Ћутање грађана дало замах власти да галаме, пријете

Ни 28 година након завршетка рата наше друштво се није ослободило терета прошлости. И даље се наша политичка сцена ваља у блату сулудих обећања и подстицања међунационалних тензија. Разумијевање, толеранција и прихватање критике, непознати су појмови политичкој елити, а вербално насиље и увреде наша су свакодневица.

Република Српска 27.09.2023 | 20:02
Ћутање грађана дало замах власти да галаме, пријете

- Обећања и велике ријечи изречене јуче, већ данас су заборављене и њихово мјесто заузимају нове подвале. Као одлика политичке незрелости друштва, јавност се изнова и изнова филује већ безброј пута поновљеним флоскулама, сматра политички аналитичар Тања Топић и додаје:

„Сви смо допринијели оваквом стању духа, стању свијести, јер и громогласна шутња, којом је већина грађана шутјела свих ових година дала је замах политичким актерима да се понашају на овај начин, да галаме, да пријете, да уцјењују“.

Аналитичари сматрају да власт није могла да схвати шта значи имати конструктивну и јаку опозицију и зато је извршила подјелу на издајнике и патриоте. У владајућој странци тек ријетки су спремни да признају властите грешке.

„Ја се надам да не вријеђам друге колеге посланике и да се обраћам са уважавањем и да покушавам да са аргументима дискутујем са другим колегама. Био сам у неколико прилика погријешио и можда излетио са неким коментарима који су били погрешно протумачени, па сам се знао и извинити и мислим да то јесте у складу са културом дијалога“, објашњава Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у НСРС.

- Умјесто тежњи да као друштво, у интересу свих, постанемо разумнији, власт је у сврху манипулације масама на најпримитивније начине искориштавала емоције послијератног друштва погођеног транзицијом, сматрају у опозицији.

„Треба вратити нормалност у политику, неку врсту рационалног понашања које треба да покаже да ли се од политике може имати нека врста дугорочне користи за цијели народ. Политика се мора вратити програмима и рјешењима“, каже Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Да ли промјене подразумијевају и нова лица на нашој политичкој сцени и хоће ли смјена генерација донијети напредак и неку врсту катарзе?

„Свакако да су нашем друштву потребна нова лица и нова политика која ће се водити смислено и нашим грађанима на озбиљан начин са становишта струке и науке, било правне економске, правне или из друге научне области, пружити одговор на питање како изаћи из проблема“, сматра Жељко Раљић, предсједник ГО СДС Бањалука.

- Често можемо чути како су изабрани представници народа одраз просјека и оличење ставова и образаца понашања које већина грађана подржава, ако је то истина, наша стварност тужна је и забрињавајућа, сматра новинарка Љиљана Смиљанић.

„Оно што је основа нормалне комуникације међу људима прије свега, па и у јавном простору, јесте кућно васпитање. Једноставно морате знати да никада, у било којој ситуацији није у реду да некога вријеђате, да га вербално нападате. Не морате се слагати са том особом, можете имати и диаметрално супротне ставове, али то није разлог да вријеђате, то није разлог да нападате“, објашњава Смиљанић.

Ваљда се зато и вртимо у зачараном кругу сталних политичких криза које углавном иницира власт. Дизањем тензија пажњу јавности и медија циљано усмјерава на споредне друштвене теме, а опозицију гура у блато непрекидних политичких сукоба из којег се тешко излази.

(БН) Фото: ИЛустрација/Агенције 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Пањик

27.09.2023 20:29

Добро пјевају ал ГАДНО ИХ СЛУСАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоп

27.09.2023 20:32

Све има своје границе па и бахаћење и пљачка морају стати,наравно риба смрди са главе и народ је прогледао ближи се крај тиранији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.09.2023 23:47

Све има крај, само вирсла има два.

Name

НАРОД

28.09.2023 06:19

Гледам ову ђубрад и Малинића, повраћа ми се! Фуууууј

Name

Столе

27.09.2023 20:52

Типични кркани и кливнивнови сеоски ДодиГ и Црта Дзајић , срамота за српски народ , као чергаши под шаторима уз свог омиљеног кркана Гоција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синä

27.09.2023 20:54

Вуциц је довољан за Лидера Срба.Додик је висак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.09.2023 07:42

Шта, Вучић није исти као Додик, имаш неког у Србији, па питај а да не зависи и да није дошао на неки посао захваљујући странци и да није купио школу.

Name

Зна се

27.09.2023 21:20

Градјани вец показују да су дити превара и лази. У Зворник су недавно долазили патријарх и предсједник па уопстр није било пјно људи. Мислили ду сви да це бити дупло толико. То две говори. Видио је тои Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

27.09.2023 21:26

Чињеница је да су грађани , на посљедњим такозваним изборима , рекли своје , дакле жељели су промјене и промјене су изгласане , али такозвана међународна заједница не жели промјене , односно жели да садашњи режим и даље ради , то што ради , дакле да терорише грађане и ради за њих многе прљаве послове . Очигледно , да режим још увијек није до краја одрадио све што су прихватили , односно налогодавци очекују још што-шта од режима , како би их задовољио . Од таквих ствари имају корист и такозвана међународна заједница и режим , а народ нема ништа и очекивати је да ће бити још и горе . Многи грађани су убјеђења , да не вриједи излазити на такозване изборе , јер се побједник унапријед зна , а њихов фаворит је актуелни режим , без обзира како то народ прихватио . Дакле , није све до народа , мада има одговорност , а главни спонзори оваквог стања су актуелни режим и такозвана међународна заједница .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молим

27.09.2023 21:36

Вас да казете овом дебелом циркусанту да не зна пјевати и да га је рузно слусати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

27.09.2023 22:22

Не смијемо се противити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

27.09.2023 22:23

Политицки лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циталац

28.09.2023 02:42

Оно сто се да видјети да млади не зеле да остају овдје због лосе политике, и лосег стандарда

Name

Приједорĉанин М.

28.09.2023 07:48

Не ваља се наśа политика у блату,већ у го...ма

Name

Петар

28.09.2023 08:11

Овдје слика говори све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасивна критичарка

28.09.2023 21:22

Због ових сам жељна своје дјеце јер нису ту...

Name

Слободан

28.09.2023 13:00

Кад видиш ова два дебила са микрофонима дође ти да повраћаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан Ре

28.09.2023 16:23

Ако се теби повраца стави руку на уста да не избацис месо,а остало није битно.