Већи рачуни за режије празне новчанике у Српској

Након плаћања рачуна за режије, грађанима, а нарочито пензионерима, у Српској новчаници остају све тањи, јер цијене услуга су све више.

Република Српска 30.09.2023 | 09:20
Већи рачуни за режије празне новчанике у Српској

Тако је, према подацима Завода за статистику РС, у августу индекс потрошачких цијена одјељка становање, у који се убрајају вода, електрична енергија, гас и други енергенти већи за 1,8 одсто у односу на јул.

Поскупљење режија претрпјели су грађани многих градова и општина у Српској, а грађани Приједора су посљедњи у низу који ће морати да издвајају додатна средства за воду, одвоз смећа, као и за гријање, које ће бити скупље за 22 одсто.

Поскупљењу воде почетком године свједочили су и становници Прњавора, као и становници Брода, док су судбину Приједорчана почетком године имали и грађани у највећем граду Српске.

Наиме, одборници Скупштине града Бањалука у марту су изгласали одлуку о поскупљењима комуналних услуга, након чега су на адресе Бањалучана почели пристизати увећани рачуни.

Тако је вода поскупјела за 12 одсто, прикупљање и одвоз отпада за 24 одсто, док је цијена гријања постала већа за 19 одсто.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења потрошача "Дон" из Приједора, истакла је да су грађани током посљедње три године изложени поскупљењима од основних животних намирница до услуга које пружају јавна комунална предузећа.

"Све ово нема никаквог плана и стратегије. Нема никаквог одговора да се помогне потрошачима, тако да апсолутно није ни зачуђујуће да сва предузећа захтијевају повећање цијена.

Са друге стране, треба да будемо реални, одређена предузећа и треба да имају нека поскупљења", рекла је Марићева додајући да на поскупљења утичу више цијене горива и других сировина.

"Оно што се десило у Приједору, а што ми не подржавамо, јесте да су све три услуге одједном поскупјеле", навела је Марићева за "Независне новине".

Она је истакла да се о пензионерима, као ни о социјално угроженим категоријама грађана уопште не размишља.

"Сваки грађанин у овој земљи је социјално угрожен, јер једноставно наша примања не могу више да одговоре на потрошачку корпу", казала је Марићева.

Ратко Трифуновић, предсједник Удружења пензионера Републике Српске, истакао је да ће пензионери са малим примањима тешко поднијети поскупљења.

"Они који донесе одлуке о поскупљењима комуналних услуга морали би консултовати своју најбројнију популацију у граду и општини, јер пензионери чине највећу организовану популацију у Републици Српској.

Ми, умјесто да снижавамо цијене комуналија, ми подижемо цијене тих услуга. То је заиста удар на тај ионако скроман стандард пензионерске популације", рекао је Трифуновић за "Независне новине" додајући да би локалне заједнице требало да имају осјећај за најстарију популацији, која је, како каже, градила све те градове.

Како истиче, пензионере нико ништа не пита, а било би коректно да пензионери имају одређене бенефиције или барем дио пензионера са нижим примањима.

(Независне)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Србо

30.09.2023 09:31

Незнам колико година народу треба да схвати да свако повећање неких примања, РС треба да надокнади негдје а то су порези и комуналије, дуг је превелик и општине добијају мање пара од ПДВ и опет трпе грађанин ,овде само за сад пара имају и њима је све на вријеме политичари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

30.09.2023 10:38

Народ је задовољан јефтиним паризером, сваке изборе по топло пиво и бајата пљеска.

Name

Марија

01.10.2023 08:21

Не трпе сви, највисе трпе људи који имају сразмјерне пензије, многи не знају ста је то . Не знам ни ја али је назалост добијам и због тога ми нису дали ни паре за огрев, толико сам разоцарана у све да ми се и не зиви😪😪😪14

Name

Хрусте

30.09.2023 09:32

Ја се не бринем ,мени мала Вулићка сваки мјесец даје паре да будем с њом.Не зна она да бих ја био и џабе ,са неком другом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

30.09.2023 09:33

Народе дизи се на ноге да ову багру отјерамо, превисе смо упали у апатију а то њима одговара. Они кад виде да нико не реагује узимају колико хоце. То су непријатељи народа и они до кад могу они це пљацкати народ. Јуце кад су изасли они синдикалци видим по њима да су мало уцвикали. Они се боје само народа, а ако цекамо да странци несто ураде то нецемо доцекати. Они заједно то раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко да устане

30.09.2023 10:07

Нема ко устати , ми ско највеци сљам какав мозе на свијету постојати...продали би и мајку своју за симболицних 100 КМ , колу и сендвиц. Све је пропаст, плате лосе , кулуцење до бесвијести и сви цуте...треба све ово потрати

Name

Ево

30.09.2023 10:17

Баш нешто размишљам да устанем, доста сам лежао. Прошло је 10 часова

Name

Ре Перо

30.09.2023 10:47

Хахахахаха најлакше је са тастатуре паламудит!!Ето Перо ти први изађи и поведи народ сви ћемо за тобом!!

Name

Нострадамус

30.09.2023 10:34

Нисам видио људе да протествују испред топлане, електричног, водовода... А требали би

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса 54

30.09.2023 11:48

Ево у Приједору други пут поскупљује вода и смеце. Кад удјете у њихове просторије видјецете пуне канцеларије радника један дио ДНС а сад СНСД. Плате и пензије остају исте. Дно дна.

Name

www

30.09.2023 11:31

харац харац рајо треба хлеба хлеба господару невидесмо давном хлеба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нанус

30.09.2023 11:44

Зивио паризер Вуцко и пастета Додо. Само траве и српско уједињење то је вазно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.09.2023 20:55

Тако јеее, јос додај јефрем саламе и гозба!

Name

Не лажи

30.09.2023 16:06

Мени богами није, ја и немам новчаник нити ми треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мотике

01.10.2023 19:58

Само опет гласати за Доду јебо ли вас пас...

ОДГОВОРИТЕ