Гласање под притиском: Рецимо НЕ превари (ВИДЕО)

За мање од годину дана у Босни и Херцеговини ће се одржати локални избори, а о изборним нерегуларностима мало се прича у неизборним годинама. Зато су из Коалиције Под лупом алармирали јавност истраживањем у коме су грађани по први пут проговорили о притисцима које трпе у изборним циклусима. 

Босна и Херцеговина 30.09.2023 | 20:37
Гласање под притиском: Рецимо НЕ превари (ВИДЕО)

Изборна корупција, лобирање, пристици на бираче у Босни и Херцеговини нису нека новост. Међутим, јавно признање 40 % од испитаних 868 БиХ грађана да су гласали под притиском јесте. 

“Морам рећи да многи грађани нису крили свој идентитет што је јако битно, јер ми се морамо ослободити свега овога што нас окружује, постати људска бића, постати људи који ће слободно размишљати и доносити одлуке, а не да раде онако како би неко други желио и то мене охрабрује. Да коначно сагледамо амбијент у коме ми данас живимо”, рекао је Вехид Шехић, предсједник Коалиције Под лупом. 

Док већина грађана подлијеже притисцима и гласа мимо своје воље, они који врше тај притисак пролазе некажњено. 

Предсједник Народног фронта Јелена Тривић каже да оно што је изостало у свим претходним изборним циклусима јесте санкција за оне који врше притисак.

“Ви се сјећате да је Додик јавно пријетио и радницима РиТЕ Гацко и здравственим радницима и пензионерима и није имао никакву санкцију за то. То постоји због тога што нико због таквог понашања није санкционисан, а прије свега мислим на скидање са листе, јер онај ко се тиме бави странка или појединац би морали бити скинути или уклоњени са листе уколико се нешто тако јави. Очигледно ни грађани то не пријављују зато што живимо у таквој атмосфери гдје су такве ствари, нажалост постале нормалне”, навела је Тривићева. 

А кад није изборна година у Босни и Херцеговини: 

“Не говори се о реформи изборног законодавства, не говори се о увођењу нових технологија у изборни процес који ће спријечити многе несавјесне чланове бирачких одбора да фалсификују бројеве грађана, бирача, увођење скенера и биометријске идентификације бирача чиме би се у много чему вратио легалитет и легитимитет изборном процесу”, каже Шехић. 

Од избора до избора већина становништва животари и посматра корупцију, криминал и непотизам који господари друштвом у БиХ. Гледа, ћути и трпи.

“На грађанима је да кажу НЕ оваквим изборима, једноставно зато што смо сви свјесни заправо да је то нерегуларно и да је то једна врста преваре. Просто један број грађана не схвата колико је поражавајуће да подлегнете тој врсти притиска или уцјена и да гласате мимо своје воље.”, сматра Бранко Тодоровић из Хелсиншког одбора за људска права и додаје: 

“Ту видим одговорност сваког грађанина који пристане на ту врсту манипулације или уцјене од било кога.”

Више од 50 % грађана не излази на изборе, јер не вјерује у коначне резултате или неће да дозволе да неко њихов глас прогласи неважећим. Док се ријетки боре да поврате повјерење друштва у изборни процес, многи су изгубили стрпљење, отшли и одлазе у неке друге уређене државе, гдје је изборни процес демократски.

(БН) Фото: БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Која црна Лупа?!

30.09.2023 21:05

Увијек иста прича пред изборе. Народ је доста био овца за шишање. Побједице онај за кога се медјународна заједница одлучи. У РС побеђује Додикове СНСД, у ФБиХ Тројкина екипа и у хрватским кантонима ХДЗ! Нико озбиљан више неће изаћи на гласање! Гласаче само државни будзетски угљени, углавном полуписмени заглупљени и са купљеним дипломама! Па нека им је наздравља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црвена секта

01.10.2023 10:03

Ми цемо поставити приватни цик, а стране, непријатељске дипломате поново угостити са ђедовом ракијом до наставка мандата

Name

Снажно

30.09.2023 21:10

Ако буду услови као за парламентарне изборе опет ће покрасти,перу народне паре и убацују их у изборе да купују гласове,праве изборне комисије преко којих такодје кеаду гласове да би опет могли красти шта је још остало за покраст у Р.С (само камере и равноправност у изборним комисијама)

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Снажно,

01.10.2023 06:53

У изборним процесима учествујем већ више од 20 година. И мислим да сам компетентна да појасним како се одвија један изборни пеоцес. Прво СНСД када бира људе за бирачке одборе, бира писмене, искусне са прођених неколико циклуса обуке које организује општинска изборна комисија. Посматрачи пролазе интерну обуку. Све остале партије изузев Сдс - а, који то исто чини, на бирачка мјеста шаље људе који не знају основна правила понашања, нити како се одвија сам изборни процес, само проформе, да су ту. Посматрачи полуписмени, више су ван просторија и пуше него што прате и онда је врло тешко радити са таквим људима. И научите своје чланове бирачких одбора, посматраче да је то озбиљан процес, а не послије јој куку ми покрадени. И на сваком бирачком мјесту из искуства знам да може бити фер и коректно са заједничком кафом и на крају коректни честиткама.

Name

@За Сназно

01.10.2023 19:23

Ма коме ти прицас те сектаске бајке? Ја зивим у мањој средини гдје се сви мање висе познајемо, директно или индиректно. Никада нисам срео "писменог", сколованог и пристојног цлана опстинске изборне комисије јер такви не постоје. О бирацким одборима нецу тросити ријеци, катастрофа је и састав и "рад" и понасање тих људи. Мање висе исто вази и за несектадр, тзв. опозицију. Излазим сваки пут на изборе, имамо ми гласаци и оци и уси а понеки медју нама имају и мозак.

Name

Јоја

30.09.2023 21:42

Бице поново куку покрадени избори хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

30.09.2023 21:56

За мање од годину дана кад су лок. Избори у октобру 2024

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

01.10.2023 07:27

Без елелтронског гласања ја и још 3 члана породице,никад више нећемо гласати,тако смо се договорили.

Name

Срање

01.10.2023 07:28

Какви црни избори ,само се тросе дзаба паре ,а све договордно унапред све се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За злочинце СНСДа

01.10.2023 09:18

Ајмо за ове лажне патриоте нека ти злочинци са слике УКРАДУ ЈОШ КОЈУ МИЛИЈАРДУ мало су украли за 20 година глупи народ незна друго него бити њихова марва за шишање. Довешће усташе на друга мјеста гдјесу починили масакр над србским народом глупи народ их за то награђује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.10.2023 09:41

Па народ је и под вашим притиском вас који сте неспособни да побиједите на изборима па своје фрустрације преносите на грађане и свој притисак на њих који они трпе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.10.2023 09:57

Ја сам до сада редовно излазио на изборе али више нећу, не желим да трошим вријеме на нешто што знам како ће се завршити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормално је

01.10.2023 16:54

Да знаш, кад код опозиције немаш озбиљног кандидата да може водити било шта сем кућног савета, али то је питање.