Србија ће истражити како је дошло до пуцњаве на КиМ

- Србија ће истражити догађаје који су довели до пуцњаве у манастиру на северу КиМ за коју је Приштина окривила Београд, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић за Ројтерс, негирајући било какву умешаност српских власти у инцидент.

Србија 28.09.2023 | 22:23
Србија ће истражити како је дошло до пуцњаве на КиМ
Он је рекао да је Београд осудио убиство полицајца и додао да ће Србија ''покренути поступке пред надлежним правосудним органима'' и истражити осумњичене, након што је у недељу код манастира Бањска убијен један припадник косовске полиције и тројица Срба.
 
''Која су то сумњива кривична дела, то је питање за тужиоца'', рекао је Вучић, и оптужио косовску полицију да је убила једног од Срба хицем у главу ''са удаљености од метар'', и то након што се предао, описујући то као ''погубљење''.
 
Вучић је негирао наводе председнице тзв. Косова Вјосе Османи да је Београд подстицао насиље, рекавши да Србија неће имати користи од тога јер би то угрозило њену позицију у преговорима са Приштином уз посредство ЕУ.
 
"Зашто би ово било од користи за Београд? Шта би била идеја? Да уништимо нашу позицију коју градимо годину дана? Да ово уништимо за један дан? Србија не жели рат", рекао је он.
 
Он је такође рекао да ће Милана Радоичића, једног од највиших српских политичара са КиМ који је, према наводима власти у Приштини, присуствовао пуцњави, "позвати тужилац".
 
Вучић је оптужио премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да жели да протера Србе са Косова и да кочи компромисно решење неопходно за поправљање односа Београда и Приштине.
 
''Узрок свих проблема на Косову је Аљбин Курти. Он је тај који је довео до свега овога'', рекао је Вучић и додао да је Куртијево одбијање да формира Заједницу српских општина подстакло тензије које су довеле до насиља у Бањској.
 
''За нас је позиција на Косову очигледно застрашујућа, али морамо да будемо уз свој народ и да се трудимо да сачувамо мир. Решење је увек у дијалогу'', закључио је председник Србије.
 
(Тањуг) Фото: РТС принтсцреен

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

АР

28.09.2023 22:41

Нема потребе предсједнице Ти нам исприцај јер ти то најбоље знас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.09.2023 06:18

Ако цес да хапсис ,крени од себе и твојих полтрона .посто сте ви то и одобрили и добро знате ко их је послао и ко их је дочекао кад су побјегли главом вез обзира .

Name

Итд

29.09.2023 07:26

Да видимо да ли це Редактион јединог слободног медојс у рс овај пут објавити Комментар Који лицемјер овај вуциц Политика 90 их која је одвела ове просторе у пропаст се наставља

Name

Не сери

29.09.2023 03:05

више ...досадио си више И БОГУ И НАРОДУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааа

29.09.2023 04:01

Ста ако се истина открије???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бог

29.09.2023 05:22

Ти си свезнајуци, ја сам одмах иза тебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

29.09.2023 05:27

Драги наш председниче, са тобом и осталом екипом из деведесетих, правимо озбиљан заокрет уназад према тим годинама, у којима смо се баш лијепо провели. Народ то хоће, па нека му буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко нормалан

29.09.2023 05:39

Мисли да це се истина икад открити..?Људи су оцито кренули у акцију или ста цец а ипак нешто се десило !!? Ко за кога је требао да ради тј бори, пардон заради на овоме? Страдалници вјецна памјат..Нек се види ко је вјера ко невјера!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

29.09.2023 07:44

Твоја рец је света рец преседнице, ми у Републици Српској само теби верујемо. Ти си нам једина нада у боље сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

29.09.2023 09:13

Ти си Вучко српски супермен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

29.09.2023 13:11

Народу је прекипјело више,каква истрага,требало је војску послати доле да заштити људе и светиње а не да се вјечито кука некоме ко је глувонијем на помоћ из Србије,(еулеx,кфор),колико Српских глава треба да погине доле борећи се против куртијевог режима да би се доказало да се са шиптарима само ратовати мора и ништа више.

ОДГОВОРИТЕ