Srbija će istražiti kako je došlo do pucnjave na KiM

- Srbija će istražiti događaje koji su doveli do pucnjave u manastiru na severu KiM za koju je Priština okrivila Beograd, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Rojters, negirajući bilo kakvu umešanost srpskih vlasti u incident.

Srbija 28.09.2023 | 22:23
Srbija će istražiti kako je došlo do pucnjave na KiM
On je rekao da je Beograd osudio ubistvo policajca i dodao da će Srbija ''pokrenuti postupke pred nadležnim pravosudnim organima'' i istražiti osumnjičene, nakon što je u nedelju kod manastira Banjska ubijen jedan pripadnik kosovske policije i trojica Srba.
 
''Koja su to sumnjiva krivična dela, to je pitanje za tužioca'', rekao je Vučić, i optužio kosovsku policiju da je ubila jednog od Srba hicem u glavu ''sa udaljenosti od metar'', i to nakon što se predao, opisujući to kao ''pogubljenje''.
 
Vučić je negirao navode predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani da je Beograd podsticao nasilje, rekavši da Srbija neće imati koristi od toga jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom uz posredstvo EU.
 
"Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Šta bi bila ideja? Da uništimo našu poziciju koju gradimo godinu dana? Da ovo uništimo za jedan dan? Srbija ne želi rat", rekao je on.
 
On je takođe rekao da će Milana Radoičića, jednog od najviših srpskih političara sa KiM koji je, prema navodima vlasti u Prištini, prisustvovao pucnjavi, "pozvati tužilac".
 
Vučić je optužio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da želi da protera Srbe sa Kosova i da koči kompromisno rešenje neophodno za popravljanje odnosa Beograda i Prištine.
 
''Uzrok svih problema na Kosovu je Aljbin Kurti. On je taj koji je doveo do svega ovoga'', rekao je Vučić i dodao da je Kurtijevo odbijanje da formira Zajednicu srpskih opština podstaklo tenzije koje su dovele do nasilja u Banjskoj.
 
''Za nas je pozicija na Kosovu očigledno zastrašujuća, ali moramo da budemo uz svoj narod i da se trudimo da sačuvamo mir. Rešenje je uvek u dijalogu'', zaključio je predsednik Srbije.
 
(Tanjug) Foto: RTS printscreen

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

AR

28.09.2023 22:41

Nema potrebe predsjednice Ti nam ispricaj jer ti to najbolje znas

ODGOVORITE
Name

Ja

29.09.2023 06:18

Ako ces da hapsis ,kreni od sebe i tvojih poltrona .posto ste vi to i odobrili i dobro znate ko ih je poslao i ko ih je dočekao kad su pobjegli glavom vez obzira .

Name

Itd

29.09.2023 07:26

Da vidimo da li ce Redaktion jedinog slobodnog medojs u rs ovaj put objaviti Kommentar Koji licemjer ovaj vucic Politika 90 ih koja je odvela ove prostore u propast se nastavlja

Name

Ne seri

29.09.2023 03:05

više ...dosadio si više I BOGU I NARODU!

ODGOVORITE
Name

Aaa

29.09.2023 04:01

Sta ako se istina otkrije???

ODGOVORITE
Name

Bog

29.09.2023 05:22

Ti si sveznajuci, ja sam odmah iza tebe

ODGOVORITE
Name

Bok

29.09.2023 05:27

Dragi naš predsedniče, sa tobom i ostalom ekipom iz devedesetih, pravimo ozbiljan zaokret unazad prema tim godinama, u kojima smo se baš lijepo proveli. Narod to hoće, pa neka mu bude.

ODGOVORITE
Name

Ko normalan

29.09.2023 05:39

Misli da ce se istina ikad otkriti..?Ljudi su ocito krenuli u akciju ili sta cec a ipak nešto se desilo !!? Ko za koga je trebao da radi tj bori, pardon zaradi na ovome? Stradalnici vjecna pamjat..Nek se vidi ko je vjera ko nevjera!

ODGOVORITE
Name

Dragan

29.09.2023 07:44

Tvoja rec je sveta rec presednice, mi u Republici Srpskoj samo tebi verujemo. Ti si nam jedina nada u bolje sutra.

ODGOVORITE
Name

Branci

29.09.2023 09:13

Ti si Vučko srpski supermen.

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

29.09.2023 13:11

Narodu je prekipjelo više,kakva istraga,trebalo je vojsku poslati dole da zaštiti ljude i svetinje a ne da se vječito kuka nekome ko je gluvonijem na pomoć iz Srbije,(eulex,kfor),koliko Srpskih glava treba da pogine dole boreći se protiv kurtijevog režima da bi se dokazalo da se sa šiptarima samo ratovati mora i ništa više.

ODGOVORITE