Ćutanje građana dalo zamah vlasti da galame, prijete

Ni 28 godina nakon završetka rata naše društvo se nije oslobodilo tereta prošlosti. I dalje se naša politička scena valja u blatu suludih obećanja i podsticanja međunacionalnih tenzija. Razumijevanje, tolerancija i prihvatanje kritike, nepoznati su pojmovi političkoj eliti, a verbalno nasilje i uvrede naša su svakodnevica.

Republika Srpska 27.09.2023 | 20:02
Ćutanje građana dalo zamah vlasti da galame, prijete

- Obećanja i velike riječi izrečene juče, već danas su zaboravljene i njihovo mjesto zauzimaju nove podvale. Kao odlika političke nezrelosti društva, javnost se iznova i iznova filuje već bezbroj puta ponovljenim floskulama, smatra politički analitičar Tanja Topić i dodaje:

„Svi smo doprinijeli ovakvom stanju duha, stanju svijesti, jer i gromoglasna šutnja, kojom je većina građana šutjela svih ovih godina dala je zamah političkim akterima da se ponašaju na ovaj način, da galame, da prijete, da ucjenjuju“.

Analitičari smatraju da vlast nije mogla da shvati šta znači imati konstruktivnu i jaku opoziciju i zato je izvršila podjelu na izdajnike i patriote. U vladajućoj stranci tek rijetki su spremni da priznaju vlastite greške.

„Ja se nadam da ne vrijeđam druge kolege poslanike i da se obraćam sa uvažavanjem i da pokušavam da sa argumentima diskutujem sa drugim kolegama. Bio sam u nekoliko prilika pogriješio i možda izletio sa nekim komentarima koji su bili pogrešno protumačeni, pa sam se znao i izviniti i mislim da to jeste u skladu sa kulturom dijaloga“, objašnjava Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

- Umjesto težnji da kao društvo, u interesu svih, postanemo razumniji, vlast je u svrhu manipulacije masama na najprimitivnije načine iskorištavala emocije poslijeratnog društva pogođenog tranzicijom, smatraju u opoziciji.

„Treba vratiti normalnost u politiku, neku vrstu racionalnog ponašanja koje treba da pokaže da li se od politike može imati neka vrsta dugoročne koristi za cijeli narod. Politika se mora vratiti programima i rješenjima“, kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Da li promjene podrazumijevaju i nova lica na našoj političkoj sceni i hoće li smjena generacija donijeti napredak i neku vrstu katarze?

„Svakako da su našem društvu potrebna nova lica i nova politika koja će se voditi smisleno i našim građanima na ozbiljan način sa stanovišta struke i nauke, bilo pravne ekonomske, pravne ili iz druge naučne oblasti, pružiti odgovor na pitanje kako izaći iz problema“, smatra Željko Raljić, predsjednik GO SDS Banjaluka.

- Često možemo čuti kako su izabrani predstavnici naroda odraz prosjeka i oličenje stavova i obrazaca ponašanja koje većina građana podržava, ako je to istina, naša stvarnost tužna je i zabrinjavajuća, smatra novinarka Ljiljana Smiljanić.

„Ono što je osnova normalne komunikacije među ljudima prije svega, pa i u javnom prostoru, jeste kućno vaspitanje. Jednostavno morate znati da nikada, u bilo kojoj situaciji nije u redu da nekoga vrijeđate, da ga verbalno napadate. Ne morate se slagati sa tom osobom, možete imati i diametralno suprotne stavove, ali to nije razlog da vrijeđate, to nije razlog da napadate“, objašnjava Smiljanić.

Valjda se zato i vrtimo u začaranom krugu stalnih političkih kriza koje uglavnom inicira vlast. Dizanjem tenzija pažnju javnosti i medija ciljano usmjerava na sporedne društvene teme, a opoziciju gura u blato neprekidnih političkih sukoba iz kojeg se teško izlazi.

(BN) Foto: ILustracija/Agencije 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Panjik

27.09.2023 20:29

Dobro pjevaju al GADNO IH SLUSATI.

ODGOVORITE
Name

Stop

27.09.2023 20:32

Sve ima svoje granice pa i bahaćenje i pljačka moraju stati,naravno riba smrdi sa glave i narod je progledao bliži se kraj tiraniji.

ODGOVORITE
Name

Re

27.09.2023 23:47

Sve ima kraj, samo virsla ima dva.

Name

NAROD

28.09.2023 06:19

Gledam ovu đubrad i Malinića, povraća mi se! Fuuuuuj

Name

Stole

27.09.2023 20:52

Tipični krkani i klivnivnovi seoski DodiG i Crta Dzajić , sramota za srpski narod , kao čergaši pod šatorima uz svog omiljenog krkana Gocija

ODGOVORITE
Name

Sinä

27.09.2023 20:54

Vucic je dovoljan za Lidera Srba.Dodik je visak.

ODGOVORITE
Name

Ре

28.09.2023 07:42

Шта, Вучић није исти као Додик, имаш неког у Србији, па питај а да не зависи и да није дошао на неки посао захваљујући странци и да није купио школу.

Name

Zna se

27.09.2023 21:20

Gradjani vec pokazuju da su diti prevara i lazi. U Zvornik su nedavno dolazili patrijarh i predsjednik pa uopstr nije bilo pjno ljudi. Mislili du svi da ce biti duplo toliko. To dve govori. Vidio je toi Dodik.

ODGOVORITE
Name

Ali

27.09.2023 21:26

Činjenica je da su građani , na posljednjim takozvanim izborima , rekli svoje , dakle željeli su promjene i promjene su izglasane , ali takozvana međunarodna zajednica ne želi promjene , odnosno želi da sadašnji režim i dalje radi , to što radi , dakle da teroriše građane i radi za njih mnoge prljave poslove . Očigledno , da režim još uvijek nije do kraja odradio sve što su prihvatili , odnosno nalogodavci očekuju još što-šta od režima , kako bi ih zadovoljio . Od takvih stvari imaju korist i takozvana međunarodna zajednica i režim , a narod nema ništa i očekivati je da će biti još i gore . Mnogi građani su ubjeđenja , da ne vrijedi izlaziti na takozvane izbore , jer se pobjednik unaprijed zna , a njihov favorit je aktuelni režim , bez obzira kako to narod prihvatio . Dakle , nije sve do naroda , mada ima odgovornost , a glavni sponzori ovakvog stanja su aktuelni režim i takozvana međunarodna zajednica .

ODGOVORITE
Name

Molim

27.09.2023 21:36

Vas da kazete ovom debelom cirkusantu da ne zna pjevati i da ga je ruzno slusati.

ODGOVORITE
Name

Ja

27.09.2023 22:22

Ne smijemo se protiviti

ODGOVORITE
Name

Trn

27.09.2023 22:23

Politicki lopovi

ODGOVORITE
Name

Citalac

28.09.2023 02:42

Ono sto se da vidjeti da mladi ne zele da ostaju ovdje zbog lose politike, i loseg standarda

Name

Prijedorĉanin M.

28.09.2023 07:48

Ne valja se naśa politika u blatu,već u go...ma

Name

Petar

28.09.2023 08:11

Ovdje slika govori sve.

ODGOVORITE
Name

Pasivna kritičarka

28.09.2023 21:22

Zbog ovih sam željna svoje djece jer nisu tu...

Name

Slobodan

28.09.2023 13:00

Kad vidiš ova dva debila sa mikrofonima dođe ti da povraćaš.

ODGOVORITE
Name

Slobodan Re

28.09.2023 16:23

Ako se tebi povraca stavi ruku na usta da ne izbacis meso,a ostalo nije bitno.