Невјероватна ствар је што смо успјели оборити "невидљиви" авион

Невидљиви. Национални јунак. Херој. У ноћи 27.марта 1999. године оборио је невидљиви авион Ф-117. Његово име је Золтан Дани, пензионисани пуковник ПВО Војске Југославије, сада посланик Скупштине Србије.

Република Српска 30.09.2023 | 14:41
Невјероватна ствар је што смо успјели оборити "невидљиви" авион

Гостујући у јутарњем програму БН телевизије, на питање како се осјећао тог тренутка када је оборио „невидиљивог“ одговара:

„Нисам само ја могао то да урадим, то је прије свега урадила јако увежбана екипа и техника која је била потпуно исправна што опет зависи  од увежбаности и способности људи да могу то да одржавају у исправном стању.

Ја сам био комадант те јединице и управо то вече сам био извршилац тог гађања, тако да је,врло живо, још увек у мени сећање на то и то је за мене један велики понос, што смо на тај начин урадили један такав добар задатак који је , дакле и светски данас, никога још није превазишао што се тога тиче, мада тај авион је већ избачен из употребе , вероватно због тога што су схватили да није он више невидљив.

Код нас у Србији је била једна интересантна доскочица ,,извинте нисмо знали да је невидљив,, , али стварно нисмо знали да је невидљив. На екрану када се појави сигнал циља , то је једна мала тачкица која се креће, не знамо не пише поред тога која је то врста авиона.“

Било је девет авиона у том тренутку, најмање?

„Па оно што сам ја видео на мом екрану било је у једном моменту пет и после тога остало три, остали су отишли у неком другом правцу.

Овај један је кренуо према нама и ишао је у нашу зону уништења и онда сам ја тражио од оперативног центра 250-те бригаде да нам одобре да можемо на тај авион да извршимо лансирање ракете.

И када сте негдје око 4 сата ујутро сазнали да је у питању невидљиви?

Да, он је у 20 сати и четрдесет другој минути оборен и пао је у реону Буђановци, но међутим ми нисмо знали који је авион оборен , али одмах смо се преместили одатле са положаја у Шимановцима, ишли смо на суседни положај Прхово и тамо смо опет почели да преузимамо борбени положај, да би негде ујутро око 4 сата стигао један официр из претпостављене комадне да нам донесе обавештење о премештању и каже ,,Еј знаш бре, шта сте ви то оборили , па неки авион не знам, сви су га видели , сви су се плашили као да ће да падне на њих. Оборили сте онај Ф-117 невидљиви,“ ооо рекох БИНГО.“

Осврнули смо се и на актуелну ситуацију на Косову у Метохији, Золтан Дани каже:

„Управо су се обратили амбасадори западне Алијансе и дају примједбе нашој Војсци и нашем предсједнику Александру Вучићу да повуче војне јединице са административне линије, са те црвене линије која је све ближе да морамо да је пређемо.

Запад врши притисак на све могуће начине, провокација је таква да крене у ескалацију употребе оружја, што би имало за последицу , санкције према нама а затим и према вама, јер све што следи нас следи и вас.

Занимљива је ситуација да су посланици из Велике Британије прозвали манастир Бањска као мјесто за наоружање, па су њихови новинари одмах похрлили на лице мјеста. Милан Радоичић је рекао да је он сам то организовао без знања безбедносних снага из Србије и да је њима дојадила та тортура.“

Да ли је на Косову у току тихи рат или почетак гласног?

„Тихи рат је потпуно у току, почиње да буде гласнији, што је већа количина наоружања присутна у Украјини, а да не кажем само Украјини, рекао сам да се распоређују трупе у западној Европи и пре свега је дошло до распореда тактичних нуклеарних средстава , ракета које су домета да могу да дохвате и руске територије, тако да он постаје све гласнији.“

Када ће се завршити рат у Украјини?

„Недавно сам разговарао са једним њиховим генералом и каже да ће то бити победа. Американци такође кажу да ће бити победа, правећи планове за обнову Украјине, јер се рат завршава за пар месеци.

Западним савезницима одговара да то све траје дуже, јер хоће да изнуре Русију и да потроше њихове ресурсе. Са друге стране Русија размишља на сличан начин.

Народ испашта, јер их је све мање, а принуђени су да пролазе кроз разне војне обуке. За народ би било најбоље када би их Русија ослободила, јер ако им се деси она друга ствар биће тотална колонија и биће робови западног царства“.


(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

+

30.09.2023 15:05

Свака част. Честитамо. Живијели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.09.2023 18:50

На западу робови, а у Русији газде. Ало

Name

Ре

30.09.2023 20:52

русија, ослободи, те двије ријеци не иду заједно...

Name

РВ и ПВО

30.09.2023 15:15

Друга војна јединица је била на задатку и пратила стање на радару када је дошла друга војна јединица са пуковником Золтаном на смјену и имала срећу да на радару угледа тај "невидљиви". Добили су одобрење за дејство и тако је "невидљиви" постао видљив и на земљи. Зна се име и презиме официра из претходне јединице тако да је једнако вриједна и његова заслуга али се, на жалост, не помиње скоро нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.09.2023 16:13

Човјек је лијепо рекао да то није само његова заслуга већ свих у екипи ! Он је само комадир те јединице и наравно да се командир обраћа јавности ! Заслугу за обарање "невидљивог" имају и цивилна лица запослена у војсци, ракетни механичари, који одржавају и провјеравају исправност ракета !

Name

Ре Ре

30.09.2023 17:56

Ниси ме разумио, то обарање се десило приликом примопредаје смјене тако да је претходни официр урадио највећи дио посла и требало је само да још изврши гађање али је то одрадио Золтан који је постао херој а претходни старјешина се не помиње. Мало више познајем детаље и то је био мој коментар.

Name

Оливера

30.09.2023 15:25

Нема за Золтана невидљивих авиона .Човјек их види голим оком . Суперман . Једини мјеродаван колико се који авион види .А он види сваки .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

30.09.2023 17:04

И умјесто да га унаприједе, по НАТО захтјеву, послали га у пензију. Пи*ај се на таку војску која најспособније официре шаље у пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

30.09.2023 18:06

Ти си нас понос. Камо среце да нас таквих било и бусе највисе нико нам ниста не би могао било и јос висе спремни а тиме увазавани а не полигон регион за изивљавање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

30.09.2023 18:36

"За народ би било најбоље када би их Русија ослободила, јер ако им се деси она друга ствар биће тотална колонија и биће робови западног царства“. Питање...Да ли је боље бити роб "западног царства" или Додиков/Путинов роб? Гдје се оно боље зиви???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коридор јово

30.09.2023 21:57

Док није било интернета смарао си укуцане и првог комшију,сад си се д9хватио тастатуре па ,се укуцани и комсија спасао. Напасти и глупости које изваљујес…

Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

30.09.2023 23:53

ОВАЈ ЗОЛТАН ДАНИ ХЕРОЈ НЕЧИЈИ ИЛИ САМОЗВАНИ НИЈЕ СРУШИО ТАЈ АВИОН НЕГО ОНА ПОСАДА И НИШАНЏИЈА ЊИХ НИГДЈЕ НЕМА, А ТАЈ ИСТИ ДАНИ И ДАЈЕ ХЕРОЈ СВЕ ЈЕ УПРОПАСТИО ДОЧЕКАВШИ И УГОСТИ ОНОГ ПИЛОТА КОГА СУ СРУШИЛИ А ТАЈ ПИЛОТ ЈЕ УБИЈАО ДЈЕЦУ СРПСКУ И НЕПРИЈАТЕЉ ЈЕ НАШЕГ НАРОДА.ХЕРОЈИ ТО НЕРАДЕ УБИЦЕ СЕ НЕУГОШЋАВАЈУ.