U tuzilastva, sudove, politicke stranke itd da bi prikrivali njihove zlocine...

ODGOVORITE