Veći računi za režije prazne novčanike u Srpskoj

Nakon plaćanja računa za režije, građanima, a naročito penzionerima, u Srpskoj novčanici ostaju sve tanji, jer cijene usluga su sve više.

Republika Srpska 30.09.2023 | 09:20
Veći računi za režije prazne novčanike u Srpskoj

Tako je, prema podacima Zavoda za statistiku RS, u avgustu indeks potrošačkih cijena odjeljka stanovanje, u koji se ubrajaju voda, električna energija, gas i drugi energenti veći za 1,8 odsto u odnosu na jul.

Poskupljenje režija pretrpjeli su građani mnogih gradova i opština u Srpskoj, a građani Prijedora su posljednji u nizu koji će morati da izdvajaju dodatna sredstva za vodu, odvoz smeća, kao i za grijanje, koje će biti skuplje za 22 odsto.

Poskupljenju vode početkom godine svjedočili su i stanovnici Prnjavora, kao i stanovnici Broda, dok su sudbinu Prijedorčana početkom godine imali i građani u najvećem gradu Srpske.

Naime, odbornici Skupštine grada Banjaluka u martu su izglasali odluku o poskupljenjima komunalnih usluga, nakon čega su na adrese Banjalučana počeli pristizati uvećani računi.

Tako je voda poskupjela za 12 odsto, prikupljanje i odvoz otpada za 24 odsto, dok je cijena grijanja postala veća za 19 odsto.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja potrošača "Don" iz Prijedora, istakla je da su građani tokom posljednje tri godine izloženi poskupljenjima od osnovnih životnih namirnica do usluga koje pružaju javna komunalna preduzeća.

"Sve ovo nema nikakvog plana i strategije. Nema nikakvog odgovora da se pomogne potrošačima, tako da apsolutno nije ni začuđujuće da sva preduzeća zahtijevaju povećanje cijena.

Sa druge strane, treba da budemo realni, određena preduzeća i treba da imaju neka poskupljenja", rekla je Marićeva dodajući da na poskupljenja utiču više cijene goriva i drugih sirovina.

"Ono što se desilo u Prijedoru, a što mi ne podržavamo, jeste da su sve tri usluge odjednom poskupjele", navela je Marićeva za "Nezavisne novine".

Ona je istakla da se o penzionerima, kao ni o socijalno ugroženim kategorijama građana uopšte ne razmišlja.

"Svaki građanin u ovoj zemlji je socijalno ugrožen, jer jednostavno naša primanja ne mogu više da odgovore na potrošačku korpu", kazala je Marićeva.

Ratko Trifunović, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske, istakao je da će penzioneri sa malim primanjima teško podnijeti poskupljenja.

"Oni koji donese odluke o poskupljenjima komunalnih usluga morali bi konsultovati svoju najbrojniju populaciju u gradu i opštini, jer penzioneri čine najveću organizovanu populaciju u Republici Srpskoj.

Mi, umjesto da snižavamo cijene komunalija, mi podižemo cijene tih usluga. To je zaista udar na taj ionako skroman standard penzionerske populacije", rekao je Trifunović za "Nezavisne novine" dodajući da bi lokalne zajednice trebalo da imaju osjećaj za najstariju populaciji, koja je, kako kaže, gradila sve te gradove.

Kako ističe, penzionere niko ništa ne pita, a bilo bi korektno da penzioneri imaju određene beneficije ili barem dio penzionera sa nižim primanjima.

(Nezavisne)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Србо

30.09.2023 09:31

Незнам колико година народу треба да схвати да свако повећање неких примања, РС треба да надокнади негдје а то су порези и комуналије, дуг је превелик и општине добијају мање пара од ПДВ и опет трпе грађанин ,овде само за сад пара имају и њима је све на вријеме политичари.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

30.09.2023 10:38

Narod je zadovoljan jeftinim parizerom, svake izbore po toplo pivo i bajata pljeska.

Name

Marija

01.10.2023 08:21

Ne trpe svi, najvise trpe ljudi koji imaju srazmjerne penzije, mnogi ne znaju sta je to . Ne znam ni ja ali je nazalost dobijam i zbog toga mi nisu dali ni pare za ogrev, toliko sam razocarana u sve da mi se i ne zivi😪😪😪14

Name

Hruste

30.09.2023 09:32

Ja se ne brinem ,meni mala Vulićka svaki mjesec daje pare da budem s njom.Ne zna ona da bih ja bio i džabe ,sa nekom drugom.

ODGOVORITE
Name

Pero

30.09.2023 09:33

Narode dizi se na noge da ovu bagru otjeramo, previse smo upali u apatiju a to njima odgovara. Oni kad vide da niko ne reaguje uzimaju koliko hoce. To su neprijatelji naroda i oni do kad mogu oni ce pljackati narod. Juce kad su izasli oni sindikalci vidim po njima da su malo ucvikali. Oni se boje samo naroda, a ako cekamo da stranci nesto urade to necemo docekati. Oni zajedno to rade

ODGOVORITE
Name

Ko da ustane

30.09.2023 10:07

Nema ko ustati , mi sko najveci sljam kakav moze na svijetu postojati...prodali bi i majku svoju za simbolicnih 100 KM , kolu i sendvic. Sve je propast, plate lose , kulucenje do besvijesti i svi cute...treba sve ovo potrati

Name

Ево

30.09.2023 10:17

Баш нешто размишљам да устанем, доста сам лежао. Прошло је 10 часова

Name

Re Pero

30.09.2023 10:47

Hahahahaha najlakše je sa tastature palamudit!!Eto Pero ti prvi izađi i povedi narod svi ćemo za tobom!!

Name

Nostradamus

30.09.2023 10:34

Nisam vidio ljude da protestvuju ispred toplane, električnog, vodovoda... A trebali bi

ODGOVORITE
Name

Sasa 54

30.09.2023 11:48

Evo u Prijedoru drugi put poskupljuje voda i smece. Kad udjete u njihove prostorije vidjecete pune kancelarije radnika jedan dio DNS a sad SNSD. Plate i penzije ostaju iste. Dno dna.

Name

www

30.09.2023 11:31

harac harac rajo treba hleba hleba gospodaru nevidesmo davnom hleba

ODGOVORITE
Name

Nanus

30.09.2023 11:44

Zivio parizer Vucko i pasteta Dodo. Samo trave i srpsko ujedinjenje to je vazno.

ODGOVORITE
Name

Re

30.09.2023 20:55

Tako jeee, jos dodaj jefrem salame i gozba!

Name

Не лажи

30.09.2023 16:06

Мени богами није, ја и немам новчаник нити ми треба.

ODGOVORITE
Name

Motike

01.10.2023 19:58

Samo opet glasati za Dodu jebo li vas pas...

ODGOVORITE