Nevjerovatna stvar je što smo uspjeli oboriti "nevidljivi" avion

Nevidljivi. Nacionalni junak. Heroj. U noći 27.marta 1999. godine oborio je nevidljivi avion F-117. Njegovo ime je Zoltan Dani, penzionisani pukovnik PVO Vojske Jugoslavije, sada poslanik Skupštine Srbije.

Republika Srpska 30.09.2023 | 14:41
Nevjerovatna stvar je što smo uspjeli oboriti "nevidljivi" avion

Gostujući u jutarnjem programu BN televizije, na pitanje kako se osjećao tog trenutka kada je oborio „nevidiljivog“ odgovara:

„Nisam samo ja mogao to da uradim, to je prije svega uradila jako uvežbana ekipa i tehnika koja je bila potpuno ispravna što opet zavisi  od uvežbanosti i sposobnosti ljudi da mogu to da održavaju u ispravnom stanju.

Ja sam bio komadant te jedinice i upravo to veče sam bio izvršilac tog gađanja, tako da je,vrlo živo, još uvek u meni sećanje na to i to je za mene jedan veliki ponos, što smo na taj način uradili jedan takav dobar zadatak koji je , dakle i svetski danas, nikoga još nije prevazišao što se toga tiče, mada taj avion je već izbačen iz upotrebe , verovatno zbog toga što su shvatili da nije on više nevidljiv.

Kod nas u Srbiji je bila jedna interesantna doskočica ,,izvinte nismo znali da je nevidljiv,, , ali stvarno nismo znali da je nevidljiv. Na ekranu kada se pojavi signal cilja , to je jedna mala tačkica koja se kreće, ne znamo ne piše pored toga koja je to vrsta aviona.“

Bilo je devet aviona u tom trenutku, najmanje?

„Pa ono što sam ja video na mom ekranu bilo je u jednom momentu pet i posle toga ostalo tri, ostali su otišli u nekom drugom pravcu.

Ovaj jedan je krenuo prema nama i išao je u našu zonu uništenja i onda sam ja tražio od operativnog centra 250-te brigade da nam odobre da možemo na taj avion da izvršimo lansiranje rakete.

I kada ste negdje oko 4 sata ujutro saznali da je u pitanju nevidljivi?

Da, on je u 20 sati i četrdeset drugoj minuti oboren i pao je u reonu Buđanovci, no međutim mi nismo znali koji je avion oboren , ali odmah smo se premestili odatle sa položaja u Šimanovcima, išli smo na susedni položaj Prhovo i tamo smo opet počeli da preuzimamo borbeni položaj, da bi negde ujutro oko 4 sata stigao jedan oficir iz pretpostavljene komadne da nam donese obaveštenje o premeštanju i kaže ,,Ej znaš bre, šta ste vi to oborili , pa neki avion ne znam, svi su ga videli , svi su se plašili kao da će da padne na njih. Oborili ste onaj F-117 nevidljivi,“ ooo rekoh BINGO.“

Osvrnuli smo se i na aktuelnu situaciju na Kosovu u Metohiji, Zoltan Dani kaže:

„Upravo su se obratili ambasadori zapadne Alijanse i daju primjedbe našoj Vojsci i našem predsjedniku Aleksandru Vučiću da povuče vojne jedinice sa administrativne linije, sa te crvene linije koja je sve bliže da moramo da je pređemo.

Zapad vrši pritisak na sve moguće načine, provokacija je takva da krene u eskalaciju upotrebe oružja, što bi imalo za posledicu , sankcije prema nama a zatim i prema vama, jer sve što sledi nas sledi i vas.

Zanimljiva je situacija da su poslanici iz Velike Britanije prozvali manastir Banjska kao mjesto za naoružanje, pa su njihovi novinari odmah pohrlili na lice mjesta. Milan Radoičić je rekao da je on sam to organizovao bez znanja bezbednosnih snaga iz Srbije i da je njima dojadila ta tortura.“

Da li je na Kosovu u toku tihi rat ili početak glasnog?

„Tihi rat je potpuno u toku, počinje da bude glasniji, što je veća količina naoružanja prisutna u Ukrajini, a da ne kažem samo Ukrajini, rekao sam da se raspoređuju trupe u zapadnoj Evropi i pre svega je došlo do rasporeda taktičnih nuklearnih sredstava , raketa koje su dometa da mogu da dohvate i ruske teritorije, tako da on postaje sve glasniji.“

Kada će se završiti rat u Ukrajini?

„Nedavno sam razgovarao sa jednim njihovim generalom i kaže da će to biti pobeda. Amerikanci takođe kažu da će biti pobeda, praveći planove za obnovu Ukrajine, jer se rat završava za par meseci.

Zapadnim saveznicima odgovara da to sve traje duže, jer hoće da iznure Rusiju i da potroše njihove resurse. Sa druge strane Rusija razmišlja na sličan način.

Narod ispašta, jer ih je sve manje, a prinuđeni su da prolaze kroz razne vojne obuke. Za narod bi bilo najbolje kada bi ih Rusija oslobodila, jer ako im se desi ona druga stvar biće totalna kolonija i biće robovi zapadnog carstva“.


(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

+

30.09.2023 15:05

Svaka čast. Čestitamo. Živijeli.

ODGOVORITE
Name

Re

30.09.2023 18:50

Na zapadu robovi, a u Rusiji gazde. Alo

Name

Re

30.09.2023 20:52

rusija, oslobodi, te dvije rijeci ne idu zajedno...

Name

RV i PVO

30.09.2023 15:15

Druga vojna jedinica je bila na zadatku i pratila stanje na radaru kada je došla druga vojna jedinica sa pukovnikom Zoltanom na smjenu i imala sreću da na radaru ugleda taj "nevidljivi". Dobili su odobrenje za dejstvo i tako je "nevidljivi" postao vidljiv i na zemlji. Zna se ime i prezime oficira iz prethodne jedinice tako da je jednako vrijedna i njegova zasluga ali se, na žalost, ne pominje skoro nigdje.

ODGOVORITE
Name

Re

30.09.2023 16:13

Čovjek je lijepo rekao da to nije samo njegova zasluga već svih u ekipi ! On je samo komadir te jedinice i naravno da se komandir obraća javnosti ! Zaslugu za obaranje "nevidljivog" imaju i civilna lica zaposlena u vojsci, raketni mehaničari, koji održavaju i provjeravaju ispravnost raketa !

Name

Re Re

30.09.2023 17:56

Nisi me razumio, to obaranje se desilo prilikom primopredaje smjene tako da je prethodni oficir uradio najveći dio posla i trebalo je samo da još izvrši gađanje ali je to odradio Zoltan koji je postao heroj a prethodni starješina se ne pominje. Malo više poznajem detalje i to je bio moj komentar.

Name

Olivera

30.09.2023 15:25

Nema za Zoltana nevidljivih aviona .Čovjek ih vidi golim okom . Superman . Jedini mjerodavan koliko se koji avion vidi .A on vidi svaki .

ODGOVORITE
Name

Realno

30.09.2023 17:04

I umjesto da ga unaprijede, po NATO zahtjevu, poslali ga u penziju. Pi*aj se na taku vojsku koja najsposobnije oficire šalje u penziju.

ODGOVORITE
Name

Svaka cast

30.09.2023 18:06

Ti si nas ponos. Kamo srece da nas takvih bilo i buse najvise niko nam nista ne bi mogao bilo i jos vise spremni a time uvazavani a ne poligon region za izivljavanje

ODGOVORITE
Name

Miroslav

30.09.2023 18:36

"Za narod bi bilo najbolje kada bi ih Rusija oslobodila, jer ako im se desi ona druga stvar biće totalna kolonija i biće robovi zapadnog carstva“. Pitanje...Da li je bolje biti rob "zapadnog carstva" ili Dodikov/Putinov rob? Gdje se ono bolje zivi???

ODGOVORITE
Name

Koridor jovo

30.09.2023 21:57

Dok nije bilo interneta smarao si ukucane i prvog komšiju,sad si se d9hvatio tastature pa ,se ukucani i komsija spasao. Napasti i gluposti koje izvaljujes…

Name

DOK HOLIDEJ

30.09.2023 23:53

OVAJ ZOLTAN DANI HEROJ NEČIJI ILI SAMOZVANI NIJE SRUŠIO TAJ AVION NEGO ONA POSADA I NIŠANDŽIJA NJIH NIGDJE NEMA, A TAJ ISTI DANI I DAJE HEROJ SVE JE UPROPASTIO DOČEKAVŠI I UGOSTI ONOG PILOTA KOGA SU SRUŠILI A TAJ PILOT JE UBIJAO DJECU SRPSKU I NEPRIJATELJ JE NAŠEG NARODA.HEROJI TO NERADE UBICE SE NEUGOŠĆAVAJU.