Директор КБЦ: Специјалци РОСУ разбијали по болници

Директор Клиничко-болничког центра Косовска Митровица Златан Елек рекао је да су антитерористичке јединице тзв. Косова и специјалне јединице РОСУ са дугим цевима, уз присуство полицајца Еулекса, у раним јутарњим сатима извршиле упад у ту здравствену установу, и да су по завршетку претреса доставили извештај на албанском језику у коме се наводи да нису пронашли ништа.

Србија 29.09.2023 | 10:12
Директор КБЦ: Специјалци РОСУ разбијали по болници

Елек је на конференцији за медије казао да нико од специјалаца није хтео да им каже шта траже, као и да је насилни упад при којем су разбијена врата од котларнице и вешернице, а одузет систем за видео надзор, извршен без икаквих сазнања запослених у КБЦ Косовска Митровица или претходне најаве.

"Јутрос у раним јутарњим сатима, око 6 сати, имали смо насилни упад у круг КБЦ Косовска Митровица од стране антитерористичке јединице, са дугим цевима и РОСУ специјалаца и то са, према нашим сазнањима, око 15 оклопних џипова. Нико од менаџмента управе, почев од мене, није био обавештен. Дошло је до насилног разбијања врата вешернице и врата котларнице", казао је Елек.

Како је додао, др Драгиша Миловић и он су одмах затражили објашњење од Еулекса, за који каже да је био неми посматрач догађаја.

"Упутили су нас на антитерористичке јединице испред вешернице и котларнице. На моје питање шта се овде дешава, један број њих почео је да прича на енглеском, један део на албанском, а било је и цивила са дугим цевима и са полицијским прслуцима. Чекали смо на обраћање њиховог командира 15 минута", наводи Елек.

Елек је констатовао да је то време када радници долазе на посао, и указао на то да су били видно узнемирени, као и ученици средње Медицинске школе са ученичким домом у који обављају праксу на интерном одељењу у тој здравственој установи.

Све то са прозора болесничких соба посматрали су и пацијенти који се налазе на интерном одељењу, наводи Елек, и указује да у том делу леже пацијенти који болују од инфаркта, односно пацијенти коронарне јединице.

"Сада су читави тимови КБЦ Косовска Митровица заузети смиривањем пацијената и радом са њима", истакао је он.

Након 15 минута, како је навео, обратио им се на српском командир који је рекао да имају налог суда за претрес.

"На наше питање шта траже, није хтео да одговори, рекао нам је да жели да види и просторију у којој се налази видео надзор од улазне капије. Објаснио сам му и рекао да није било потребе за насилним упадом, да изазива узнемиреност код запослених, ученика који долазе на праксу, наших пацијената, и били смо максимално конструктивни и понудили смо да отворимо било коју просторију у КБЦ што су они одбили и нису хтели о томе да разговарају", наглашава Елек.

На крају, како наводи, отишли су до канцеларије шефа обезбеђења КБЦ Косовска Митровица и одузели видео надзор.

Пре него што су се повукли из круга КБЦ, додаје Елек, доставили су један записник на албанском, без двојезичности у којем је наведено да је одрађен претрес и да ништа није пронађено.

"Ми и не знамо шта је тражено. Радник који је потписао извештај био је узнемирен, потражио је помоћ на психијатрији. У 7.15 часова, када су готово сви радници дошли на посао, напустили су круг КБЦ без икаквог објашњења зашто су ово урадили и тврдим без икакве потребе", нагласио је.

Истиче да је упад унео велики страх и међу становништвом који види ту установу као једну од најозбиљнијих установа на територији севера Косова, а која броји око 1.600 запослених.

"Поред овога ми имамо сталне репресије од стране Куртијевог режима - да се санитетска возила заустављају и претресају. До данас смо избројали негде око 178 заустављања, није нађен ниједан комад оружја и ништа друго осим пацијената који се превозе до здравствених установа у централној Србији. Без икаквог објашњења су ово урадили, није било никаквог објашњења, никакве најаве, ми смо били максимално конструктивни и спремни за сарадњу", поновио је Елек.

Наводи и да не разуме да се у Клиничко-болнички центар шаљу људи са дугим цевима и то огроман број њих, а све уз присуство јединица Еулекса.

(Курир)  Фото: Тањуг/АП Пхото/Радул Радовановиц

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ре

29.09.2023 10:43

Срби су изгледа забили ауто гол. Политиком. Нажалост. А испашта народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сацекај

29.09.2023 12:31

Крај утакмице,свирас унапријед узалуд....

Name

Ре

29.09.2023 21:46

Да, забијају аутоголове од кад их султан избаци из дрзаве османске, па сад себи сами тразе султана...

Name

С-Дијаспора

29.09.2023 11:07

Они су на ово сви нијеми и слијепи, сви са запада. Томе је допринио и српски слијепац борис тадић, који их је амнестирао не видјевши даље од носа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

29.09.2023 11:44

Раде свој посао. Ако је нешто закључано и неко неће да отвори, само је један начин да се прође. Сами себе лажемо да они људи нису изгинули у оружаној побуни и да нису убили полицајца из засједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРАСНО

29.09.2023 12:09

АЛИ НЕ СЕКИРАЈТЕ ,ВУЦИЦ ЦЕ ТО СРЕДИТИ. РЕЦИ ЦЕ ДА ЈЕ И ОВО ЈЕДАН ОД НАЈТЕЗИХ ДАНА ЗА СРБИЈУ. И ТО ЈЕ ТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елек будалек

29.09.2023 12:42

Па то нам је наша борба дала... Будале које су убиле полицајца мисле да ће се Албанци препасти!? Па мајмуне, дали сте им алиби да остатак народа малтретирају до миле воље. Дали сте алиби и да у Санџаку, ПМБ, у РС , у Војводини дигне устанак против српске власти, јер кад можемо ми, могу у несрби...

ОДГОВОРИТЕ