Doboj: U tri područne škole nema prvačića

U tri područne osnovne škole na području Doboja nije upisan nijedan prvačić. Jedna od te tri škole je osnovna škola u Bušletiću.

Republika Srpska 27.09.2023 | 20:48
Doboj: U tri područne škole nema prvačića

U područnoj osnovnoj školi u Bušletiću u tekuću školsku godinu nije upisan nijedan učenik prvog razreda, a u školu trenutno ide 13 učenika u dva kombinovana odjeljenja. Sledeće godine očekuje se upis petoro đaka u prvi razred

“Bušletić je blizu Doboja, pa tako neki roditelji voze djecu i u Doboj u školu što je za nas malo problem, ali evo ne možemo to zaustaviti, a što se tiče okolnih sela, Kožuhe, Čivčije i Osječani ima učenika, ali vidljivo je smanjenje broja djece, jer mladi dosta odlaze kako u grad, tako i van zemlje, što je trend u čitavoj državi, a ne samo kod nas” rekao je Saša Živanović, direktor OŠ Radoje Domanović Osječani.

Osim odlaska stanovištva na broj učenika utiče i što roditelji upisuju djecu u gradske škole, smatrajući da će tamo imati bolje uslove.

"Ja volim reći da smo mi škole opremili kao i gradske škole, informatičkom opremom, didaktičkim materijalima, a učiteljice naravno u ovim odjeljenjima koja su manja imaju više vremena da posvete učeniku, tako da je sigurno da dobijaju kvalitetniju nastava”, kaže direktor škole.

“Kako ima nedostataka, tako ima i prednosti što se tiče rada u kombinovanom odjeljenju. Imamo manje đaka i naravno da učiteljica ima više vremena da priđe svakom učeniku pojedinačno, dok za razliku u gradskim školama ili nekim drugim školama seoskim gdje ima čisto odjeljenje, gdje učiteljica u toku 45 minuta ne može baš svakom učeniku da priđe pojedinačno i da mu posveti vremena koliko možemo to recimo u kombinovanim odjeljenjima gdje ima manje đaka", kaže učiteljica Jadranka Gostić.

Dodaje da je mnogo je ljepše raditi u seoskim školama.

"Mi smo kao što rekoh, kao jedna porodica. Nemamo nikakvih problema zaista svi su divni i djeca i roditelji i saradnja nam je odlična”, kaže ona.

Jevtić Marica iz Bušletića kaže da dok su njena djeca početkom osamdesetih išla u školu da je škola bila puna đaka.

U škole u Republici Srpskoj prema podacima nadležnog ministarstva upisano je 8900 prvačića, što je skoro 250 manje nego prošle godine.

(BN) Foto: BN                 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Sl

27.09.2023 21:17

Svi se iselili otisli i bolji zivot ko ce zivjeti u tom cirkusu i neizvjesnosti.dobro su uradili svi koji su otisli scu im srecu zelim da se snadju u tudjini i da se nevracaju nikad vise

ODGOVORITE
Name

re

27.09.2023 23:49

JOš je neuporedivo gore u istočnom delu.

Name

Domaci stranac

27.09.2023 21:22

Ode narod glavom bez obzira i odvede malu djecu u svijet bijeli ..ja znam kadsam ja kreno 2001 godine u svijet moja djeca su tada imali 2 i 4 godine danas su odrasli i ne pomisljaju da se ikad vrate ,,kazu kako ovaj narod uopste moze da zivi u ovoj R.Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Valjuga

27.09.2023 21:23

Bice sve manje i manje politika je taka da ovdje nema opstanka

ODGOVORITE
Name

Jovo Dobojlija

27.09.2023 21:24

Samo sto dalje odavde covjek je sve sretni ,,nema ovdje buducnosti,ovo je drzava mafije koja vlada.

ODGOVORITE
Name

Xx

27.09.2023 22:18

Sve je to djelo mafije koja uništava grad godinama. Ljudi bježe zbog takve nakaradnr vlasti koja pljačka RS.

ODGOVORITE
Name

Sasa

27.09.2023 22:45

Šta kazati.. srbovanje dolazi na naplatu..

ODGOVORITE
Name

Mimi

28.09.2023 02:36

Mladi odlaze ostaju penzioneri i politicari, koce puniti budzet

Name

re Mimi

28.09.2023 08:53

Puniće ga zaduživanjem, zato mu treba državna imovina - kao jemstvo. A ako ne bude para prodaće nešto, recimo EPRS koju je odavno obećao Srbiji.