Glasanje pod pritiskom: Recimo NE prevari (VIDEO)

Za manje od godinu dana u Bosni i Hercegovini će se održati lokalni izbori, a o izbornim neregularnostima malo se priča u neizbornim godinama. Zato su iz Koalicije Pod lupom alarmirali javnost istraživanjem u kome su građani po prvi put progovorili o pritiscima koje trpe u izbornim ciklusima. 

Bosna i Hercegovina 30.09.2023 | 20:37
Glasanje pod pritiskom: Recimo NE prevari (VIDEO)

Izborna korupcija, lobiranje, pristici na birače u Bosni i Hercegovini nisu neka novost. Međutim, javno priznanje 40 % od ispitanih 868 BiH građana da su glasali pod pritiskom jeste. 

“Moram reći da mnogi građani nisu krili svoj identitet što je jako bitno, jer mi se moramo osloboditi svega ovoga što nas okružuje, postati ljudska bića, postati ljudi koji će slobodno razmišljati i donositi odluke, a ne da rade onako kako bi neko drugi želio i to mene ohrabruje. Da konačno sagledamo ambijent u kome mi danas živimo”, rekao je Vehid Šehić, predsjednik Koalicije Pod lupom. 

Dok većina građana podliježe pritiscima i glasa mimo svoje volje, oni koji vrše taj pritisak prolaze nekažnjeno. 

Predsjednik Narodnog fronta Jelena Trivić kaže da ono što je izostalo u svim prethodnim izbornim ciklusima jeste sankcija za one koji vrše pritisak.

“Vi se sjećate da je Dodik javno prijetio i radnicima RiTE Gacko i zdravstvenim radnicima i penzionerima i nije imao nikakvu sankciju za to. To postoji zbog toga što niko zbog takvog ponašanja nije sankcionisan, a prije svega mislim na skidanje sa liste, jer onaj ko se time bavi stranka ili pojedinac bi morali biti skinuti ili uklonjeni sa liste ukoliko se nešto tako javi. Očigledno ni građani to ne prijavljuju zato što živimo u takvoj atmosferi gdje su takve stvari, nažalost postale normalne”, navela je Trivićeva. 

A kad nije izborna godina u Bosni i Hercegovini: 

“Ne govori se o reformi izbornog zakonodavstva, ne govori se o uvođenju novih tehnologija u izborni proces koji će spriječiti mnoge nesavjesne članove biračkih odbora da falsifikuju brojeve građana, birača, uvođenje skenera i biometrijske identifikacije birača čime bi se u mnogo čemu vratio legalitet i legitimitet izbornom procesu”, kaže Šehić. 

Od izbora do izbora većina stanovništva životari i posmatra korupciju, kriminal i nepotizam koji gospodari društvom u BiH. Gleda, ćuti i trpi.

“Na građanima je da kažu NE ovakvim izborima, jednostavno zato što smo svi svjesni zapravo da je to neregularno i da je to jedna vrsta prevare. Prosto jedan broj građana ne shvata koliko je poražavajuće da podlegnete toj vrsti pritiska ili ucjena i da glasate mimo svoje volje.”, smatra Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava i dodaje: 

“Tu vidim odgovornost svakog građanina koji pristane na tu vrstu manipulacije ili ucjene od bilo koga.”

Više od 50 % građana ne izlazi na izbore, jer ne vjeruje u konačne rezultate ili neće da dozvole da neko njihov glas proglasi nevažećim. Dok se rijetki bore da povrate povjerenje društva u izborni proces, mnogi su izgubili strpljenje, otšli i odlaze u neke druge uređene države, gdje je izborni proces demokratski.

(BN) Foto: BN

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Koja crna Lupa?!

30.09.2023 21:05

Uvijek ista priča pred izbore. Narod je dosta bio ovca za šišanje. Pobjedice onaj za koga se medjunarodna zajednica odluči. U RS pobeđuje Dodikove SNSD, u FBiH Trojkina ekipa i u hrvatskim kantonima HDZ! Niko ozbiljan više neće izaći na glasanje! Glasače samo državni budzetski ugljeni, uglavnom polupismeni zaglupljeni i sa kupljenim diplomama! Pa neka im je nazdravlja!

ODGOVORITE
Name

Crvena sekta

01.10.2023 10:03

Mi cemo postaviti privatni cik, a strane, neprijateljske diplomate ponovo ugostiti sa đedovom rakijom do nastavka mandata

Name

Snažno

30.09.2023 21:10

Ako budu uslovi kao za parlamentarne izbore opet će pokrasti,peru narodne pare i ubacuju ih u izbore da kupuju glasove,prave izborne komisije preko kojih takodje keadu glasove da bi opet mogli krasti šta je još ostalo za pokrast u R.S (samo kamere i ravnopravnost u izbornim komisijama)

ODGOVORITE
Name

Za Snažno,

01.10.2023 06:53

U izbornim procesima učestvujem već više od 20 godina. I mislim da sam kompetentna da pojasnim kako se odvija jedan izborni peoces. Prvo SNSD kada bira ljude za biračke odbore, bira pismene, iskusne sa prođenih nekoliko ciklusa obuke koje organizuje opštinska izborna komisija. Posmatrači prolaze internu obuku. Sve ostale partije izuzev Sds - a, koji to isto čini, na biračka mjesta šalje ljude koji ne znaju osnovna pravila ponašanja, niti kako se odvija sam izborni proces, samo proforme, da su tu. Posmatrači polupismeni, više su van prostorija i puše nego što prate i onda je vrlo teško raditi sa takvim ljudima. I naučite svoje članove biračkih odbora, posmatrače da je to ozbiljan proces, a ne poslije joj kuku mi pokradeni. I na svakom biračkom mjestu iz iskustva znam da može biti fer i korektno sa zajedničkom kafom i na kraju korektni čestitkama.

Name

@Za Snazno

01.10.2023 19:23

Ma kome ti pricas te sektaske bajke? Ja zivim u manjoj sredini gdje se svi manje vise poznajemo, direktno ili indirektno. Nikada nisam sreo "pismenog", skolovanog i pristojnog clana opstinske izborne komisije jer takvi ne postoje. O birackim odborima necu trositi rijeci, katastrofa je i sastav i "rad" i ponasanje tih ljudi. Manje vise isto vazi i za nesektadr, tzv. opoziciju. Izlazim svaki put na izbore, imamo mi glasaci i oci i usi a poneki medju nama imaju i mozak.

Name

Joja

30.09.2023 21:42

Bice ponovo kuku pokradeni izbori hahaha

ODGOVORITE
Name

Како

30.09.2023 21:56

За мање од годину дана кад су лок. Избори у октобру 2024

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

01.10.2023 07:27

Bez eleltronskog glasanja ja i još 3 člana porodice,nikad više nećemo glasati,tako smo se dogovorili.

Name

Sranje

01.10.2023 07:28

Kakvi crni izbori ,samo se trose dzaba pare ,a sve dogovordno unapred sve se zna.

ODGOVORITE
Name

Za zločince SNSDa

01.10.2023 09:18

Ajmo za ove lažne patriote neka ti zločinci sa slike UKRADU JOŠ KOJU MILIJARDU malo su ukrali za 20 godina glupi narod nezna drugo nego biti njihova marva za šišanje. Dovešće ustaše na druga mjesta gdjesu počinili masakr nad srbskim narodom glupi narod ih za to nagrađuje

ODGOVORITE
Name

Re

01.10.2023 09:41

Pa narod je i pod vašim pritiskom vas koji ste nesposobni da pobijedite na izborima pa svoje frustracije prenosite na građane i svoj pritisak na njih koji oni trpe!

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.10.2023 09:57

Ja sam do sada redovno izlazio na izbore ali više neću, ne želim da trošim vrijeme na nešto što znam kako će se završiti...

ODGOVORITE
Name

Normalno je

01.10.2023 16:54

Da znaš, kad kod opozicije nemaš ozbiljnog kandidata da može voditi bilo šta sem kućnog saveta, ali to je pitanje.