Добој: У три подручне школе нема првачића

У три подручне основне школе на подручју Добоја није уписан ниједан првачић. Једна од те три школе је основна школа у Бушлетићу.

Република Српска 27.09.2023 | 20:48
Добој: У три подручне школе нема првачића

У подручној основној школи у Бушлетићу у текућу школску годину није уписан ниједан ученик првог разреда, а у школу тренутно иде 13 ученика у два комбинована одјељења. Следеће године очекује се упис петоро ђака у први разред

“Бушлетић је близу Добоја, па тако неки родитељи возе дјецу и у Добој у школу што је за нас мало проблем, али ево не можемо то зауставити, а што се тиче околних села, Кожухе, Чивчије и Осјечани има ученика, али видљиво је смањење броја дјеце, јер млади доста одлазе како у град, тако и ван земље, што је тренд у читавој држави, а не само код нас” рекао је Саша Живановић, директор ОШ Радоје Домановић Осјечани.

Осим одласка становиштва на број ученика утиче и што родитељи уписују дјецу у градске школе, сматрајући да ће тамо имати боље услове.

"Ја волим рећи да смо ми школе опремили као и градске школе, информатичком опремом, дидактичким материјалима, а учитељице наравно у овим одјељењима која су мања имају више времена да посвете ученику, тако да је сигурно да добијају квалитетнију настава”, каже директор школе.

“Како има недостатака, тако има и предности што се тиче рада у комбинованом одјељењу. Имамо мање ђака и наравно да учитељица има више времена да приђе сваком ученику појединачно, док за разлику у градским школама или неким другим школама сеоским гдје има чисто одјељење, гдје учитељица у току 45 минута не може баш сваком ученику да приђе појединачно и да му посвети времена колико можемо то рецимо у комбинованим одјељењима гдје има мање ђака", каже учитељица Јадранка Гостић.

Додаје да је много је љепше радити у сеоским школама.

"Ми смо као што рекох, као једна породица. Немамо никаквих проблема заиста сви су дивни и дјеца и родитељи и сарадња нам је одлична”, каже она.

Јевтић Марица из Бушлетића каже да док су њена дјеца почетком осамдесетих ишла у школу да је школа била пуна ђака.

У школе у Републици Српској према подацима надлежног министарства уписано је 8900 првачића, што је скоро 250 мање него прошле године.

(БН) Фото: БН                 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Сл

27.09.2023 21:17

Сви се иселили отисли и бољи зивот ко це зивјети у том циркусу и неизвјесности.добро су урадили сви који су отисли сцу им срецу зелим да се снадју у тудјини и да се неврацају никад висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.09.2023 23:49

ЈОш је неупоредиво горе у источном делу.

Name

Домаци странац

27.09.2023 21:22

Оде народ главом без обзира и одведе малу дјецу у свијет бијели ..ја знам кадсам ја крено 2001 године у свијет моја дјеца су тада имали 2 и 4 године данас су одрасли и не помисљају да се икад врате ,,казу како овај народ уопсте мозе да зиви у овој Р.Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљуга

27.09.2023 21:23

Бице све мање и мање политика је така да овдје нема опстанка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово Добојлија

27.09.2023 21:24

Само сто даље одавде цовјек је све сретни ,,нема овдје будуцности,ово је дрзава мафије која влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

27.09.2023 22:18

Све је то дјело мафије која уништава град годинама. Људи бјеже због такве накараднр власти која пљачка РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

27.09.2023 22:45

Шта казати.. србовање долази на наплату..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

28.09.2023 02:36

Млади одлазе остају пензионери и политицари, коце пунити будзет

Name

ре Мими

28.09.2023 08:53

Пуниће га задуживањем, зато му треба државна имовина - као јемство. А ако не буде пара продаће нешто, рецимо ЕПРС коју је одавно обећао Србији.